Ultima oră

AFACERI: Bancher roman care profeseaza in Austria, pentru HotNews.ro: Am plecat din Romania pentru ca eram dezamagit. Aici e cu totul alta mentalitate

Ziarul de Vrancea
18 feb 2010 623 vizualizări
V.R este un roman care, dupa 5 ani de banking in Romania, a ales sa lucreze intr-o banca in Austria, pe segmentul de corporate risk. Acum are 26 de ani, iar primul job in zona financiara l-a obtinut la 19 ani. Era un IFN, nicio banca nu se uita la mine pe atunci , a povestit pentru HotNews.ro bancherul austriac. Avea 19 ani pe atunci. HotNews a stat de vorba cu el, despre motivele plecarii din tara,despre cum se face banking in Austria si despre cum se vede bankingul local, dinspre Occident.



* Pentru a ajunge la primul interviu, am facut un mic imprumut



Eram dezamagit- in Romania se promoveaza pe pile, nu se tine cont de talent si abilitati. Ai pe cineva bine plasat, urci rapid in ierarhie. Nu ai, acolo imbatranesti.



Bancher roman care profeseaza in Austria

"De la IFN-ul acela, am ajuns la o banca. Mai intai pe relationship management, apoi in alte zone din bankigul romanesc. Dupa o vreme, hotarasem sa plec in strainatate la o alta banca. Eram dezamagit- in Romania se promoveaza pe pile, nu se tine cont de talent si abilitati. Ai pe cineva bine plasat, urci rapid in ierarhie.


Nu ai, imbatranesti pe postul pe care te-ai angajat", explica V.R. Nu a fost usor sa se angajeze, isi aminteste el. Pentru a ajunge la primul interviu cu austriecii, am facut un mic imprumut. Nu aveam bani, asta era adevarul, si nu ma puteam prezenta oricum. Dar a meritat", recunoaste bancherul austriac.


Acum castiga circa 3000 de euro, fata de cei aproximativ 3000 de lei pe care ii lua in Romania. Diferentele de banking dintre Romania si Austria sunt uriase, mai spune V.R. "De pilda, la interviul de aici (din Austria- n.n.) am stat circa doua ore. Interviul a fost cu totul diferit de ce eram obisnuit aici in tara. Practic, a fost mai mult o dicutie despre persoana mea, despre felul meu de a fi.


* In Austria,indiferent de pile sau abilitati, nu poti promova mai devreme de 5-6 ani


Din cele doua ore, despre cunostintele mele tehnice am discutat cam 5 minute", spune


La interviul de aici am stat circa doua ore. Interviul a fost cu totul diferit de ce eram obisnuit aici in tara. Practic, a fost mai mult o dicutie despre persoana mea, despre felul meu de a fi.



Bancher roman din Austria

relaxat bancherul. Mentalitatea de acolo e mult diferita, mai explica VR. "Aici, indiferent de ce pile ai, indiferent de cate abilitati demonstrezi, nu se poate promova pe post mai devreme de 5-6 ani. Asta ca o prima diferenta. Pe urma, in Romania munceam cate 9-10 ore pe zi. Aici, nu treci de 8 ore. Poti sa vii la munca oricand in intervalul 7-11, dar stai 8 ore fara discutie. De salarii am mai spus.


E acelasi, doar ca difera moneda. Aici iei in medie 3000 euro, acolo 3000 lei", mai explica bancherul. El recunoaste ca din cei 3000 de euro nu te imbogatesti, dar traiesti decent. "Daca platesti 1300 de euro chiria, alti 800 de euro cheltuieli cu mancarea si alte cheltuieli cu casa, realizezi ca nu iti ramane foarte mult. Dar e ok", spune V.R.


* Creditele venite de la filialele din Romania, cele de peste 5 mil. euro, ajung si la el



In Romania munceam cate 9-10 ore pe zi. Aici, nu treci de 8 ore. Poti sa vii la munca oricand in intervalul 7-11, dar stai 8 ore fara discutie.



Bancher roman din Austria

El nu exclude sa se mute iar cu serviciul. "Am doua optiuni. Fie la o alta banca in afara, la un salariu de 4000 de euro, fie ma intorc in Romania la 2500 de euro, avand avantajul ca as fi aproape de prieteni si de familie", mai spune el. VR analizeaza si credite venite din Romania. "Tot ce e peste 5 milioane de euro, vin la noi la aprobat. Nu va pot da nume de companii, dar avem destule solicitari. Din toate filialele din CEE", mai spune bancherul austriac.


Din pacate, bancile straine fac putine angajari in aceasta perioada. ABN AMRO invoca "situatia in care a ajuns banca" pentru a-si motiva refuzul angajarii de personal nevorbitor de olandeza. Elvetienii sunt si ei extrem de precauti. Italienii mai fac angajari si bancile nordice preluate de occidentali.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.