Ultima oră

AFACERI: Plan de masuri anticriza: Firmele vor putea sa achite cu prioritate principalul unei datorii la stat, iar numarul declaratiilor fiscale va fi

Ziarul de Vrancea
12 mar 2010 420 vizualizări
Companiile din Romania vor putea sa achite cu prioritate principalul unei restante la stat, si abia dupa aceea penalitatile aferente datoriei. Aceasta este una dintre masurile cuprinse in planul anticriza pe care il pregateste Guvernul. O alta masura este reducerea numarului declaratiilor fiscale care trebuie completate in fiecare luna de societati pentru plata contributiilor bugetare. In prezent, companiile trebuie sa completeze peste 24 de declaratii lunare.

Premierul sustine ca a fost creat creat un grup de lucru care lucreaza la simplificarea acestor declaratii fiscale "si speram sa va putem da, in perioada urmatoare, o veste buna in acest domeniu, ca s-au redus aceste declaratii printr-un proces de informatizare si o mai buna organizare la ANAF, la Ministerul Finantelor, la Ministerul Muncii, la Ministerul Economiei".


* Prin scaderea din datoria principala a unei firme si nu din penalizari, ar putea fi prevenita crearea de noi penalitati.



"Vom permite plata principalului, nu a accesorului atunci cand achitati o datorie la fisc. Practica actuala este ca ai o datorie si prima data platesti din penalitati, iar principalul datoriei merge in continuare si produce penalitati, ajunandu-se la insolventa. Dam acum posibilitatea ca atunci cand mergi sa platesti o datorie, sa nu existe obligatia de a taia doar datoria din penalitati, ci din datoria principala, pentru ca aceea este producatoare in continuare de penalitati", a precizat Boc.


Acesta a mai spus ca a cerut Ministerului Finantelor sa analizeze posibilitatea ca atunci cand o firma plateste o datorie la stat sa functioneze mecanismul compensarii TVA-ului de dat cu cel de incasat. "Am cerut la Ministerul Finantelor o analiza cu privire la posibilitatea ca, de exemplu, cand se plateste de catre o firma datoria la stat, pe de-o parte sa functioneze mecanismul comensarii TVA de dat cu cel de incasat sau cu alte datorii la bugetul de stat. Dar si posibilitatea asa-zisei compensari in trei, fata de bugetul de stat cu privire la datoriile pe care statul le are la dumneavoastra sau dumneavoastra la stat, sau prin alti agenti economici, astfel incat firme care au datorii la stat si, in acelasi timp, dumneavoastra aveti de incasat TVA sau alte contributii, sa nu fiti nevoiti sa intrati in procedura de insolventa pentru ca nu ati primit resursa aferenta, desi dumneavoastra trebuia sa platiti la stat, dar statul va este dator in acelasi timp", a afirmat premierul.


Guvernul va prezenta Parlamentului noul plan de masuri anticriza.



de Claudia Pirvoiu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.