Ultima oră

SOCIAL:Coplata poate intra in vigoare de la 1 iulie

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 592 vizualizări
Ministerul Sanatatii a inaintat ieri spre dezbatere publica proiectul privind coplata serviciilor medicale. Care sint tarifele pentru fiecare serviciu medical si ce categorii sint scutite de coplata.

Tarifele pentru medic si analize



De-acum inainte am putea plati fiecare serviciu medical, chiar daca sintem asigurati. La plata "neoficiala" de pina acum se va mai aduna si o plata oficiala, prevazuta de lege. Ministerul Sanatatii a definitivat proiectul care prevede introducerea sistemului de coplata prin tichetul moderator de sanatate. Noul

sistem are drept obiectiv cresterea finantarii in sanatate. Fiecare persoana care se va prezenta pentru anumite investigatii sau consultatii la medicii din spital sau ambulatoriu va fi nevoita sa plateasca o anumita suma. Proiectul prevede insa si mai multe exceptii de la plata acestor servicii medicale.



Modalitatea prin care se va aplica sistemul de coplata este prevazuta in Proiectul de modificare a Legii 95/2006, care a fost publicat ieri pe site-ul www.ms.ro. Proiectul a fost transmis spre consultare asociatiilor profesionale din domeniu, asociatiilor pacientilor si sindicatelor care vor avea la dispozitie zece zile in care pot face observatii si propuneri de imbunatatire a sistemului. Apoi, proiectul ar urma sa fie inaintat Parlamentului. Daca va fi aprobat, ar putea intra in vigoare de la 1 iulie 2010. Sansele de a fi aprobat sint foarte mari, dat fiind ca sistemul de coplata este clauza a tratatului incheiat de guvern cu FMI si Banca Mondiala.


"Coplata reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora", prevede proiectul sustinut de Ministerul Sanatatii (MS).


Medicul

va fi nevoit sa rupa o chitanta pentru fiecare vizita efectuata, iar pacientul va fi nevoit sa plateasca o taxa pentru serviciile oferite de medici. Sistemul de coplata se va aplica la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale. Singura ramura a medicinei care va fi "scutita" de taxe va ramine medicina de urgenta.


La prezentarea la medic pentru o consultatie, pacientul va primi un document numit tichet moderator pentru sanatate pe care va fi trecut codul numeric personal al acestuia si pe care il va semna. Tichetul va fi dovada ca actul medical a fost realizat si platit de catre pacient. Contributia personala a unui pacient prin aceste tichete pentru sanatate nu va depasi, conform proiectului, suma de 600 de lei pe an.


"Prin introducerea tichetelor pentru sanatate se vor genera in sistem aproximativ 700 de milioane de lei anual, fonduri care vor ramine la furnizor, respectiv cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate, si care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate", se precizeaza in comunicatul MS.


Somerii, copiii, virstnicii cu pensii mici, veteranii si persoanele cu dizabilitati nu platesc


Nu toti pacientii vor fi pusi la plata. Proiectul prevede ca aceasta coplata va fi suportata din alte surse, respectiv bugetul de stat, in cazul persoanelor fara venituri si al celor cu drept la ajutor social. Vor mai fi scutiti de coplata si pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei pe luna, copiii pina la 18 ani si tinerii pina la 26 de ani daca sint incadrati intr-un sistem de invatamint. Nici somerii nu vor da bani la medic si nici gravidele pentru investigatiile specifice graviditatii. Cei care sint sub protectia unor legi speciale, respectiv revolutionarii, cei persecutati politic, veteranii de razboi, persoane cu handicap, vor fi si ei scutiti de taxe.


Bolnavii cronici inclusi in programele nationale de sanatate vor beneficia de servicii gratuite in continuare. Se estimeaza ca in jur de 9,4 milioane de romani nu vor fi afectati de coplata. De asemenea, urgentele medico-chirurgicale vor fi gratuite, la fel ca cele endemo-epidemice pina la stabilizarea bolnavului

. Proiectul prevede ca nici nasterea unui copil

sa nu fie taxata.


"In momentul in care voi vedea acordul Ministerului de Finante pentru plata de la bugetul de stat pentru cei scutiti de aceasta taxa, mai discutam. Pina atunci insa coplata mi se pare o incercare disperata de a mai creste bugetul sanatatii cu bani de la cei care oricum platesc asigurari de sanatate. Iar daca cineva isi face sperante ca asa va creste bugetul sanatatii, atunci se insala. Coplata in alte tari are rolul de a educa populatia si de a-i aduce la spital doar pe cei cu adevarat bolnavi", a declarat prof.dr.Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.


Sistemul de coplata functioneaza deja in alte tari vecine. Daca in Croatia se plateste 1,5 euro pentru o consultatie in ambulatoriu, in Cehia este 2 euro.


Bulgaria a adoptat o taxa fixa de 1% din salariul minim pe economie pentru acelasi tip de consultatii. In Germania insa consultatia in ambulatoriu costa 10 euro, iar ziua de spitalizare se plateste cu aceeasi suma.


Autor: Amalia DASCALU Sursa:www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.