Ultima oră

AFACERI:Unde ne angajam in urmatoarele 3 luni? Care sunt sectoarele care mai inghit forta de munca in Romania?

Ziarul de Vrancea
12 mar 2010 483 vizualizări
Comertul, muncile agricole si industria prelucratoare par a fi singurele domenii in care se vor face angajari in urmatoarele 3 luni, in timp ce in banking, administratie publica sau constructii este exclus sa gasiti angajatori optimisti cu privire la angajarile viitoare

. Pe regiuni, zona de sud-est a Romaniei pare a fi cea mai optimista cu privire la volumul angajarilor pentru perioana martie-mai 2010, in vreme ce ardelenii din nord-vest si moldovenii par a fi cei mai pesimisti, arata un studiu al Manpower, efectual la nivel global.


* Angajatorii romani previzioneaza o piata a muncii apatica, cu un ritm de angajare mai degraba lent


"Pentru trimestrul al doilea din 2010 angajatorii romani previzioneaza o piata a muncii caracterizata de apatie, cu un ritm lent in ceea ce privește angajarile. In timp ce 14% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor in trimestrul urmator, 21% dintre acestia anticipeaza o scadere a activitatii de angajare si 64% dintre ei nu anticipeaza nicio schimbare", se arata in studiul Manpower.


Datele arata mai prost decat estimarile facute de aceiasi manageri in primul trimestru din 2009, dar comparativ cu ultimele 3 luni din anul trecut, par mai optimiste.

Manpower, estimari privind angajarile

Manpower, estimari privind angajarile

Foto: HotNews.ro


* Comparatii intre sectoare de activitate


In 8 sectoare economice din cele 10 analizate, angajatorii previzioneaza intentii de angajare negative valabile pentru urmatoarele 3 luni. Cele mai sumbre intentii de angajare sunt anuntate de angajatorii din Constructii si de cei din Transporturi, unde previziunile nete de angajare sunt de -21%. Perspective de angajare slabe sunt raportate si de angajatorii din sectorul energetic, cu o previziune de -14% si de cei din sectorul hotelier ( -12%).

Vestile bune vin din comert, unde angajatorii sunt optimisti, estimand cresteri ale volumului angajarilor. Previziunea este mai puternica pentru sase sectoare de activitate, cu imbunatatirea cea mai remarcabila de 18 puncte procentuale raportata de angajatorii din domeniul agricol.


* Administratie publica si servicii sociale - cei mai pesimisti


Intentiile de angajare anuntate de angajatorii din sectorul Administratie publica si servicii sociale sunt cele mai slabe de la demararea studiului pe teritoriul Romaniei, acestia


Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.



Manpower

raportand o previziune neta de angajare de -6% pentru urmatoarele 3 luni. Chiar daca estimarile sunt stabile, ele sunt si mai pesimiste decat anul trecut.


* Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit +2%


Angajatorii din sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit estimeaza un ritm lent al activitații de angajare in trimestrul 2, 2010, cu o estimare pozitiva, chiar daca modesta- de numai +2%. Comparativ cu trimestrul anterior, intentiile de angajare s-au imbunatatit considerabil cu 18 puncte procentuale, iar fata de acum un an, previziunea ramane neschimbata.


* Comertul cu ridicata si cu amanuntul +7%


Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in acest sector ar putea profita de o usoara crestere a volumului angajarilor in decursul trimestrului 2, 2010, conform angajatorilor care raportaza o estimare optimista de +7%. Previziunea inregistreaza o crestere considerabila cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut, si cu 9 puncte procentuale fata de trimestrul 2, 2009.


* Constructii -21%


Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in trimestrul 2, 2010 se vor confrunta cu perspective slabe de angajare conform angajatorilor din acest sector care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -21%. In vreme ce aceasta Previziune reflecta o ameliorare moderata cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, raportata la un an previziunea inregistreaza o scadere cu 12 puncte procentuale.


* Energie electrica, gaze si apa -14%

Manpower, angajari in urmatoarele 3 luni, pe regiuni

Manpower, angajari in urmatoarele 3 luni, pe regiuni

Foto: HotNews.ro


Pentru al saselea trimestru consecutiv, angajatorii din si servicii de afaceri -8% acest sector anticipeaza intentii de angajare negative, raportand o Previziune Neta de Angajare de -14%. Previziunea inregistreaza o usoara ameliorare cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere cu 12 puncte procentuale.


* Finante, asigurari, servicii imobiliare


Angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri estimeaza un ritm de angajare lent pentru trimestrul 2, 2010, raportand o Previziune Neta de Angajare de -8%. Intentiile de angajare au scazut atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de acum un an, Previziunea inregistrand un declin cu 11, respectiv 8 puncte procentuale.


* Hoteluri si restaurante -12%


Angajatorii din acest sector raporteaza perspective de angajare sumbre pentru trimestrul 2, 2010 cu o Previziune Neta de Angajare de -12%. Cu toate acestea, Previziunea reflecta o ameliorare considerabila cu 13 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, in timp ce comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere cu 11 puncte procentuale.


* Industria extractiva -2%


Angajatorii raporteaza intentii de angajare incerte pentru trimestrul urmator cu o Previziune Neta de Angajare de -2%. Totusi, Previziunea pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca in acest sector s-a imbunatatit considerabil comparativ cu trimestrul trecut si cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 14, respectiv 11 puncte procentuale.


* Industria prelucratoare -1%


Angajatorii din sectorul Industriei prelucratoare isi exprima ingrijorarea referitor la planurile de angajare in trimestrul 2, 2010, anuntand o Previziune Neta de Angajare rezervata de -1%. In timp ce Previziunea inregistreaza o scadere cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul 1, 2010, angajatorii raporteaza o crestere moderata cu 5 puncte procentuale comparativ cu trimestrul 2, 2009.


* Transporturi -21%


Angajatorii din sectorul Transporturi, depozitare si comunicatii anticipeaza cea mai slaba activitate de angajare de la inceputul studiului pe teritoriul Romaniei in trimestrul 2, 2008, raportand o Previziune Neta de Angajare sumbra de -21% pentru trimestrul 2, 2010. Raportata atat la trimestrul anterior, cat si la anul precedent, Previziunea inregistreaza un declin cu 15, respectiv 9 puncte procentuale.


* Companiile din Muntenia- cele mai optimiste privind angajarile. Ardelenii, cei mai pesimisti


Doar doua regiuni dintre cele opt analizate anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare in decursul urmatoarelor trei luni. Cei mai optimisti sunt angajatorii din regiunea Sud-Est, unde angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +6%, in timp ce in centrul tarii, angajatorii sunt mai degraba prudenti in privinta noilor angajari. In restul tarii, valorile sunt negative, cei mai pesimisti sunt angajatorii din Nord-Vest (-17%) si cei din Sud-Vest (16%). In Banat, previziunile privind noile angajari raman pesimiste, indicatorul calculat de Manpower fiind de -12%.


* Bucuresti & Ilfov -10%


Pentru al doilea trimestru consecutiv, angajatorii din regiunea Bucuresti & Ilfov continua sa raporteze o scadere a activitatii pe piata fortei de munca, previziunile de angajare fiind de -10%, in scadere fata de aceeasi perioada din anul trecut.


* Centru +3%


In regiunea Centru, angajatorii anunta semne incurajatoare pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca pentru urmatoarele 3 luni, raportand o previziune neta de angajare de +3%. Intentiile de angajare s-au imbunatatit atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut


* Nord-Est -8%


Angajatorii din regiunea Nord-Est raporteaza un ritm de angajare lent pentru urmatoarele 3 luni, anuntand o previziune neta de angajare de -8%. Comparativ cu trimestrul 1, 2010, se observa o imbunatatire, dar fata de trimestrul II din 2009, estimarile sunt mai pesimiste cu 15%.


* Nord-Vest -17%


In regiunea Nord-Vest, angajatorii anticipeaza cea mai slaba activitate de angajare de la demararea studiului in Romania in trimestrul 2, 2008, raportand o Previziune Neta de Angajare de -17%. Raportate la trimestrul anterior, intentiile de angajare au scazut considerabil cu 10 puncte procentuale, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, Previziunea a inregistrat un declin de 14 puncte procentuale.


* Sud 0%


Angajatorii din regiunea Sud raporteaza intentii de angajare mixte pentru trimestrul urmator, Previziunea Neta de Angajare inregistrand o valoare de 0%. Intentiile de angajare s-au ameliorat atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de trimestrul 2, 2009, cu 16, respectiv 6 puncte procentuale.


* Sud-Est +6%


Angajatorii din regiunea Sud-Est anunta planuri de angajare optimiste pentru trimestrul 2, 2010, raportand o Previziune Neta de Angajare de +6%. Fata de trimestrul anterior, Previziunea a inregistrat o crestere importanta cu 27 puncte procentuale, iar fata de trimestrul 2 din 2009, ameliorarea este de 6 puncte procentuale.


* Sud-Vest -16%


Cu o Previziune Neta de Angajare de -16%, angajatorii din regiunea Sud-Vest estimeaza o activitate de angajare deosebit de redusa pentru trimestrul 2, 2010. Previziunea a inregistrat o scadere considerabila atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu un declin de 16, respectiv 11 puncte procentuale.


* Vest -12%


Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in regiunea Vest se vor confrunta cu perspective de angajare deosebit de reduse in trimestrul 2, 2010, conform angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -12%. Comparativ cu trimestrul anterior, Previziunea a inregistrat un declin considerabil cu 14 puncte procentuale, iar raportat la un an de zile, se observa o crestere cu 15 puncte procentuale.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.