Ultima oră

Caise uscate cu sulfati retrase de pe piata

Nicoleta Cristea
20 feb 2010 897 vizualizări
Caisele confiate aveau un nivel de sulfiti periculosi consumului uman

Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea au retras de la un agent economic din Focsani mai multe cutii de caise uscate deshidratate care prezentau un real pericol pentru consumatori. Alerta privind fructele uscate aflate la vinzare a fost data in toata tara, la sfirsitul lunii trecute, toate cantitatile de caise fiind depistate si sechestrate. "Autoritatea ne-a notificat referitor la alerta pe 29 ianuarie. In baza listei de distributie a produselor au fost facute verificari in teren si au fost gasite citeva cutii de caise la o unitate. Acestea au fost puse sub sechestru imediat pina astazi (n.r. ieri), cind am primit notificare de la Autoritate ca, prin grija distribuitorului vor ajunge la depozitul central al unitatii si apoi in Cehia la firma producatoare", ne-a precizat dr. Luminita Deliu, directorul coordonator al DSVSA Vrancea. Pe scurt, unitatea care achizitionase caisele le va preda unitatii mama din teritoriu, fructele urmind a ajunge mai apoi la societatea din Cehia care le producea. La nivel national au fost retrase de pe piata 2.982 kg de caise uscate deshidratate, dupa ce a fost data o alerta privind faptul ca un lot de jumatati de caise uscate (confiate) contine un nivel de sulfiti peste limita maxim admisa de legislatia europeana. Respectivul lot de caise a prezentat un nivel de 2.194 mg/kg dioxid de sulf, legislatia comunitara prevazind ca nivelul maxim admis pentru fructele deshidratate sa fie de 2.000 mg/kg. Sulfitii se utilizeaza ca si conservanti intr-o gama larga de alimente, insa cantitatile mari pot produce sufocare, prurit, rinoree, urticarie, mincarime si inflamarea mucoaselor, in special persoanelor care sufera de astm sau bronsita cronica. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.