Ultima oră

POLITICA:Un dosar exploziv rataceste prin Senat:Reteaua Voicu

Ziarul de Vrancea
19 mar 2010 411 vizualizări
Cele 15 volume care insotesc cererea procurorilor DNA de incuviintare a cererii de arestare a senatorului Catalin Voicu contin, printre alte probe, transcrierile mai multor discutii purtate intre politicieni, oameni de afaceri si judecatori. Scopul: ingroparea unor dosare, numirea unor oameni in functii sau chiar obtinerea unui portofoliu ministerial. Mod de obtinere: santaj, amenintari si trafic de influenta.

Senatorul Catalin Voicu este vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala - care realizeaza controlul parlamentar asupra institutiilor publice apartinind sistemului apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. A fost consilierul lui Ion Iliescu in perioada 2001-2004

Peste 100 de pagini cuprinse in 15 volume cu capete de probe care motiveaza cererea adresata de procurorii anticoruptie Senatului pentru incuviintarea arestarii lui Catalin Voicu contin transcrierile mai multor discutii purtate de senator cu politicieni, oameni de afaceri si chiar judecatori cu nume foarte cunoscute, relateaza HotNews.ro. Unii par sa apeleze la reteaua Voicu, altii par sa fie de acord cu ceea ce le cere senatorul PSD. Printre cei cu care Voicu sta de vorba sint oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, judecatorii de la Curtea Suprema Florin Costiniu si Cristian Jipa, politicieni precum colegul sau de Senat Alexandru Mazare (fratele primarului Constantei) si mai cunoscutii Marian Oprisan si Miron Mitrea. Acestia doi din urma au negat aseara ca ar fi fost vreodata ajutati cu favoruri sau sustineri de catre Catalin Voicu. Cei doi social-democrati au declarat pentru Hotnews.ro ca nu l-au sustinut niciodata pe Catalin Voicu pentru a obtine functia de ministru al Internelor. Mitrea mai sustine ca, "in ceea ce priveste dosarul sotiei sale, nici Voicu, nici nimeni altcineva a avut de facut nimic, doar avocatii". Si Oprisan neaga ca Voicu ar fi avut vreo implicare sau influenta in dosarul in care este cercetat penal. In ceea ce-l priveste, senatorul Catalin Voicu a fost ieri de negasit.


Negocieri la nivel inalt


Senatorul Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta si fals in legatura cu acte de coruptie. Potrivit unui comunicat al DNA, emis cu zece zile in urma, "in perioada iulie-septembrie 2009, Catalin Voicu, prevalindu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe linga magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".


In discutia cu judecatorul Florin Costiniu de la Curtea Suprema (sotul Vioricai Costiniu, presedinte de onoare ale Asociatiei Magistratilor din Romania) despre dosarul omului de afaceri Costel Casuneanu, Catalin Voicu arata ca stie foarte multe detalii despre acest caz.


Voicu Catalin: ...va fac si eu un contraserviciu!


Costiniu Florin: Nu, bineinteles ma! Oricind!


Voicu Catalin: (...neinteligibil...) asa daca ati bagat-o pe contraserviciu nu poa\' sa spuna "cu gologani" (ride)


Costiniu Florin: Bineinteles! Doamne fereste!


Voicu Catalin: (vorbeste in soapta) Casuneanu. E pacat sa ratam o chestie de-asta.


Costiniu Florin: Da ma da\'


Voicu Catalin: ...plus ca noi vedem un happy end. Doi! Astia-s bani pe care nu-i mai luam. Luam o data si gata! Pe munca cinstita.


Cenusa in cap


Potrivit HotNews.ro, procesul are loc, dar completul de judecata - format din numele care apar in discutia dintre cei doi: Carmen Frumuselu, Magdalena Dumitru si Joita Preda - respinge recursul. Potrivit referatului procurorilor trimis la Senat, "pentru a nu se expune pericolului de a fi denuntati, dar si pentru a pastra foloasele materiale primite de inc. Catalin Voicu, acesta si inv. Florin Costiniu i-au dat numeroase asigurari inv. Costel Casuneanu ca si-au respectat toate angajamentele luate in sensul interventiilor pe linga magistratii din complet, dar acestia au pronuntat totusi o solutie strimba."


Interesant este ca judecatorul Costiniu ii spune lui Casuneanu ca vorbeste "pe un telefon care probabil este ascultat" si, cu toate acestea, nu se sfieste sa lase de inteles ca si partea adversa ar fi mituit: "Din pacate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploiesti a facut pactul cu diavolul, probabil pe bani multi iar celelalte doua, mai tematoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de asa... au fost fortate pur si simplu sa..." "Una dintre doamne, desi a fost rugata la cel mai inalt nivel cu putinta, a preferat argintii, cum se spune", intareste Costiniu, adaugind ca "celelalte doua (din completul de judecata, n.r.), de frica si terorizate de asta care-i mai batrina, care a fost presedinta de tribunal."


Apoi, este rindul lui Voicu sa incercer sa-l convinga pe Casuneanu: "Asta-i Romania lui Traian Basescu, intelegeti? Bani, santaj, asta-i crima organizata, nu automatu\' pe strada! (...) Va pup! Sa va dea Dumnezeu sanatate! Eu nu-s bun de nimic. (...) Mie imi tremura picioarele acuma. Sa traiti, sa traiti, sa traiti, sa traiti!"


Lobby amenintator pentru un loc in Guvern


Potrivit DNA, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe linga magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotariri favorabile in care respectivele persoane aveau interese. La un moment dat, Voicu l-a chemat pe judecatorul Cristian Jipa la ordin, in fata fratelui lui Radu Mazare, pentru a-i dovedi ca are influenta asupra magistratilor. Apoi Voicu ii explica lui Alexandru Mazare de ce isi doreste Ministerul de Interne.


Voicu Catalin: Baga-mi-as p... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. (...) Multi! Dom\'ne, i-am rezolvat pe toti, dom\'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom\'ne, nu-i e rusine, dom\'ne?" "Dom\'ne, zic, asta a fost!" (...) ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci ...se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da...


Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...


Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mina, ai toata Curtea...


Mazare Alexandru: Da\' ai sa arestezi? Dumneavoastra?


Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu\' Oprea, credeam ca poate vine de la ...de la...de jos dosaru\', sus merge snur! Pentru ca eu sint singuru\' personaj care am tot... toata cane... conexiunea in mina, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si... (...) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu\', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am... (neinteligibil)... da\' greu. Pina acum n-am ...(neinteligibil) ...ministeru\' asta...(neinteligibil) ...intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana...(...)


Sprijin de la Ludovic Orban, autorul accidentului


Mazare Alexandru: Cum facem sa nu pierdem ministeru\' asta la negocieri?


Voicu Catalin: Nici o problema, colegule! De exemplu, ministrii ii va... (neinteligibil)... Johannis. Deci, socru-sau... a... am discutat cu procuroru\' sef de la Sibiu, pentru ca de la asta ...(neinteligibil) ...sustina, asta vreau sa ramina numai intre noi doi!


Mazare Alexandru: Nu, da, am inteles.


Voicu Catalin: Sa-i transmita clar: "Nu te bagi peste noi, te rog eu!" Colegule, ma uit la tine ca la fratele meu. Nu cumva discuti cu cineva chestiile astea!


Mazare Alexandru: Nu, nimic, daca nu...


Voicu Catalin: Eu am, am vorbit cu cei de la ...(neinteligibil) ...Il incaleca pe procuroru\' sef de acolo, el l-a lansat in ...(neinteligibil) ...o sa ma-ntilneasca ...(neinteligibil) ...Doi! Sa vedem la liberali. Am fost la Orban in noaptea aia cind ....(neinteligibil) ...L-am sunat pe urma. "Unde esti Ludovic? Iesi afara din...." (...) I-am spus: "Ludovic, te-am ajutat in momente grele, cu accidentu\' de masina. Te-am ajutat..." Era intr-o situatie...


Mazare Alexandru: El a dat peste fata aia atunci?


Voicu Catalin: ...(neinteligibil)...


Mazare Alexandru: Ce mare crima? ...(neinteligibil) (...) Era baut?


Voicu Catalin: Da.


Dosarul Voicu se plimba pe incurcatele cai ale Senatului


Raportul Comisiei Juridice a Senatului privind solicitarea DNA de arestare a senatorului social democrat Catalin Voicu va ajunge in mapele membrilor Biroului Permanent de marti, 30 martie. Membrii comisiei au aratat, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit calendarului convenit, raportul nu va fi intocmit decit dupa audierea lui Catalin Voicu, programata pentru martea viitoare. Chiar daca raportul se va intocmi in cursul aceleiasi zile, nu va ajunge pe ordinea de zi a sedintei BP decit peste o saptamina, sustine conducerea comisiei. Presedintele acesteia, social-democratul Toni Grebla, a afirmat ca nu vor exista intirzieri in redactarea raportului, recurgindu-se la termenele din Legea privind statutul senatorilor si deputatilor. Secretarul democrat-liberal al comisiei, Mircea Andrei, a precizat ca, in cazul in care Voicu nu va participa la audieri, raportul va fi intocmit fara ascultarea acestuia. Conform termenelor legale, dupa primirea raportului, Biroul Permanent trebuie sa-l inscrie pe ordinea de zi a plenului in termen de 5 zile.


Sursa:www.ziaruldevrancea.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.