Ultima oră

JUSTITIE:Cazul Voicu declanseaza dispute la varful justitiei. De ce se grabeste CSM sa trimita judecatori la Curtea Suprema

Ziarul de Vrancea
26 mar 2010 535 vizualizări
In plin scandal Voicu, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sustine, printr-o scrisoare deschisa ca avansarile la Inalta Curte de Casatie si Justitie operate de Consiliul Superior al Magistraturii se fac dupa criterii subiective.


UNJR a prezentat si cazul secretarului general al CSM, Corina Corbu, care a fost numita la Curtea Suprema in urma votului colegilor ei din cadrul CSM. Reprezentantii UNJR mai sustin si ca, una din explicatiile pentru care CSM face numiri la limita este si faptul ca la finalul anului mandatele membrilor CSM se incheie si ca astfel acestia doresc sa isi intareasca pozitia in cadrul sistemului judiciar.


In paralel cu implicarea magistratilor in cazul Voicu, la varful justitiei exista mari framantari. In aceasta perioada, CSM a demarat numirile la Curtea Suprema, procedura despre care unii magistrati spun ca este netransparenta si viciata. Pe de alta parte, exista un conflict deschis intre conducerea CSM si Asociatia Magistratilor din Romania in legatura cu alegerea presedintelui CSM.


Printr-o scrisoare deschisa, UNJR a reclamat un conflict de interese in cazul judecatoarei Corina Corbu, avansata la Inalta Curte la Sectia de contencios. Potrivit UNJR, in cazul acestei numiri ar exista un conflict de interese deoarece judecatoarea Corbu mai detine si functia de secretar general al CSM, institutie care a decis numirea ei la Inalta Curte.


De altfel, este pusa sub semnul intrebarii aceasta numire si din cauza faptului ca judecatoarea Corina Corbu este specializata pe cauze comerciale si nu in contencios. Pentru a promova la Curtea Suprema, un magistrat trebuie sa aiba 12 ani de vechime si doi ani sa fi lucrat la o instanta superioara. In cazul Corinei Corbu se mai pune si problema vechimii, deoarece mare parte din vechimea ei a fost detasata la CSM nefiind prezenta in sala de judecata.


Ce poate face judecatoarea Corbu pentru CSM


UNJR mai reclama si faptul ca membrii CSM incearca sa isi asigure unele pozitii de forta in cadrul sistemului judiciar. "Un alt aspect al acestei numiri este si acela ca toate contestatiile la hotararile CSM sunt judecate de Sectia de contencios, unde a fost numita doamna Corbu. Ori eu imi pun problema cum va judeca doamna Corbu contestatiile la hotararile adoptate de fostii colegi care au avansat-o in acesta pozitie?", explica Cristi Danilet, reprezentantul UNJR.


Pe de alta parte, reprezentantii UNJR sustin ca in urmatoarea perioada, membrii CSM vor incerca sa se promoveze reciproc in functii in cadrul Curtii Supreme. La finalul anului li se termina mandatul si ar urma sa revina la instantele de la care au fost detasati. "Cand ai fost obisnuit cu pozitia de membru CSM, sa numesti oameni in diverse pozitii, iti este mai greu sa revii ca judecator la Curtea de Apel, sa zicem. Asa ca s-ar putea sa vedem anul asta cum membrii CSM se vor numi reciproc la Inalta Curte. Acest lucru ar deschide un precedent foarte periculos.", sustine magistratul Cristi Danilet.


UNJR mai considera si ca procedura de numire in cadrul Curtii Supreme este viciata si din cauza ca promovarile se fac in urma unor interviuri, pe cand in cazul promovarii pe functii la alte instante se organizeaza concursuri. UNJR mai sustine ca nici macar ghidul interviurilor pentru promovarea la Curtea Suprema nu este respectat. O alta problema ar fi si faptul ca CSM nu motiveaza in vreun fel respingerea candidaturii. "Toate aceste elemente ne fac sa credem ca promovarile sunt facute pe criterii subiective", mai spune Cristi Danilet.



CSM, prin purtatorul de cuvant Carmen Georgica, a declarat pentru HotNews.ro ca nu poate formula un punct de vedere asupra cazului Corbu, deoarece apelul public al UNJR a sosit dupa sedinta membrilor CSM.


Sectia de contencios a Inaltei Curti este instanta mentionata in interceptarile cazului Voicu. La acesta instanta s-a judecat si procesul omului de afaceri Costel Casuneanu, proces pentru a carui solutionare favorabila Voicu i-ar fi cerut omului de afaceri suma de 260.000 de euro.


Lupta AMR - CSM


Cel de al doilea conflict la varful justitiei este legat de alegerea sefului CSM. Astfel, AMR a contestat si a cerut anularea alegerii preºedintelui ºi vicepreºedintelui Consiliului, Florica Bejinariu, respectiv, GraÃiana Isac. AMR a considerat ca alegerea presedintelui CSM a fost viciata si ca Florica Bejinariu este lipsită de probitate morală deoarece asupra sa planează suspiciuni, confirmate prin acte oficiale, cu privire la calitatea de colaborator al fostei SecurităÃi.


Acestea au fost si motivele pentru care au cerut anularea hotararii CSM prin care Florica Bejinariu a fost investita in fruntea institutiei.


Pe langa batalia magistratilor pentru conducerea CSM si opiniile impartite in legatura cu numirile in cadrul Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, judecatorii au avut pareri divergente si pe marginea cazului Voicu si implicarea unor colegi in acest dosar cercetat de DNA.


In stenogramele cazului Voicu apar numele a doi judecatori si un procuror membru CSM: Florin Costiniu presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie (sotia sa Viorica Costiniu, este sefa AMR), Cristian Jipa judecator la ICCJ si procurorul Dan Chiujdea membru CSM. Toti trei au avut discutii cu senatorul Catalin Voicu. In ultimele zile asociatiile de magistrati si-au spus punctul de vedere asupra implicarii magistratilor in cazul Voicu.


Acces interzis in sala de judecata. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a avut cea mai transanta pozitie fata de judecatorii care apar in cazul Voicu. "Consiliul Superior al Magistraturii să iºi indeplinească rolul de apărător al independenÃei justiÃiei ºi să desfăºoare cu celeritate procedurile legale demarate de InspecÃia Judiciară in cazul judecătorilor ale căror nume apar in respectivele transcrieri ºi să facă public rezultatul acestor proceduri.", se arata intr-un comunicat oficial al UNJR. De altfel reprezentantii Uniunii au demarat o campanie de strangere de semnaturi si un protest public prin care cer CSM sa nu mai permita magistratilor implicati sa intre in sala de judecata."

Reactie tardiva. Consiliul Superior al Magistraturii, institutia care are competenta de a exclude un magistrat, s-a autosesizat in legatura cu magistratii care apar in stenogramele cazului Voicu si a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari. Unii judecatori sustin insa ca reactia CSM este tardiva, deoarece implicarea unor magistrati de la Curtea Suprema in cazul Voicu era cunoscuta inca din decembrie 2009. "Faptele in care este implicat un senator al Romaniei, Catalin Voicu, fata de care Directia Nationala Anticoruptie a demarat si desfasoara o ampla ancheta specifica, sunt cunoscute publicului inca din luna decembrie 2009. Totodata, presa si comunicarile institutionale ale DNA au relevat faptul ca in scandal sunt implicati si magistrati. Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit sa reactioneze chiar in luna decembrie 2009 prin demararea anchetei disciplinare cu privire la acesti magistrati.", se arata intr-o analiza semnata de trei magistrati.


Silentio stampa. Asociatia Magistratilor din Romania nu a avut nici o reactie publica referitor la cazul Voicu. Presedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat urmatoarele pentru Romania Libera: "Eu sunt intr-o dilemă: nu pot să spun că Florin Costiniu nu mai poate să judece pentru că nu există text de lege pentru asta, iar Codul deontologic nu prevede sancÃiuni, nu-l impiedică pe judecător să vorbească sau să meargă la intalnire. ªi apoi, in ºedinÃa de astăzi a judecătorilor de la înalta Curte, Florin Costiniu a contestat conÃinutul inregistrărilor". Pivniceru a fost si ea avansata in 2009 la Inalta Curte chiar la sectia condusa de judecatorul Florin Costiniu, a carui sotie este presedinta de onoare a AMR. Florin Costiniu este cel care a coordonat ghidul de aplicare a Codului Deontologic al Magistratilor realizat de AMR.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.