Ultima oră

Caldura este mai scumpa cu aproape 32% pentru focsaneni

Doina Ganea
24 feb 2010 689 vizualizări
10 consilieri PSD si doi PNL au scumpit ieri gigacaloria focsanenilor u de la 1 martie pretul pe o gigacalorie a fost stabilit la 195 de lei u bugetul municipalitatii nu mai poate suporta subventia

Incepind cu 1 martie factura focsanenilor la caldura va creste cu 31,7%. Aceasta decizie a fost luata aseara de un numar de 12 dintre cei 21 de alesi locali. Astfel, populatia muncipiului va fi nevoita sa plateasca de la 1 martie 195 de lei/Gcal, fata de cei 148 de lei cit platea pina acum. In sedinta ordinara a Consiliului Local Focsani a fost reintrodus ieri in dezbatere proiectul de hotarire privind cresterea pretului gigacaloriei. Seful executivului local, Decebal Bacinschi, a propus in sedinta trei variante de pret, de la 170 la 220 de lei/Gcal. Conducerea ENET a pus majorarea pe seama cresterii pretului de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice. Edilul si-a reluat in cadrul sedintei "tirada" necesitatii majorarii pretului, apreciind ca diferenta de tarif dintre cel de producere si cel platit de populatie va fi foarte greu de suportat in acest an de criza din bugetul local. Cu atit mai mult cu cit de la bugetul de stat s-a aprobat pentru 2010 doar 42% din suma solicitata pentru subventionarea pretului gigacaloriei, restul urmind a fi suportat din bugetul municipalitatii. "Pretul platit de trei ani de catre populatia Focsaniului este de 148 lei/Gcal, in timp ce pretul real de producere a gigacaloriei de catre ENET este in 2010 de 381,71 lei/Gcal. In conditiile mentinerii pretului local de referinta la 148 lei/Gcal, nivelul subventiei alocate de la buget va creste la 24,7 milioane de lei, adica mai mult cu 7 milioane de lei fata de subventia acordata in 2009. Ar trebui ca pretul local de referinta sa fie 220 lei/Gcal ceea ce inseamna o contributie locala pe anul 2010 de 16,7 milioane de lei, rezultind astfel o diferenta de 976.000 lei, suma care ar putea fi utilizata pentru investitii. Vreau sa spun ca aproximativ 43 % dintre focsaneni nu sint racordati la sistemul de incalzire centralizata, iar acestia vin si ma intreaba de ce n-au drumuri mai bune fiindca si ei contribuie la bugetul local cu taxe si impozite", a precizat Decebal Bacinschi. Consilierul PD-L Mugurel Malureanu a propus ca pretul gigacaloriei sa creasca doar cu 15%. "Asa cum a propus si Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere de 15% este suficienta, adica undeva la 170 de lei/Gcal", a spus Malureanu. Acelasi pret l-a propus si liberalul Romeo Paul Postelnicu, dar cel mai mic pret a fost votat doar de trei dintre alesi. Aceasta in timp ce altii au considerat ca nu e momentul unei majorari de tarife "Avind in vedere perioada de criza economica pe care o traversam cred ca majorarea pretului la caldura nu este oportuna pentru buzunarul focsanenilor", a spus consilierul PD-L Mioara Lazar. La propunerea proaspatului viceprimar Vasile Dobre, pretul gigacaloriei a fost majorat la 195 de lei. Tariful a fost aprobat de cei 10 consilieri ai PSD si de liberalii Vasile Dobre si Gheorghe Stan, ceilalti 9 consilieri locali abtinindu-se la vot. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.