Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei 08.03.2010: Cum a tratat Guvernul Boc criza cu stimuli imaginari; Ce era putred in Danemarca: rom

Ziarul de Vrancea
8 mar 2010 507 vizualizări
Bucuresti-Ploiesti: inaugurarea lui Boc, amanata pentru 2012; Cum au reinventat romanii Casele de Ajutor Reciproc

Cum a tratat Guvernul Boc criza cu "stimuli imaginari"


Un document de lucru al BERD arata ca efectele imprumuturilor externe asupra cresterii economice au fost neglijabile. Efectele masurilor anticriza pe care guvernul Boc le-a luat anul trecut sunt "mai degraba imaginare decat reale", in conditiile in care desi, teoretic, Romania a luat un credit de 13 miliarde de euro de la FMI pentru investitii, tocmai acest capitol a fost neglijat de oficialii de la Palatul Victoria. Concluzia ii apartine lui Peter Sanfey, economist principal in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Integral in Gandul.


"Carpati", ultimul fum


La sase ani de la privatizare, ultima fabrica de tigari romanesti e la un pas de a-si inchide portile

luand dupa ea legendele tutunului autohton "Carpati", "Snagov" si "Marasesti". In dimineata zilei de miercuri, 17 februarie, in timp ce cativa fumatori isi aprindeau nestiutori cate o tigara, cativa angajati ai Fiscului intrau hotarati in celebra Fabrica de Tigarete din orasul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Aici, "intrusii" opreau curentul si puneau sigilii pe singurele utilaje din tara care mai scoteau inca legendarele marci romanesti "Carpati", "Snagov" si "Marasesti". Motivul, pe scurt: anularea deciziei privind preluarea unei datorii istorice de catre autoritati a dus la ridicarea licentei de productie, scrie EvZ.ro.


Profesorii pregatesc o noua greva


Federatia Educatiei Nationale (FEN) a decis declansarea protestelor, iar, cum si celelalte sindicate din invatamant sunt nemultumite de ultimele decizii ale Executivului, greva are toate sansele sa devina una generala. Calendarul protestelor si, eventual, al suspendarii cursurilor, urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare. Federatia Educatiei Nationale (FEN) a decis declansarea protestelor, iar, cum si celelalte sindicate din invatamant sunt nemultumite de ultimele decizii ale Executivului, greva are toate sansele sa devina una generala. Calendarul protestelor si, eventual, al suspendarii cursurilor, urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare. Integral pe EvZ.ro.


Bucuresti-Ploiesti: inaugurarea lui Boc, amanata pentru 2012


Tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti nu va fi gata nici in acest an, dupa aproape trei ani de la demararea lucrarilor. Desi reprezentantii Guvernului condus de Emil Boc au anuntat, nu mai devreme de jumatatea anului trecut, ca in toamna anului 2009 vor fi asfaltati 30 de kilometri, iar din iulie 2010 se va putea circula pe autostrada intre centurile oraselor Bucuresti si Ploiesti, situatia din teren este cu totul alta: cel mult doi kilometri superficial asfaltati (intr-o zona des vizitata de oficiali si presa) si o parte din constructorii care afirma ca in nici un caz autostrada nu se va putea finaliza in cursul anului 2010. Termenul initial pentru terminarea lucrarilor la tronsonul Bucuresti-Ploiesti a fost anuntat pentru 2009, in mandatul fostului ministru al Transporturilor Ludovic Orban, scrie Romania Libera.


Cum au reinventat romanii Casele de Ajutor Reciproc. Casele de Ajutor Reciproc nu mai sunt demult simple asocieri de angajati ai unei intreprinderi. Ele au devenit o afacere in toata regula, mici banci care au inceput deja sa-si dezvolte retele de agentii si filiale. Dobanzile la imprumuturi sunt mult mai mici decat la banci. Pasul inapoi facut de banci in ceea ce priveste creditarea populatiei a insemnat un mare pas inainte pentru alte forme de finantare. Produsele pe care le ofera CAR sunt asemanatoare cu depozitele sau creditele de nevoi personale de la banci, dar sunt mult mai avantajoase. In plus, CAR ofera credite special construite pentru restantieri, scrie Romania Libera.


Fostul ministru Chiuraiu a pledat in ilegalitate


Tudor Chiuariu a imbracat roba de avocat si a aparat o colega de breasla, condamnata pentru coruptie. Parlamentarii nu au voie, potrivit legii, sa pledeze in procesele de la judecatorii si tribunale. Deputatul PNL Tudor Chiuariu nu a aflat inca despre aceasta interdictie expresa. Fostul ministru al Justitiei, avocatul Tudor Chiuariu, o apara in instanta pe colega sa de breasla Mihaela Sdrobis, care se se afla in proces cu Baroul Bacau. Avocata a fost exclusa din barou in decembrie 2007, dupa ce a fost condamnata la 18 luni de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta. Cititi mai mult in Adevarul.


Ce era putred in Danemarca: romanii


O sinteza a articolelor din presa occidentala a ultimilor ani, referitoare la Romania, ar arata cam asa: Romania este Cenusareasa Europei, dar o Cenusareasa lenesa si psihopata, careia nu-i place curatenia, se zbate la limita saraciei, dar se imbulzeste in mallurile care se construiesc pe banda rulanta, ii place sa jefuiasca, sa violeze, sa ucida"¦ Putinele stiri pozitive despre romani, cum ar fi cele despre regizorii din noul val, care au cucerit cam toate marile trofee europene sau cele despre oameni adevarati, care si-au riscat chiar vietile, pentru a-si ajuta semenii, nu razbat prin torentul de stiri negative si nu atrag vreun "print salvator". Integral in Gandul.


Buget tocat pe spor de ecran si pe masterat


Functionarii publici din vestul tarii au primit sporuri si drepturi financiare substantiale, insa fara temei legal, arata un raport publicat recent de Curtea de Conturi. La Consiliul Judetean Arad, Curtea de Conturi a descoperit plata necuvenita a 300.000 ă"š¬, primiti de angajati ca "spor de igiena". Alte primarii au platit masteratele unor bugetari. Angajatii din primarii beneficiaza de o serie de facilitati care mai de care mai exotice, chiar daca cel tarziu la ora 16.00 acestia "rup usa" si primariile raman pustii, scrie Adevarul.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.