Ultima oră

POLITICA: Congresul PSD: Dubla victorie a lui Nastase si o uriasa miza personala pentru Ponta

Ziarul de Vrancea
22 feb 2010 419 vizualizări
Daca nu reuseste sa-si impuna propria agenda in fata mentorului Adrian Nastase, Victor Ponta va deveni un cadavru politic pina la finalul mandatului in fruntea PSD. Aceasta e miza personala uriasa a liderului formal al singurului partid romanesc de stinga. Un partid cazut din nou in sfera de influenta a lui Ion Iliescu si, mai ales, Adrian Nastase. Nastase care, invatind partitura discretiei, a dat doua lovituri majore.

Prima este recistigarea influentei in partid. Dupa cinci ani de opozitie interna, dupa ce si-a tabacit pielea si instinctele de auto-aparare in lupta cu procurorii si cu tabara Geoana, Adrian Nastase a revenit pe cai mari in PSD. Retragerea din cursa pentru presedintie a fost fireasca, desi dureroasa pentru un om care adora luminile rampei.


Nastase, ca presedinte, ar fi proiectat asupra PSD propria imagine: acuze de coruptie, rezistenta la reforma. Mai mult: Nastase nu avea aproape nici un sprijin in rindul socialistilor europeni, care i-au dat semnale ca nu-l doresc sef al socialistilor romani.


Stiind prea bine aceste premise, Adrian Nastase a preferat sa faca un pas in lateral. L-a scos din mineca pe protejatul sau, Victor Ponta, a negociat intens pentru victoria sa si a dat o lectie de eficienta taberei Geoana - Vanghelie. Corolar: si-a asigurat pozitia de eminenta cenusie.


A doua lovitura data de Nastase prin intermediul lui Ponta este una de imagine. Pentru PSD. Ponta e un presedinte extrem de tinar, iar la nivelul electoratului nu are nici pe departe etichetele negative ale unor Nastase, Geoana ori Mitrea.


Alegindu-si un presedinte ca Ponta, PSD da un semn puternic catre electorat. E un semnal a carui unda de soc se va propaga puternic spre PDL, care are nevoie de un om care sa se bata acum cu tinerii Ponta si Crin Antonescu.


Lovitura de imagine a PSD nu va avea insa nici o valoare daca Victor Ponta va fi doar proiectia personalitatii lui Adrian Nastase. Daca agenda sa va prelua punct cu punct ideile mentorului sau, PSD va sfirsi prin a-si pierde orice relevanta pentru electoratul de stinga.



de Cristian Pantazi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.