Ultima oră

Vrincenii concureaza la festivalul de la Balvanyos

Ciprian Fânaru
20 feb 2010 493 vizualizări
Echipa vrinceana va concura cot la cot cu echipe din Ungaria, pentru premiul cel mare la festivalul culinar traditional de Pomana Porcului

Vrancea va fi reprezentata si anul acesta la Festivalul International de Pomana Porcului, de la Baile Balvanyos, judetul Covasna. Evenimentul, aflat la cea de-a V-a editie, se deruleaza in perioada 19 "" 21 februarie si are ca scop prezentarea, promovarea si pastrarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice de iarna ale fiecarei localitati, atit din tara cit si din strainatate. Anul trecut insusi presedintele Traian Basescu a apreciat produsele traditionale vrincene, iar echipa care a reprezentat judetul nostru a obtinut un onorant loc doi. Ziua de astazi incepe cu defilarea in costume populare cu drapelul sau stema localitatii sau al asociatiei reprezentate, urmata apoi de concursul propriu-zis, premiere si masa festiva. Duminica, 21 februarie, va fi organizata si o excursie la Lacul Sfinta Ana. "Echipajul" vrincean a ajuns inca de aseara in localitatea covasneana si este increzator intr-o comportare buna. "Cu tot cu cei care ne vor sustine sintem in total opt persoane, dar echipa de concurs va fi formata din patru oameni. Miine dimineata (azi "" n.r.) este deschiderea oficiala. Nu va fi deloc usor, anul acesta s-au inscris numai putin de sase echipe doar din Ungaria, plus multe altele din tara si din strainatate. Am inteles ca de pe data de 10 februarie nici nu se mai gasesc locuri de cazare in zona", ne-a spus Vasile Bostiog, presedintele ANTREC Vrancea. La festival participa echipe de concurs, compuse din maximum patru persoane, pentru care se asigura cazare si masa. Concurentii au trebuit sa aduca masina de tocat carne, masina de umplut cirnati, sa aleaga modul traditional de pirlire si de prelucrare a porcului, mate de porc, mirodenii, cutite, un drapel sau o stema a localitatii pe care o reprezinta. Au adus de asemenea o gustare cu palinca sau tuica, o fata de masa traditionala si elemente de decorare a mesei. Concurentii au primit indicatia ca la premiere si defilare sa fie imbracati in costume traditionale. Organizatorii asigura cazarea si masa pentru maximum patru persoane, porcul viu, paie pentru pirlit, o masa pentru fiecare echipa, ceaun de 40 l, vase, apa calda si un aragaz. Organizatorii evenimentului sint Consiliul Judetean Covasna, Primaria Turia, Poiana Negri si ANTREC Covasna. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.