Ultima oră

Primarii date in judecata pentru datorii la iluminatul public

Mihaela Beșleagă
20 mar 2010 661 vizualizări
Localitatile Jaristea, Tataranu, Reghiu, Andreiasu de Jos si Odobesti sint in pericol de a le fi taiat curentul electric, daca nu platesc restantele, declara directorul Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice Focsani

Bugetul de austeritate cu care se confrunta multe primarii vrincene le da de multe ori dureri de cap edililor cind vine vorba de plata utilitatilor sau a curentului electric pentru iluminatul public sau energia consumata in scoli. Astfel, dupa ce strazile din Panciu si Brosteni au ramas pe intuneric din cauza datoriilor mari acumulate in contul electricitatii consumate dar neachitate, si alte localitati au adunat restante, e drept, nu la fel de rasunatoare. Agentia de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Focsani a chemat in judecata pentru recuperarea creantelor, pe linga cele doua restante, si primariile Jaristea, Tataranu, Reghiu, Andreiasu de Jos si Odobesti. "Datoriile nu sint mari, cuprind facturile curente si putin din urma. Restantele sint de circa 5.000-6.000 lei pentru fiecare primarie, pentru care sint si actionati in instanta. Daca nu vor plati facturile de bunavoie, sintem nevoiti sa intrerupem iluminatul", ne-a declarat Ionel Preda, directorul AFEE Focsani. Primarii spun ca nu au intimpinat probleme in ceea ce priveste iluminatul public si ca au tinut becurile aprinse toata noaptea in perioada de iarna. "Ne descurcam deocamdata. Pina la 1 aprilie am vrea sa lasam iluminatul pentru toata noaptea, mai ales ca la noi este si o departare mare intre case. Datorii avem 3.200 lei la iluminat, inclusiv factura curenta. Alti 9.100 lei sint pentru scoli si primarie. Dar e si o greseala recunoscuta de dinsii la citire, unde avem 25.000 kw platiti in plus", ne-a spus primarul Ionel Budeanu de la Andreiasu de Jos. "Am achitat la zi, inca din ianuarie. Iluminatul merge toata noaptea, avem multe drumuri secundare, nu le putem lasa pe intuneric", a spus si viceprimarul de la Reghiu, Neculai Nemut.


La Panciu, mii de kw contorizati in plus din greseala


In acest moment, cele mai mari datorii la iluminat le au primariile Panciu "" 1.342.000 lei si Brosteni "" 35.000 lei, restanta care a mai scazut intre timp, dupa ce s-au mai achitat 6.000 lei si exista promisiuni ca se vor mai da bani, conform unui grafic de reesalonare stabilit de ambele parti. Cit priveste situatia critica in care se afla orasul Panciu din cauza datoriilor mari, aceasta este pe cale de a se rezolva la Consiliul de Administratie al Electrica Furnizare Muntenia Nord de la Ploiesti, de care apartine Agentia de Furnizare Focsani. Solutia care se ia in calcul este reesalonarea restantelor acumulate inca din 2004. Directorul Ionel Preda a recunoscut, pe de alta parte, ca intr-adevar, in cazul facturii pentru luna decembrie 2009, contestata de primarul Ion Petre, s-a gresit la citire, constatindu-se kilowati in plus si o factura mult marita. Astfel, din cei 92.280 de kw contorizati initial, 79.680 de kw au fost un surplus, se pare din cauza unui scurt circuit electric, dupa cum a constatat echipa de la Sucursala de Distributie si delegati de la Primaria Panciu. Acest surplus va fi eliminat din factura pe luna decembrie, urmind sa se factureze consumul real rezultat al diferentei intre cele doua cantitati. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.