Ultima oră

AFACERI:Controversa legata de evaporarea celor 11 miliarde de lei din Fondul de Dezvoltare continua

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 450 vizualizări
BNR: "Ministerul Finantelor a venit la spartul targului sa ceara sfatul BNR"

Controversele legate de destinatia celor 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare continua. Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a acuzat BNR la Money.ro de implicare in povestea celor 11 miliarde de lei. "Am folosit banii in lunile octombrie si noiembrie si la solicitarea, e adevarat, verbala, a Bancii Nationale, pentru ca in chestia asta nu se umbla cu hartii. Regret faptul ca Banca Nationala a uitat complet ce a facut atunci. A uitat complet!", a declarat Vosganian. Marti, oficialii BNR au reactionat, declarand pentru HotNews.ro ca Banca Centrala nu poate decide cheltuirea vreunui leu aflat in Trezorerie, decizia apartinand doar Finantelor. In plus, Finantele le-au cerut sfatul "la spartul targului".

BNR nu poate fi implicata in cheltuirea unor bani din Trezorerie

"BNR nu poate fi implicata in cheltuirea unor bani din Trezorerie. Caci acesti bani proveniti din privatizari, erau in Trezorerie. Cheltuirea lor implica o decizie. Iar decizia nu poate fi decat a Ministerului Finantelor, in exclusivitate. BNR nu ia parte la aceasta decizie. Sunt cazuri in care Banca Centrala e consultata de catre Ministerul Finantelor, si subliniez aici ca este vorba doar de o consultatie, BNR isi spune punctul de vedere. Decizia insa apartine Finantelor", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.


Ministerul Finantelor venise sa ceara sfatul BNR la spartul targului

Vasilescu mai spune ca BNR nu a consiliat pentru prima data Finantele. "Si in 2008, Ministerul Finantelor a consultat BNR. In ce sens? Deficitul era in crestere si atunci cand ai deficit, el trebuie acoperit. Nu exista o alta solutie. Era necesar sa existe o sursa de acoperire a acestui deficit. Ministerul Finantelor a venit atunci la noi sa se consulte. Calculul hartiei arata ca nu avea solutie de imprumut atunci, in toamna anului 2008. Piata era in alerta, cursul a explodat, dobanzile cresteau continuu. Ministerul Finantelor venise sa ceara sfatul BNR la spartul targului. I s-a explicat ca exista o singura solutie: sa schimbe valuta din fondul de privatizare", a mai explicat Vasilescu.


Aceasta consultatie a fost data pentru a deschide ochii Ministerului Finantelor asupra singurei solutii care exista in acel moment.

Consilierul Guvernatorului Isarescu spune ca masura nu era deloc confortabila pentru BNR, dar nu exista alta solutie. "De ce ar fi fost interesata BNR sa adreseze o asemenea solicitare MF? E clar ca nu avea niciun interes. Dimpotriva, ar fi fost stanjenita de cresterea masei monetare. Aceasta consultatie a fost data pentru a deschide ochii Ministerului Finantelor asupra singurei solutii care exista in acel moment. In 2009, insusi Guvernatorul s-a referit public la acest moment", a mai explicat Adrian Vasilescu. Vosganian nu este la primul atac impotriva BNR.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.