Ultima oră

Peste 20 de scoli vrincene asteapta mila Ministerului pentru reparatii

Mihaela Beșleagă
19 feb 2010 777 vizualizări
Constructorii care au facut lucrari in 2009 la unitatile de invatamint din judet trebuie sa primeasca peste 2 milioane de lei restanti

Pentru continuarea lucrarilor de constructie sau reparatii la unitatile de invatamint din Vrancea sint necesari in acest an cel putin 2.400.000 lei, bani care reprezinta decontarea lucrarilor executate anul trecut. Reprezentantii Compartimentului de investitii din cadrul Inspectoratului Scolar au transmis zilele acestea o adresa catre Ministerul Educatiei in care au solicitat 1,625 milioane de lei pentru decontarea lucrarilor care s-au efectuat anul trecut la scolile aprobate in Hotarirea de Guvern nr. 655/2009, anexa 3, din totalul de peste 2 milioane de lei prevazuti in acest act normativ. Din cele 30 de scoli vrincene pentru care sint necesare fonduri pentru decontarea lucrarilor executate, Inspectoratul a solicitat bani pentru 15 scoli care au incheiat contract cu constructorii prin primarii si pentru 7 unitati care au contract direct cu ISJ. Conform comunicarilor cu Ministerul, banii urmeaza sa vina la Inspectorat, iar ulterior sa fie impartiti catre primarii sau scoli, dupa caz. Cei mai multi bani s-au cerut pentru lucrarile realizate in 2009 la scolile Tiritu si Petreanu din Poiana Cristei, Golesti, gradinitele Suraia, Odobesti, Paunesti, internatul Reghiu, scoala Crucea de Sus Panciu si SAM Odobesti (Grupul Scolar Agricol). Anul trecut, Ministerul Educatiei a alocat in total pentru Vrancea 7.700.000 lei prin hotaririle 655 si 1531, urmind ca, din aceasta suma, 2.400.000 lei pe anexa 3 din HG 655, care nu au ajuns anul trecut la scolile vrincene, sa vina anul acesta. Un raspuns de la Minister in acest sens este asteptat la ISJ la finalul lunii februarie.


Presiuni la decontarea lucrarilor


Principala problema cu care se confrunta oficialii ISJ este "sirguinta" constructorilor de a executa lucrari peste fondurile prevazute de Minister, care, teoretic, nu pot fi decontate. "Foarte multi constructori fac lucrari suplimentare, fara sa aiba fonduri asigurate, apoi fac presiuni la noi sa le platim. Acestia ar trebui sa se limiteze la fondurile care sint aprobate pentru lucrarea respectiva, nu fiecare sa faca ce vrea el, apoi sa vina sa faca presiuni sau sa ne cheme in judecata", ne-a declarat Tanase Rota, din cadrul Compartimentului de investitii al ISJ Vrancea. Un exemplu in acest sens este Campusul Scolar Adjud, unde constructorul, firma Sirtrot SA Adjud, a realizat lucrari de 1.000.000 lei (10 miliarde de lei vechi) peste fondurile alocate. Valoarea totala a lucrarii, care a demarat in anul 2006, este de 9.649.000 lei. Pina in prezent s-a alocat o treime din aceasta suma, 3.219.000 lei, dintre care pentru anul trecut s-au decontat efectiv 100.000 lei. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.