Ultima oră

Gigacaloria ar putea ajunge la 220 de lei

Doina Ganea
18 feb 2010 666 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi propune consilieriilor trei variante de pret la gigacalorie u majorarea pleaca de la pretul actual de 148 de lei si ajunge la 220 de lei/Gcal

In sedintele pe comisiile specializate al Consiliului Local Focsani a fost reintrodus in dezbatere saptamina aceasta proiectul de hotarire privind cresterea pretului gigacaloriei. Seful executivului local, Decebal Bacinschi, propune in sedinta de martea viitoare proiectul privind majorarea pretului la caldura, apreciind ca diferenta de pret dintre cel de producere si cel platit de populatie va fi greu de suportat in acest an. Cu atit mai mult cu cit de la bugetul de stat s-a aprobat doar 42% din suma solicitata pentru subventionarea pretului gigacaloriei, restul urmind a fi suportat din bugetul municipalitatii. Pretul platit de trei ani de catre populatia Focsaniului este de 148 lei / Gcal, in timp ce pretul real de producere a gigacaloriei de catre ENET este in 2010, de 381,71 lei/Gcal. Potrivit conducerii ENET, diferenta de pret s-a majorat, ca urmare a cresterii pretului de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, in conditiile mentinerii pretului local de referinta la 148 lei / Gcal, nivelul subventiei alocate de la bugetul va creste la 24,7 milioane de lei, cu putin peste 7 milioane de lei fata de subventia acordata in 2009. Din calculele specialistilor din Primarie, aproape intreaga suma incasata din taxe si impozite ar trebui sa fie data in contul acestor subventii. In proiectul supus atentiei alesilor din comisiile de specialitate, primarul a propus trei variante de pret. Pretul minim propus fiind de 170 de lei, iar cel maxim de 220 de lei/Gcal. "Pentru ca municipalitatea sa obtina surse suplimentare pentru dezvoltare in conditiile in care fiecare cetatean plateste impozite si taxe locale, iar aproximativ 41 % nu sint racordati la sistemul de incalzire centralizata, ar trebui ca pretul local de referinta sa fie 220 lei /Gcal ceea ce inseamna o contributie locala pe anul 2010 de 16, 7 milioane de lei, rezultind diferenta de 976.000 lei, suma care ar putea fi utilizata pentru investitii", se arata in raportul intocmit de Primarie. La rindul sau primarul Decebal Bacinschi ne-a spus ca nu crede ca se va aproba de catre consilieri pretul maxim propus. "Totul depinde de domnii consilierii. Dar eu nu cred ca se va ajunge la 220 de lei/Gcal, dar un pret de 170 de lei/Gcal ar fi rezonabil", aprecizat Bacinschi. In Focsani, din cele 34.205 locuinte, 19.966 sint racordate la sistemul de incalzire centrala, 7.672 apartamente au centrale pe gaz, 1.761 au incalzire electrica, aer conditionat, 985 de case au centrale pe gaz, 1.211 case se incalzesc cu sobe pe gaz, iar 2.610 pe baza de combustibil solid. Proiectul de hotarire privind majorarea pretului gigacaloriei va fi supus atentiei consilierilor in sedinta saptamina viitoare. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.