Ultima oră

33 de ani de la devastatorul cutremur din 1977

Dan Chiriac
4 mar 2010 995 vizualizări
Desi specialistii vorbesc de un nou cutremur devastator in Vrancea, nimeni nu a putut spune cu exactitate data unui seism

In aceste zile, mai multi specialisti vorbesc despre posibilitatea producerii unui alt cutremur devastator in Romania, bazindu-se pe ciclitatea marilor seisme cu epicentrul in Vrancea, care se repeta la aproximativ 30 de ani. Potrivit declaratiilor facute in mai multe rinduri de Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamintului, un cutremur de mare magnitudine este asteptat sa se produca in Romania in urmatorii ani, insa nu a avansat nici o data pentru ca seismele sint imposibil de prevazut. Cel mult se pot face estimari, pe baza unor date statistice. Seismologul a anticipat ca miscarea telurica ar putea fi un cutremur similar celui din 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, si care a creat rupturi de sute de metri in scoarta terestra. "Estimam ca in citiva ani se va acumula energia care va provoca un cutremur major. Cu cit va fi mai tirziu, cu atit va fi mai mare", a spus Gheorge Marmureanu. Ingrijorarea oamenilor vine si ca urmare a cutremurelor produse in Haiti si Chile in ultima luna. Toate aceste comentarii vin chiar in aceasta perioada, cind se implinesc 33 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. Pe 4 martie 1977, seismul de 7,5 grade a produs cele mai multe victime in ultimii o suta de ani. Atunci, 1.570 de oameni au murit si 11.300 au fost raniti, iar 33 de cladiri inalte s-au prabusit. De asemenea, s-au inregistrat pierderi economice in valoare de peste doua miliarde de dolari. Epicentrul s-a situat in Muntii Vrancei, la o adincime de 94 de kilometri, iar magnitudinea seismului a fost de 7,5 grade pe scara Richter. Intrucit era perioada cenzurii ceausiste, nu a fost dat publicitatii un raport amanuntit al distrugerilor. Printre victimele cutremurului s-au numarat si multe personalitati ale vietii culturale, printre care Toma Caragiu, Alexandru Bocanet sau Doina Badea. In ultimii 100 de ani, in regiunea Vrancea s-au produs patru cutremure majore. Astfel, pe 10 noiembrie 1940, un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a afectat puternic constructiile din Panciu, Focsani, Galati, Birlad, Braila si Buzau. In Bucuresti s-a prabusit blocul Carlton, cel mai inalt din acea perioada, si au suferit avarii grave zeci de cladiri. Cel mai devastator cutremur din ultimul secol ramine insa cel din 4 martie 1977. Din 1986, in zona Vrancei s-au produs mai multe seisme de aproximativ 6 grade pe scara Richter, care nu au produs decit panica. Specialistii spun ca un cutremur similar cu cel din 1977 produs acum ar face mult mai multe victime si pagube. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.