Ultima oră

Somnul eroilor din mausoleele Vrancei, deranjat de reabilitari

Iulia Crețu
25 feb 2010 1138 vizualizări
La Mausoleul din Focsani lucrarile au inceput timid cu reparatii in interior si montarea de schele exterioare

La inceputul lunii februarie a fost semnat ordinul de incepere a lucrarilor de reabilitare la mausoleele din Vrancea, prinse in proiectul Consiliului Judetean, "Drumul de glorie al armatei romane". Desi vremea nu a fost tocmai favorabila in aceasta luna, de mai bine de o saptamina s-au inceput si reparatiile la Mausoleul Eroilor din cartierul Sud din Focsani, unde muncitorii au intrat in interior, iar pe laturile cladirii au montat schele. In urma organizarii licitatiei pentru acest proiect pe bani europeni, in valoare de peste 20 de milioane de euro, a fost desemnata ca firma cistigatoare aceeasi societate care lucreaza si la Piata Unirii, SC Dedal Bahamat SRL Galati. Potrivit contractului parafat intre aceasta si CJ, lucrarile de restaurare, consolidare, reabilitare si introducere in circuitul istoric a mausoleelor din Vrancea ar trebui finalizat in 30 de luni. "Drumul de glorie" al eroilor va cuprinde obiective de pe traseul Focsani ""Marasesti "" Panciu "" Straoane "" Varnita "" Marasti "" Soveja. Proiectul a fost accesat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul de Interventie 5.1 "" "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", pentru proiectul "Drumul de glorie al armatei romane in primul razboi mondial". Banii europeni vor ajunge pentru eroii din Mausoleul Focsani, dar si pentru cei de la Marasesti, Marasti sau Soveja. Proiectul de reabilitare va presupune constructia de chioscuri de informare, restaurari ale cladirilor, refacerea hidroizolatiei, imbunatatirea sistemului de ventilare, amenajari exterioare, lucrari de instalatii electrice, dar si consolidarea terenurilor cu tendinte de alunecare ori amenajarea de parcari. Cel mai vestit Mausoleu din Vrancea este cel de la Marasesti, pozitionat pe drumul european 85, care atrage cei mai multi vizitatori. Desi pasii turistilor nu contenesc, starea de degradare a acestor obiective, ridicate in cinstea ostasilor cazuti pe frontul de lupta din prima conflagratie mondiala, este una avansata. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.