Ultima oră

Misterul electoral al tevilor disparute din Vrancea

Nicoleta Cristea
22 mar 2010 3422 vizualizări
Dosarul celor patru inculpati acuzati ca au pus umarul la sustragerea a 14.426 de conducte din aluminiu folosite la irigatii in Vrancea va fi rejudecat u disparitia conductelor s-a petrecut in anul 2000, insa in cei 10 ani de la intocmirea rechizitoriului nu s-a stabilit cine va raspunde printr-o decizie penala definitiva u intre timp, s-a produs si o sinucidere misterioasa a unui angajat de la SNIF Vrancea u dupa un an de judecata la fond, Tribunalul Iasi a retrimis cauza spre rejudecare, la Judecatoria Iasi u o parte din infractiuni au implinit deja termenul de prescriptie u

Misterul disparitiei tevilor de aluminiu destinate sistemului de irigatii din judetul nostru nu a fost lamurit nici acum, in ciuda faptului ca la mijloc este vorba de o paguba de peste un miliard de lei vechi. La 10 ani de la presupusele fapte, nimeni nu stie nimic, nimeni nu a raspuns inca penal, iar o parte din pedepse au fost gratiate. In picioare a ramas doar rechizitoriul intocmit de procurori in 2006, in baza caruia a fost data o prima sentinta, anulata insa, in urma cu un an. Anchetatorii au banuit inca de la inceput ca in spatele disparitiei tevilor ar fi fost persoane mult mai influente, care acum ar trage sforile pentru ca cei patru inculpati trimisi in judecata prin rechizitoriu sa scape, prin prescriptia faptelor. O parte dintre cei care lucrau in sistem la acea data spun cu "mina pe inima" ca o parte din banii obtinuti din valorificarea tevilor din aluminiu ar fi fost folositi in campania electorala a PSD din 2004, insa informatia nu s-a concretizat in vreo acuzatie oficiala. Aceleasi surse spun ca in acea perioada unii dintre liderii marcanti ai partidului, intre care si defunctul Dan Iosif, faceau "naveta" intre Focsani si Bucuresti.


O afacere de "¦ 38 de zile


De pe urma povestii, in aprilie 2006 au fost trimisi in judecata Romeo Radu, Marian Brebeanu, Emilian Arthur Negura si Ioan Nicolau, procurorii retinind ca "afacerea" s-a derulat in numai 38 de zile, in perioada 9.11.2000 - 18.12.2000. Infractiunile retinute prin rechizitoriu au fost delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu. In timpul cercetarilor s-a stabilit ca Emilian Negura si Ioan Nicolau, sefii Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Ialomita, au dispus ca aproape 1.000 de conducte de aluminiu provenite din Vrancea sa nu fie inregistrate in gestiune. In rechizitoriu se arata ca aceste conducte au fost directionate direct catre afaceristul Marian Brebeanu, la fel ca si altele. Astfel, 12.455 tevi din aluminiu au fost ridicate in zilele 10 si 11 noiembrie 2000 de catre Marcel Coman, de la SNIF Vrancea. Insa, in loc sa fie duse la SNIF Ialomita, unde era programat pe hirtie, tevile ar fi ajuns in comuna Varasti, judetul Giurgiu, fiind depozitate pe un teren apartinind tatalui lui Marian Brebeanu. In timpul anchetei, Marcel Coman a decedat, astfel incit urmarirea penala impotriva sa s-a incheiat. Surse din apropierea anchetei spun ca de fapt barbatul s-a sinucis si este posibil ca trecerea sa la cele vesnice sa aiba legatura cu ancheta. Emilian Negura a fost acuzat de complicitate la delapidare, fals intelectual in inscrisuri oficiale si uz de fals, pentru ca, in calitate director, in intelegere cu Marcel Coman, ar fi instrainat 14.426 conducte de aluminiu transferate de la fostul SZIF Vrancea, iar pentru a acoperi ilegalitatile a intocmit mai multe acte false. Ioan Nicolau a fost acuzat de complicitate la delapidare, fals intelectual in inscrisuri oficiale si uz de fals, invinuirile fiind aceleasi ca ale lui Negura. Romeo Radu are ca acuze abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la fals intelectual, constind in aceea ca pe 7 si 8 decembrie 2000 i-a dat 1.971 tevi din aluminiu lui Marian Brebeanu, iar dupa aceea l-a determinat pe Marcel Coman sa semneze procesele verbale de predare-primire cu toate ca acesta nu avea calitatea de delegat al SNIF Ialomita. Marian Brebeanu, administrator al SC Regiflor SRL Varasti, a fost acuzat de complicitate la delapidare, pe motiv ca, in noiembrie - decembrie 2000, in intelegere cu Maricel Coman, Emilian Negura si Ioan Nicolau, a ridicat de la SNIF Vrancea 14.426 conducte din aluminiu in valoare de 1.076.704.000 lei, pe care le-a valorificat.


Tevile s-au evaporat la Varasti


Cu toate ca anchetatorii au incercat sa puna cap la cap modalitatea prin care s-a ales praful de fostul sistem de irigatii al CAP-urilor din judet, preluate in 1991 de SNIF, lucrurile sint departe de a fi lamurite. Povestea, derulata in 2000, a fost trimisa sub forma dosarului penal in instanta in 2006, de unde a fost retrimis in acelasi an procurorilor. Ulterior, rechizitoriul a ajuns din nou in instanta, s-a dat o prima solutie, insa in apel, dupa ce dosarul a fost stramutat, s-a dispus ca speta sa se intoarca din nou la Judecatorie, dar la Iasi. In 2000, SNIF Vrancea, pe atunci Sistem Zonal, era condus de directorul tehnic Romeo Radu. Radu a facut un referat prin care aducea la cunostinta Sistemului National de Imbunatatiri Funciare - sucursala Buzau ca echipamentele de irigatii ar fi avut durata de functionare mult depasita, ceea ce ducea la o uzura avansata. Astfel, Romeo Radu propunea conducerii SNIF Buzau scoaterea acestora din functiune, motivind ca repunerea in functiune ar costa institutia circa 12 miliarde de lei si nu se dispunea de aceasta suma. In prezent este greu pentru cei care lucreaza in sistem sa precizeze care era adevarata stare a conductelor. Ceea ce este cert e ca irigatiile din judet nu se bazeaza in acest moment pe vechiul sistem. Astfel, desi din 2004 irigatiile in judet au stagnat in mare masura, instalatiile vechi nu mai dau randament. Procurorii au concluzionat ca in urma unei prime inventarieri au rezultat 10.000 de bucati de conducte de transport, in cazul carora s-a solicitat incuviintarea de la SNIF Bucuresti pentru valorificare ca deseuri. Chiar daca acestea nu puteau fi instrainate fara sa fie trecute prin hotarire de guvern din patrimoniul statului in cel privat, pentru valorificarea acestora a fost organizata o licitatie, la Buzau. Licitatia insa a fost intrerupta, pentru ca in operatiune "s-a bagat" directorul de atunci al Remat SA Vrancea, care oferea un pret de 16.000 lei kg, peste pretul de pornire. Anchetatorii spun ca tocmai de aceea licitatia a fost anulata, brusc destinatia conductelor de aluminiu fiind schimbata catre SNIF Ialomita, unde ar fi trebuit sa fie utilizate la repararea aripilor de udare. Insa la Ialomita tevile nu au mai ajuns niciodata. Abia in timpul anchetei s-a stabilit ca acestea au fost descarcate in Giurgiu, in curtea tatalui lui Brebeanu, de unde s-au evaporat. Banuielile procurorilor, ca tevile de aluminiu s-au vindut pe bani grei, pe sub mina, nu au putut fi insa probate. Prejudiciul retinut, de peste un miliard de lei vechi, ar putea fi insa mai mare, deoarece calcularea pagubei a fost facuta in raport cu pretul de licitatie oferit in 2000 de Remat la licitatie.


S-a ales praful de tevi, dar si de dosar


Dosarul, conturat de procurori cu patru inculpati, a fost trimis in martie 2006 din nou la parchet pentru prezentarea materialului de urmarire penala. Aceasta pentru ca la momentul in care cei patru au fost trimisi in judecata, legea nu prevedea imperativ aceasta obligatie. Procurorii au trecut din nou prin munti de citatii, aminari, pentru ca in 2007 dosarul sa fie retrimis instantei. In iunie 2008, Judecatoria Focsani a luat o prima decizie privind acuzatiile aduse celor patru, de altfel si singura de pina acum, care a fost insa casata. Insa de la comiterea faptelor si pina la sentinta, deja mare parte dintre pedepsele prevazute au fost gratiate. Emilian Arthur Negura si Ioan Nicolau, in continuare directori la SNIF Ialomita, au scapat de cei 4 ani de inchisoare aplicati pentru complicitate la delapidare, intrucit pedeapsa era gratiata. Alte condamnari aplicate celor doi au fost pentru fals intelectual si uz de fals, in cuantum de cite 2 ani inchisoare fiecare. Prin aceeasi decizie, celor doi le-au fost interzise insa si drepturile de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si cel de a ocupa o functie implicind exercitiul autoritatii de stat. Astfel, daca aceasta mentiune va fi aplicata si la Judecatoria Iasi, cei doi, pe linga pedeapsa principala, vor fi nevoiti sa renunte la functiile de directori. Romeo Radu a scapat la rindul sau de 2,4 ani de inchisoare, dupa ce infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice a fost gratiata, insa a primit 2 ani pentru instigare la fals intelectual. Si in cazul sau, au fost aplicate prevederile legate de interzicerea drepturilor. Pe parcursul cercetarilor, se pare ca Romeo Radu a primit amenintari cu moartea, acesta fiind unul dintre motivele pentru care acesta si-a cerut transferul la ANIF Iasi, unde lucreaza si in prezent. Pe tot parcursul dosarului acesta a sustinut de altfel ca trimiterea sa in judecata nu are baza reala, intrucit el doar a indeplinit ordinele venite de la sefii ierarhic superiori. Al patrulea inculpat, Marian Brebeanu, in continuare administrator la Regiflor SRL, a scapat cel mai ieftin, pedeapsa de 4 ani pentru complicitate la delapidare fiind si in cazul sau gratiata. Sentinta data insa la Judecatoria Focsani a fost atacata cu apel, la Tribunalul Vrancea. De aici, inculpatii au obtinut stramutarea la Tribunalul Iasi, unde, dupa cum am aratat, solutia data la Focsani a fost desfiintata, cauza fiind trimisa la Judecatoria Iasi, instanta unde dosarul a suferit deja citeva aminari. (Nicoleta CRISTEA)


Irigatiile din zona Biliesti-Sl. Ciorasti mai au de asteptat


Daca banii pentru irigatii s-au pierdut, banii pentru amenajarile de combatere a eroziunii solului sint folositi din plin si in 2010

Cele 30 de miliarde de lei vechi repartizate in 2009 pentru reabilitarea amenajarilor de irigatii din zona Biliesti-Slobozia Ciorasti nu au fost folosite nici acum. Aceasta pentru ca, desi pentru etapa I a acestui proiect a fost organizata licitatie, nu s-a putut merge mai departe. Intr-o prima faza, licitatia a fost anulata, iar dupa ce s-a organizat o a doua licitatie, doua dintre firmele concurente s-au contestat, conflictul fiind in acest moment in instanta pentru a fi solutionat. Concluzia este aceea ca banii alocati s-au pierdut, si nu se stie daca anul acesta, daca litigiul celor doua societati se va stinge, se vor mai aloca sume suficiente pentru proiect. Daca in ceea ce priveste irigatiile Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare Vrancea nu poate preconiza ce se va intimpla anul acesta, potrivit oficialilor institutiei, amenajarile de combatere a eroziunii solului (CES) reprezinta un punct forte. Astfel, pe acest sector ANIF are in derulare doua obiective majore. In ceea ce priveste reabilitarea pe zona Cirligele, cu localitatile Cotesti Virtescoiu si Cimpineanca, aici s-a intervenit pentru betonarea malului unui riu al carui debit suferise modificari de debit si se surpa peste case. "Obiectivul va fi finalizat anul acesta, fiind inceput in 2008. Pina acum au fost decontate lucrari in valoare de 50 de miliarde de lei vechi. In ceea ce priveste zona Cimpineanca, aici sint probleme cu un canal pietros, care acum este adus la parametri de proiectare", a precizat Ionel Partene, directorul ANIF. Si la Bolotesti se vor desfasura anul acesta doua lucrari in valoare de 70 de miliarde de lei vechi. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 47 minute, 1 secunda
va furara astia subiectul.ca fapt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.