Ultima oră

Soarele, calorifer mai ieftin pentru Primaria si scolile din Gugesti

Iulia Crețu
16 mar 2010 1763 vizualizări
Localitatea a accesat un proiect de 600 mii RON pentru surse alternative de incalzire la principalele unitati publice u din toamna, copiii din Gugesti vor avea sali de clasa incalzite de ¦ soare u randamentul panourilor solare depinde de cit de tare straluceste astrul zilei

Primaria Gugesti vrea sa scada costurile pe facturile la apa calda si incalzire la mai multe unitati publice din localitate folosindu-se de energia solara. Din toamna acestui an, la Primarie, Caminul de batrini, Scoala de Arte si Meserii "Alexandru Vlahuta", Scoala nr. 3 Poiana, Gradinita nr. 3 Poiana, Gradinita cu Program Prelungit, dar si Gradinita si Scoala din Oreavu, agentul termic ar putea fi produs, in mare parte, prin surse alternative, eco, cu ajutorul panourilor solare. Comuna Gugesti s-a inscris in programul "Casa Verde", care presupune amplasarea unor placi pe acoperisurile cladirilor care sa atraga razele soarelui pentru a se crea o sursa alternativa de incalzire. In acest moment, proiectul este in faza solicitarii avizului de la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea. Potrivit declaratiilor oferite reporterilor "Ziarului de Vrancea" de edilul din Gugesti, Vasile Vatra, cit de curind va urma anuntul de organizare a licitatiei pentru constructie, care va fi publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Intreaga investitie, suportata de la bugetul central, dar si din cel comunal, se ridica la suma de 647,73 mii RON (6,4 miliarde de lei vechi), iar montarea panourilor si racordarea lor la instalatii trebuie realizata in maximum 3 luni de zile. "Panourile solare vor da energie termica in paralel cu centrala deja existenta din cladire. La cele 7 cladiri din program avem centrale electrice, pe motorina sau pe lemne, care vor merge in functie de vreme. Programul «Casa Verde» este o incercare de scadere a facturilor destul de buna. Cum pleci la unguri, vezi foarte multe case care folosesc astfel de surse alternative de energie. Prima transa de plata a fost folosita pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, urmind in curind organizarea licitatiei. Cota de participare a Primariei este de 20%. Investitia este de 647,73 mii lei, din care 559 mii lei ne dau ei, iar noi punem in jur de 100 mii lei", ne-a declarat Vasile Vatra, primarul de la Gugesti. Prin programul "Casa Verde" nu scad numai facturile la apa calda si caldura, dar se si protejeaza mediul inconjurator. Prin utilizarea panourilor solare se reduce considerabil consumul de combustibili traditionali (lemne sau motorina), care au un grad de poluare ridicat, dar si costuri in crestere. Montarea placilor de captare a energiei solare da randament maxim numai in zilele insorite, acestea devenind inutile in cazul in care vremea este inchisa. Primarul de la Gugesti a completat ca in proiectul localitatii sale au intrat numai cladirile reabilitate, ale caror constructii pot suporta greutatea panourilor solare. De energia razelor de soare incearca sa beneficieze, in programe similare, si primariile din alte comune din Vrancea, printre care Gura Calitei, Timboiesti, Cotesti, Vinatori, Cirligele sau Negrilesti. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.