Vrincenii concureaza la festivalul de la Balvanyos
Vrancea va fi reprezentata si anul acesta la Festivalul International de Pomana Porcului, de la Baile Balvanyos, judetul Covasna. Evenimentul, aflat la cea de-a V-a editie, se deruleaza in perioada 19 "" 21 februarie si are ca scop prezentarea, promovarea si pastrarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice de iarna ale fiecarei localitati, atit din tara cit si din strainatate. Anul trecut insusi presedintele Traian Basescu a apreciat produsele traditionale vrincene, iar echipa care a reprezentat judetul nostru a obtinut un onorant loc doi. Ziua de astazi incepe cu defilarea in costume populare cu drapelul sau stema localitatii sau al asociatiei reprezentate, urmata apoi de concursul propriu-zis, premiere si masa festiva. Duminica, 21 februarie, va fi organizata si o excursie la Lacul Sfinta Ana. "Echipajul" vrincean a ajuns inca de aseara in localitatea covasneana si este increzator intr-o comportare buna. "Cu tot cu cei care ne vor sustine sintem in total opt persoane, dar echipa de concurs va fi formata din patru oameni. Miine dimineata (azi "" n.r.) este deschiderea oficiala. Nu va fi deloc usor, anul acesta s-au inscris numai putin de sase echipe doar din Ungaria, plus multe altele din tara si din strainatate. Am inteles ca de pe data de 10 februarie nici nu se mai gasesc locuri de cazare in zona", ne-a spus Vasile Bostiog, presedintele ANTREC Vrancea. La festival participa echipe de concurs, compuse din maximum patru persoane, pentru care se asigura cazare si masa. Concurentii au trebuit sa aduca masina de tocat carne, masina de umplut cirnati, sa aleaga modul traditional de pirlire si de prelucrare a porcului, mate de porc, mirodenii, cutite, un drapel sau o stema a localitatii pe care o reprezinta. Au adus de asemenea o gustare cu palinca sau tuica, o fata de masa traditionala si elemente de decorare a mesei. Concurentii au primit indicatia ca la premiere si defilare sa fie imbracati in costume traditionale. Organizatorii asigura cazarea si masa pentru maximum patru persoane, porcul viu, paie pentru pirlit, o masa pentru fiecare echipa, ceaun de 40 l, vase, apa calda si un aragaz. Organizatorii evenimentului sint Consiliul Judetean Covasna, Primaria Turia, Poiana Negri si ANTREC Covasna. (Ciprian FANARU)