Ultima oră

POLITICA: Valeriu Stoica: Prioritatea strategica pentru PDL este rezolvarea problemei liberale

Ziarul de Vrancea
15 mar 2010 423 vizualizări
Competitia PDL versus PNL nu este incheiata. Mai mult, pozitiile recente ale lui Crin Antonescu sunt practic o declaratie de razboi adresata PDL iar anuntata adoptare a pluralismul doctrinar de catre PNL este o miscare strategica ce vizeaza subminarea insasi formulei identitare a proiectului PDL , se arata intr-un memorandum intern al PDL, atribuit lui Valeriu Stoica, obtinut de HotNews.ro.

" In analiza sa, intitulata PDL si problema liberala, Stoica atrage atentia ca partidul isi asuma "riscuri grave" si nu se va putea consolida ca partid major daca va ignora identitatea liberala, considerata "un factor major in politica electorala romaneasca". Vicepresedintele PDL n-a putut fi contactat pentru comentarii, insa surse din PDL sustin ca documentul ii apartine si e cunoscut in partid.


Cele mai importante pasaje din memorandumul "PDL si problema liberala"


* In ciuda succeselor incontestabile, pozitia PDL pe scena politica romaneasca, si mai precis pe zona de centru-dreapta, nu este inca definitiv consolidata. Desi PDL s-a dovedit a fi mai puternic electoral, un partid mai bine organizat, care a devenit nu un partid balama, ci un partid major, ancorat in PPE si in reteaua infrastructurii doctrinare de dreapta din Uniunea Europeana, lupta cu PNL pentru castigarea culoarului de centru-dreapta romanesc nu este inca incheiata. PDL trebuie sa priveasca foarte serios aceasta problema daca nu vrea sa aiba surprize mari pe termen scurt si probleme majore pe termen lung.


* Problema centrala a politicii romanesti de drepta este ca la acesta ora competitia PDL versus PNL nu este incheiata. Mai mult, pozitiile recente ale lui Crin Antonescu sunt practic o declaratie de razboi adresata PDL iar anuntata adoptare a pluralismul doctrinar de catre PNL este o miscare strategica ce vizeza subminarea insasi formulei identitare a proiectului PDL. Atat timp cat relatia cu PNL nu va fi stabilizata intr-un fel sau altul, PDL va avea o problema pe flancul drept. Iar aceasta situatie ne va crea in continuare mari dificultati in confruntarea pe flancul stang.


* Iată de ce prioritatea strategică pentru PDL este rezolvarea problemei liberale. Fără această rezolvare toate cele patru obiective strategice precizate mai sus nu vor putea fi atinse. Există două căi de a rezolva problema liberală: (1) cooperarea ºi (2) competiÃia.


* Toate formulele de cooperare prezentate mai sus au fost fie boicotate, fie ignorate, fie refuzate in mod categoric de către liderii PNL. Mai mult, mai nou, liderii sai au enuntat ca au ca obiectiv programatic distrugerea unui partid -PDL "" o situatie rara intr-un sistem democratic. în loc să-ºi insuºească proiectul unificării dreptei, cu toate sacrificiile pe care acesta l-ar fi presupus, liderii PNL au urmărit cu obstinaÃie transformarea partidului lor intr-un vehicul pentru negocierea unor interese personale, indiferent de natura lor, politică sau economică. Atat timp cat ºi PNL ºi PDL se declară ºi se doresc partide de centru-dreapta in Romania, iar liderii PNL refuză orice formulă de cooperare, competiÃia a fost ºi este inevitabilă.


* La această oră există toate indiciile că PNL, in ciuda insucceselor electorale ºi gafelor majore (refuzul de a se asocia in proiectul construirii unui mare partid de dreapta, ratarea afilierii la PPE, alianÃele cu PSD), persistă in ideea de a se defini ºi de a concura pe culoarul de centru-dreapta. Mai mult recent si-a insusit fara scrupule si ideea PDL de a federa curentele dreptei. Este limpede că PNL vede, ºi in prezent, in PDL principalul său adversar politic. în acelaºi timp, PNL vede in PSD in cel mai rău caz un adversar secundar ºi de cele mai multe ori un aliat. Aºa stand lucrurile, este inevitabil că PDL va avea in PNL un adversar la fel de important ca PSD, dar uneori cu reacÃii mai violente decat acesta.


* PDL este forÃat la o competiÃie pe două fronturi: frontul de dreapta ºi frontul de stanga. Mai mult, este foarte probabil ca aceste două fronturi să fie deseori coordonate ºi corelate. Oricat ne-am amăgi cu idei de alianÃă, parteneriat sau fuziune, aceasta va fi realitatea atat timp cat PDL va rămane marele partid de centru-dreapta, iar PNL va emite pretenÃii pe acelaºi culoar.

Calea competiÃiei are următoarele posibile finalizări:

a.eliminarea unui protagonist de către celălalt protagonist;

b.impingerea unuia dintre protagoniºti către centru-stanga ºi obligarea acestuia să renunÃe la pretenÃiile de a reprezenta dreapta.


* Cel mai mare pericol pentru PDL este relaxarea ºi abandonarea proiectului creºterii ºi modernizării partidului. Testul in această privinÃă este dat de atitudinea faÃă de ceea ce am numit problema liberală. ImplicaÃiile existenÃei acestei probleme obligă la o serie de restructurări, evoluÃii ºi reorganizări interne.



*


de D.T. HotNews.ro





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.