Ultima oră

Hotel Princiar - povestea unei mosteniri de 1,5 milioane de euro

Doina Ganea
2 mar 2010 2951 vizualizări
Mostenitorii unui fost proprietar de hotel din Focsani se zbat de 15 ani sa-si redobindeasca bunurile care au apartinut familiei u la mijloc este o mostenire evaluata la peste 6 milioane de lei, dar si multe lucruri de valoare, cum ar fi oglinzile venetiene aflate in custodia primariei u Hotelul Princiar a adapostit la inceputul secolului trecut multi calatori de vaza sau negustori care veneau la Focsani u situat in centrul Focsaniului, hotelul care ulterior a devenit o scoala de muzica face obiectul unui dosar de despaguburi si a unuia de revendicare aflat pe rolul instantelor superioare u mintiti, aminati, purtati cu vorba, de multe ori trasi pe sfoara, mostenitorii, desi batrini, spera sa-si primeasca totusi bunul inapoi u macar 100 de lei , spun ei

Un vraf de acte vechi de aproape un secol poate sa aduca familiilor unui numar de 8 descendenti o mostenire de aproape 6 milioane de lei. O cladire de pe strada Republicii care a apartinut grecului Gheorghe Faniciu a facut obiectul unor procese care dureaza de aproape 15 ani si care sint departe de a se fi incheiat. Unii dintre mostenitori sustin ca nu mai au nici banii nici puterea sa mai lupte pentru averea lasata de strabunicul lor si sint decisi sa renunte. Altii vor sa mearga mai departe pina la CEDO, convinsi ca trebuie sa primeasca ceea ce a apartinut familiei. "Macar 100 de lei" spune unul dintre mostenitori, ca sa simta ca i-a revenit ceva din bogatia de odinioara a familiei Faniciu. Documentele demonstreaza dreptul de proprietate a celor opt mostenitori asupra a unui rest de 500 mp de teren si cladirea demolata situata in urma cu citiva ani in centrul Focsaniului, in vecinatatea Catedralei. Despagubiri pe care Statul le recunoaste, insa nu le-a alocat nici acum celor care au dreptul de proprietate. Pe linga hotel si teren, documentele casei indica existenta a patru oglinzi venetiene si a unui ceas cu pendul, aduse acum aproape 100 de ani de grecul Faniciu din Franta. Unii ar spune ca norocul i-a gasit acasa pe cei din familia Faniciu. S-au gasit insa citiva care, parca speriati de averea care ar intra in miinile mostenitorilor, au inceput sa le puna bete in roate.


Istoria mostenirii


La sfirsitul secolului XIX, Gheorghe Faniciu, nascut in 1875 in Grecia, decide sa-si stringa agoniseala si sa faca niscaiva investitii in Romania. Ajuns aici, Faniciu isi cumpara o casa in Bucuresti, un hotel in Focsani si isi deschide o placintarie tot in Focsani. Potrivit registrelor de stare civila din perioada 1891-1895, printre casatoritii din Focsani figureaza si actul de casatorie incheiat intre Gheorghe Faniciu si Pascariu Sotir Stefana, nascuta in 1880. Hotelul Princiar din Focsani era situat pe str. I. C. Bratianu, actuala Republicii la nr. 15-17. Hotelul a fost cumparat cu acte in regula, potrivit actului de vinzare-cumparare autentificat la Tribunalul Putna, in 1938. Potrivit actelor, hotelul avea initial 21 camere, beci, anexe si un teren aferent de aproape 1000 mp. "Casa buna de locuit, construita din zid, acoperita cu tabla, cu instalatie de apa si lumina in toate incaperile, cu parchet si sobe de teracota si doua corpuri separate", se arata in fisa de impozit a imobilului, din anul 1945. Potrivit acesteia, hotelul producea anual un venit cuprins intre 130.000, in 1944 si 400.000 de lei in 1947-1948, pentru care se percepea un impozit intre 33.280 si 104.400 de lei. De hotelul "Princiar" si-au legat numele calatori prin Focsani, judecatori, avocati pledanti la Tribunalul Putna, comecianti sau mici industriasi aflati cu treaba prin tirg. Urmasii familiei Faniciu isi amintesc de acele vremuri in care calatorii se integistrau la receptie, dupa ce veneau cu birja de la Gara. Erau condusi in camerele lor, dupa ce li se elibera un bon in care se arata cit au platit, cind au venit si cit stau. Acolo, in camerele inalte, sobele duduiau iarna de caldura. "In camere aveam lavoare si cofere de portelan cu minere aurite.

Pe hol, la intrare, erau asezate o pendula si patru oglinzi venetiene, din cristal si cu ramele late si sculptate, suflate cu aur. Au fost aduse tocmai de la Paris. Cind m-am casatorit, soacra-mea m-a pus la incercare. A plecat la piata si mi-a zis sa-i fac patul. Cind am ridicat cerseaful de dantela, acolo era o saltea plina cu bani. Cum ridica mama soacra de la hotel banii, acolo ii punea. Avea adminstrator la hotel, sofer care ducea lenjeria la spalatorie, salariati, fochist, femei la curatenie"¦", ne-a povestit cu ochii pierduti in negura amintirilor Steluta Nataliuc, nora uneia dintre fetele lui Gheorghe Faniciu. Ultimele ramasite ale fostului Hotel Princiar care domina centrul Focsaniului in perioada interbelica au putut fi vazute pina in anul 1996 in locul actualei benzinarii situata la intersectia dintre str. Republicii si Bd. Independentei. Erau de fapt niste anexe ale fostului imobil, inchiriate unei firme de turism si unui palarier. Dupa moartea sa, in 1945, averea lui Gheorghe Faniciu s-a impartit intre sotia sa Stefana si fii mostenitori, ca ulterior si, dupa decesul Stefanei Sotir, potrivit actelor de mostenitor incheiate in mai 1951, intreaga avere sa revina celor doua fiice si celor sase fii.


Cum a ajuns terenul in proprietatea statului?


Cererea de retrocedare a terenului preluat abuziv in 1952 de catre comunisti a fost admisa de Tribunalul Vrancea si in 1997 le-a fost retrocedata in natura mostenitorilor suprafata de 976 mp, respingindu-se recursul formulat initial de Primaria Focsani. Aceasta deoarece Comisia judeteana de aplicare a legii fondului funciar, prin hotarirea fostului presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Monel Paizan, le-a recunoscut celor 8 mostenitori, in 20 septembrie 1996, dreptul de proprietate asupra acestei suprafete si asupra a ceea ce mai ramsese din fostul hotel Princiar. In anul 1952, prin decizia 424 a Sfatului Popular Focsani, fostul Hotel "Princiar", compus din "16 camere si antreu, constructie din zid masiv, cu beci si cu instalatie electrica, precum si alte 7 incaperi din paianta, iar in curte cu bucatarie din zid si o magazie din scindura", a trecut cu titlu valabil in proprietatea statului. Pe vremuri, imobilul i-a avut ca vecini pe dr. Arthur Lazarovici, dr. N. Atanasiu, str. Linistei si str. I.C. Bratianu. Imobilul a intrat in administrarea Intreprinderii judetene de gospodarire comunala si locativa Vrancea si a primit numele de Hotel "Milcovul". Timp de aproape 12 ani acesta a si functionat ca hotel, pina s-a construit primul hotel modern din oras. Astfel, in anul 1974, la 15 februarie, prin decizia nr. 54 a Consiliului Popular al Judetului Vrancea, Hotelul "Milcovul" a fost transferat Inspectoratului Scolar pentru a fi folosit ca Scoala de Muzica. "Unii au primit si casele inapoi, dupa ce primisera apartamente in loc si dupa aceea au luat si terenurile. Si acum au luat si despagubiri de la fondul Proprietatea. Noi insa am avut mare ghinion!", conchide fosta proprietara de hotel.


"Ne-au dat teapa!"


In urma cutremurului din 1986, fostul hotel "Princiar" a fost demolat in baza deciziei nr. 61/1987, constructiile anexe raminind in continuare in administrarea Inspectoratului Scolar, pina la demolarea in 1996 de catre IJGCL Focsani, actula SC CUP SA. In baza legii 112/1995, terenul fostului hotel si anexele au fost retrocedate urmasilor grecului Faniciu. Numai ca pina sa intre ei efectiv in proprietate, anexele au luat foc, iar ruinele au fost rapid demolate de oamenii IJGCL Focsani, ca si cum n-ar fi existat niciodata in mijlocul orasului un hotel. "N-am apucat sa iau nimic, nici macar o grinda. Au fost sase sobe de teracota n-am apucat sa iau niciuna din ce ne-a apartinut", ne-a spus Steluta Nataliuc. Aici au fost insa o serie de coincidente. Asa cum se obisnuieste, cind interesele o impun, unele imobile au fost expuse intentionat unor distrugeri, cum ar fi incendiile, pentru ca pe terenul ramas liber afaceristii sa-si inalte rapid cladiri moderne, mall-uri sau chiar "¦ benzinarii. Asta in timp ce fostii proprietari ramasi cu buzele umflate tocesc pragurile instantelor de judecata si umplu buzunarele avocatilor. Unii dintre mostenitori sustin ca au fost conditionati ca daca vor sa-si primeasca inapoi proprietatea si sa obtina ceva bani, sa-si vinda terenul unei anumite persoane, care le-a dat a zecea parte din valoarea terenului. La o luna insa acest om de afaceri l-a revindut de 10 ori mai scump, iar pe acest teren s-a construit rapid o benzinarie care acum 10 ani a stirnit nenumarate controverse. "Ne-au pus piedici, nici nu ne-a dat voie sa vindem la nimeni. Ultimul care umbla dupa noi era unul Istrate, un bogatas cu afaceri prin Rusia, care ne dadea mai mult. Dar nu, noi am fost nevoiti sa-i dam altcuiva si ne-a dat foarte putin. Ne-a tras teapa! Dar asa sa-i ajute Dumnezeu! Ca dupa ce ne-a dat putin la mostenitori, cind sa facem actele ne-a pus sa le platim noi la notariat fiindca el zicea ca nu are schimbat. Cred ca a revenit cam 80 de milioane de fiecare din cele 600 de milioane primite de toti. Apoi el a vindut terenul cu 6 miliarde", spune cu necaz femeia. La cei 75 de ani ai sai Steluta Nataliuc nu mai are putere sa mai lupte, dar spera sa i se faca dreptate. Macar ca o sa dea statul in judecata la CEDO si tot asteapta o reparatie materiala.



Misterioasele oglinzi venetiene


Mostenitorii au mai cerut in baza Legii 10/2001 si retrocedarea unor bunuri valoroase aflate acum in custodia Primarie Focsani. Este vorba de patru oglinzi de cristal venetian cu rama aurita si o pendula de epoca. "Pe stinga, cum intrai la etajul primariei, erau doua oglinzi si o pendula. Sint din hotelul nostru. Stiti ca primarul tot pe mine m-a intrebat unde-i pendula? Eu am vorbit cu adminstratorul de la primarie, ala grasu"â„¢, care mi-a spus ca sint jos, la subsol. Sint lucruri de valoare toate. Cineva a venit la noi acasa si m-a intrebat daca vind pendula. Asta in conditiile in care noi nici n-o avem si ne judecam pe ea. Inseamna ca cineva stie ce se afla in dosarul meu", se plinge femeia. Primarul recunoaste ca aceste bunuri nu s-au pierdut, desi nu prea ies la numaratoare. "Da, imi amintesc de acele oglinzi. Doua dintre ele si pendula au fost aici, pe holul Primariei. A treia oglinda, ceva mai mica, a fost la Casa Casatoriilor. Acum, exact cea de-a patra nu mai stiu unde este, dar oricum ele vor fi trimise inapoi la locul lor, cind se va termina de reabilitat vechea cladire a Prefecturii, fiindca acolo erau initial", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Cit valoareaza terenul?


Valoarea terenului si a cladirii fostului Hotel "Priniciar" pe care o cer ca despagubire statului roman urmasii lui Gheorghe Faniciu ajunge la citeva milioane de lei. Intr-o evaluare imobiliara specializata realizata in 2005 se mentioneaza ca restul de teren care n-a fost retrocedat in natura ajunge la 1,4 milioane de lei si cladirea demolata la 4,6 milioane de lei, ceea ce face ca totul sa urce la aproximativ 1,5 milioane de euro. Din octombrie 2007 insa, dosarul mostenitorilor familiei Faniciu se afla la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor "" secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, unde asteapta despagubirile pentru fosta cladire a hotelului si a terenului de sub imobil. Procesul dintre Primaria Focsani si cei opt mostenitori ai lui Gheorghe Faniciu privind aceasta revendicare se afla din 2008 la Inalta Curte de Justitie si Casatie a Romaniei unde va avea al treilea termen, abia in iunie 2010"¦ (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 1 ora, 34 minute, 39 secunde
Dece nu spuneti cui ati vandut terenul? inseamna ca aveti ceva de ascuns. Va spun eu cui la-ti vandut cu acte in regula lui ION ZAHIU, fost director la c.u.p.pe care la revandut la suma de 8 miliarde citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.