Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei: Statul ne-a pacalit: Nu s-a cheltuit decat 10% din taxa auto

Ziarul de Vrancea
11 mar 2010 414 vizualizări
Cum a ajuns Romania dintr-o țara de fugari un adapost pentru refugiați; Reforma reformei: Scoala cu 4 ore pe zi, liceu de trei clase si examen la calculator; Reteaua Hoa Le Duc: cum a ajuns autostrada A3 sa treaca prin curtea unui interlop vietnamez

Statul ne-a pacalit: Nu s-a cheltuit decat 10% din taxa auto!


90% din fondurile stranse, in plina criza, din taxa auto au ramas necheltuite din cauza birocratiei si a proastei organizari de la Administratia Fondului pentru Mediu. Banii erau destinati proiectelor de mediu, a caror evaluare merge foarte greu. Beneficiarii lor spun ca asteapta un raspuns de mai bine de un an. Bugetul Fondului de Mediu stabilit la inceputul anului 2009 pentru a fi cheltuit pe programe de mediu a fost de 1,6 miliarde de lei, bani proveniti din colectarea taxei auto. Integral in Adevarul.


Cum a ajuns Romania dintr-o țara de fugari un adapost pentru refugiați


O țara din care plecau anual mii de refugiați inainte de 1989 a ajuns acum sa joace un rol important in politica mondiala a refugiaților. Timișoara este deschizator de drumuri, avand primul centru de tranzit pentru refugiați din lume. Pentru asta capitala Banatului a fost rasplatita cu o intalnire ONU istorica. O persoana primește statutul de refugiat in momentul in care siguranța ii este pusa in pericol in țara sa și nu exista soluții pentru asigurarea unor condiții de viața decente. In perioada comunista mii de Romani s-au refugiat in țari precum Germania, Canada, Statele Unite sau Australia. Acum, Romania a devenit un sprijin real pentru refugiați prin centrul de la Timișoara care gazduiește temporar persoane aflate in pericol, dar și prin celelalte centre din țara care contribuie la ajutorarea refugiaților. Integral in Adevarul.


Reforma reformei: Scoala cu 4 ore pe zi, liceu de trei clase si examen la calculator


Incepand cu anul viitor, liceenii vor da examen scris la bac doar la romana si la matematica sau istorie. Gimnaziul va cuprinde si clasa a IX-a, iar elevii vor avea portofoliu la fiecare disciplina. Un nou tip de bacalaureat, ce va consta din doar doua probe scrise, un nou mod de admitere la liceu si cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din scoala primara. Acestea sunt principalele noutati aduse de noua lege a invatamantului, confirmate de Ministerul Educatiei si prezentate in exclusivitate de Gandul.


Premiera in justitie: Un sofer a castigat procesul intentat Politiei Rutiere dupa ce masina i-a fost ridicata de pe strada.


n conducator auto din Bucuresti a reusit, in premiera, sa castige un proces intentat Politiei Rutiere care il amendase anul trecut cu 300 de lei si ii ridicase masina pe motiv ca era parcata intr-un loc nepermis. In urma incidentului, soferul a depus la Judecatoria Sectorului 6 o plangere in care cerea anularea acestor sanctiuni. Instanta de judecata i-a dat castig de cauza bucuresteanului si, in final, a anulat amenda si a obligat Politia Rutiera sa il despagubeasca pe sofer cu suma de 600 lei, contravaloarea taxei platita de acesta catre firma care ii ridicase masina. Integral in Gandul.


Reteaua Hoa Le Duc: cum a ajuns autostrada A3 sa treaca prin curtea unui interlop vietnamez


Traseul autostrazii A3 se intersecteaza, in comuna ilfoveana Stefanestii de Jos, cu interesele unui vietnamez, acuzat ca ar fi liderul unei grupari mafiote cu ramificatii in Asia si spatiul ex-sovietic. Asiaticul, arestat intre timp intr-un dosar de crima organizata, este acuzat de spalare de bani si scoaterea ilegala din Romania spre China a milioane de dolari. Statul roman a fost dat in judecata de un vietnamez, acuzat ca ar fi seful unei grupari mafiote transfrontaliere, care reclama modul in care a fost expropriat de pe traseul autostrazii A3, ce leaga Bucurestiul de Brasov. Retinut in prezent intr-o inchisoare din Romania din cauza unor afaceri care implicau spalari de bani in complexul comercial "Dragonul Rosu", vietnamezul Hoa Le Duc a reusit in decembrie 2007 sa achizitioneze 3.000 de metri patrati de teren extravilan in comuna ilfoveana Stefanestii de Jos, exact pe traseul pe care au demarat ulterior lucrarile la tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti. Integral in Romania Libera.


Ce universitati straine isi deschid portile pentru studentii romani


Elevii si studentii interesati sa urmeze cursuri in strainatate pot afla in cadrul celei de-a sasea editii a RIUF (Romanian International University Fair) toate informatiile privind programele de studii oferite de peste 60 de universitati din strainatate. Totodata, studentii din anii terminali pot afla oportunitatile de studii postuniversitare la universitati celebre, majoritatea fiind prezente la a doua editie a RIMME (Romanian International Master & MBA Exhibition). RIUF se va desfasura in trei centre mari universitare din Romania, si anume: in Bucuresti, pe 13 si 14 martie, la Sala Palatului; in Timisoara, pe 16 martie, la Hotel Timisoara; in Iasi, pe 18 martie, la Hotel Unirea. Integral in Romania Libera.


Scoala romaneasca, fabrica de mediocri cu diploma


Mare parte dintre dascalii romani ar trebui sa-si schimbe mentalitatea, pentru a forma adulti competenti. La absolvirea a opt clase, elevii romani ar trebui sa stie sa comunice corect in limba materna, sa lege o conversatie intr-o limba straina, sa stie sa foloseasca computerul, sa aplice in viata reala notiuni abstracte de matematica sau tehnologie si, la fel de important, sa aiba spirit civic, sa stie sa relationeze in societate si "sa manifeste sensibilitate culturala". Cu alte cuvinte, sa fie pregatiti pentru viata. Teoretic, acest lucru este posibil, intrucat toate aceste "competente-cheie" au fost introduse de ani buni in programa scolara. Au ramas insa doar pe hartie. In lipsa unor manuale adecvate si a unei programe "aerisite", mare parte dintre dascali nici macar nu au incercat sa le puna in practica, scrie EvZ.ro.


Udrea schimba legea incalcata de Cocos


Ministrul dezvoltarii participa la o dezbatere legata de modificarea unui act normativ din incalcarea caruia a beneficiat impreuna cu sotul sau, ajutati de primaria lui Ontanu. Azi, la ora 17.00, Grupul de Dialog Social si "Revista 22" organizeaza dezbaterea "Protejarea patrimoniului si dezvoltarea urbana", la care sunt asteptati sa participe ministrul dezvoltarii durabile si turismului, Elena Udrea, reprezentanti ai Ministerului Culturii, arhitecti, urbanisti si ONG-uri implicate in actiuni de protejare a cladirilor cu valoare istorica. Potrivit Rodicai Palade, redactor-sef al "Revistei 22", principalul motiv care a precipitat organizarea acestei intalniri este proiectul de ordonanta de urgenta, care presupune modificarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul. Integral pe EvZ.ro.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.