Ultima oră

SOCIAL: 25.000 de pensii speciale vor fi reduse in urma aplicarii legii pensiilor. Magistratii, aviatorii si diplomatii vor fi cei mai afectati, putan

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 561 vizualizări
Peste 10% din pensiile speciale - aproximativ 25.000 de pensii dintr-un total de 200 de mii, ar putea scadea dupa ce vor fi recalculate potrivit principiilor noii legi a pensiilor, reducerea medie urmand sa fie de 1.500 de euro. In unele cazuri, se va ajunge, insa, si la o diminuare de 80%, cei mai afectati urmand sa fie fostii magistrati, aviatori si diplomati - a afirmat, joi, ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de Mediafax.



Ministrul Muncii a explicat ca, in urma recalcularii, reducerea pensiilor speciale va fi direct proportionala cu valoarea veniturilor incasate in ultimele luni de activitate, in functie de care au fost calculate pensiile.


El a adaugat ca pensiile speciale ale angajatilor din armata, politie si servicii secrete vor fi recalculate in functie de soldele si salariile pe care le-au avut ca si cand ar fi contribuit la bugetul de asigurari sociale.


Mihai Seitan a precizat ca au fost facute simulari pe cazuri punctuale si s-a descoperit ca, in anumite situatii, diferentele nu vor fi semnificative sau ca ar putea exista anumite majorari.


Astfel, un locotenent-colonel din Ministerul Apararii cu un stagiu de cotizare de 34,7 ani care, in prezent, are o pensie de 2.313 lei va avea dupa recalculare 2.302 lei. Un ofiter SRI cu pensie de 2.903 lei si stagiu de cotizare de 36,4 ani va obtine dupa recalculare o pensie 3.011 lei.


"Cu cat au obtinut solde mai mari in ultima luna de activitate cu atat pot rezulta pensii mai mici, cu cat pensia este mai mare cu atat reducerea va fi mai mare", a declarat ministrul Muncii.


* Magistratii, aviatorii si diplomatii - cei mai afectati



Astfel, cel mai mult ar avea de suferit in urma recalcularii magistratii, aviatorii sau diplomatii.


Ministrul a explicat ca in cazul magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor sau a celor de la Curtea de Conturi, legislatia actuala prevede ca statul tebuie sa completeze pensia rezultata din contributie, astfel incat ea sa ajunga la 80% din salariul primit. In urma calculelor facute s-a constatat ca pensia medie in cazul procurorilor si judecatorilor este de 8.599 de lei, desi valoarea pensiei pentru care au contribuit este de doar 1.709. Diferenta de 7.515 lei este suportata de la bugetul de stat, astfel ca, dupa aplicarea noii legi, ei vor obtine pensia in functie de contributie, din cauza ca statul nu isi mai permite sa plateasca aceste diferente.


Reduceri la fel de mari vor fi inregistrate si la pensiile aviatorilor, pensia medie in cazul lor fiind de 9.185 lei, desi ei au contribuit doar pentru 1.812 lei.


Pensia medie a diplomatilor este in prezent de 4.121, in conditiile in care, dupa recalculare, pensia obtinuta in functie de contributie va fi de 1.961 lei. In cazul parlamentarilor, pensia medie este 3.645, iar dupa recalculare, pensia medie va fi de 2.124.


* Creste penalizarea pentru pensionarea anticipata



Mihai Seitan a mai anuntat ca penalizarea pentru pensiile anticipate va creste de la 30 la 45 la suta in urma aplicarii noii legi, precizand ca numarul persoanelor care au iesit la pensie anticipat s-a triplat din anul 2001 pana in prezent.


El a aratat ca persoanele care au beneficiat de pensie anticipata nu au facut acest lucru neaparat pentru ca si-au dorit, aceasta prevedere legala fiind de multe ori folosita ca supapa in concedierile colective.


Ministrul a adaugat ca este normal ca cei care ies mai repede la pensie sa fie penalizati, aratand ca state precum Germania au in legislatie masuri de penalizare in aceste cazuri pentru toata viata. "Noi aplicam penalizarea pana la varsta de pensionare. Am crescut aceasta penalizare de la maxim 30 la suta la 45 la suta", a afirmat Mihai Seitan.


* Cei care au obtinut ilegal pensie de invaliditate ar putea fi obligati sa returneze banii



Mihai Seitan mai spune ca in Romania se acorda in prezent circa 900 de mii de pensii de invaliditate, estimandu-se ca aproximativ 25% sunt acordate in mod ilegal. Ministrul a precizat ca din 2001 pana in 2010, numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50%, de la aproximativ 600.000 la 900.000.


Potrivit ministrului, exista semnale ca o parte dintre aceste pensii ar fi fost obtinute ilegal, in baza unor plati facute la medic. El spune ca, in 2009, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca a chemat 9.100 de persoane pentru verificare, 3.500 dintre acestea aveau propunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fost respinsi. Alti 4.500 au fost reverificati si 42% dintre acestia au fost depensionati in urma verificarilor.


Ministrul a declarat ca in urmatorii trei ani vor fi facute verificari asupra tuturor dosarelor care sunt suspecte in acest sens, urmand sa fie crescuta capacitatea Institutului si sa fie infiintate alte patru-cinci centre regionale care sa preia din activitatea acestuia.


Mihai Seitan a mai spus ca cei in cazul carora se va constata ca au primit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligati sa returneze banii primiti.


Intrebat ce se va intampla cu persoanele care nu vor mai beneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat ca exista doua solutii, respectiv sa lucreze sau sa fie ajutati social.


Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a precizat ca o exista semnale ca o parte dintre cei care au pensii de invaliditate pot fi gasiti pe piata fortei de munca, lucrand la negru.


* Legea pensiilor intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare si ar putea fi aplicata din ianuarie 2011



Ministrul a mai spus ca sistemul de pensii a devenit nesustenabil din punct de vedere financiar, in prezent avand "o structura de deficit cronic" de 1,5 miliarde euro, putand ajunge pana in 2025 la 6% din PIB, ceea ce ar fi imposibil de sustinut.


Proiectul noii legi a pensiilor va intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare. Legea ar urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2011.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.