Ultima oră

POLITICA:Fostul ministru al Justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, propune desfiintarea functiei de presedinte

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 497 vizualizări
Deputatul liberal Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, propune un proiect de revizuire a Constitutiei, care presupune desfiintarea functiei de presedinte al tarii, un Guvern cu maxim 15 ministere, limitarea serviciilor secrete la trei si un Parlament cu 200 de membri.


Tudor Chiuariu a lansat, miercuri, in dezbatere publica proiectul sau pentru revizuirea Constitutiei, intitulat "Constitutia Libertatii". Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului

Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal.


Potrivit initiatorului proiectul de revizuire priveste in egala masura Parlamentul, dar si "Presedintia - devenita un guvern paralel, pe langa care colcaie grupuri de interese dubioase si un buget de campanie

nelimitat pentru politicianul care e, temporar, presedinte; Guvernul - practic nelimitat astazi in vreun fel in abuzul parghiilor legislative sau in cheltuirea banului public; ministerele si agentiile - infiintate pentru persoane din clientela politica si nu pentru a oferi servicii

publice; administratiile locale - in cazul carora abuzul s-a ascuns sub haina acceptabila a autonomiei locale".


"1990 a fost primul an al libertatii. Generatia \'90 e generatia libertatii, e prima generatie care s-a format in libertate. Pentru a-si valorifica pe deplin potentialul, generatia \'90 are nevoie de o noua Constitutie, desprinsa de trecut. E nevoie de un moment 1990 in ordinea noastra constitutionala.

Avem nevoie de o Constitutie a Libertatii. Trebuie sa avem acum curajul de a merge pana la capat. Constitutia anului 2010 trebuie sa dea raspunsuri adecvate problemelor unei societati libere, in plina transformare, europeana, capitalista, dinamica, deschisa spre diversitate", noteaza in preambulul proiectului initiatorul.


Liberalul subliniaza faptul ca prima Constitutie postdecembrista "a fost scrisa pentru Ion Iliescu", "a doua pentru Adrian Nastase". "Trebuie sa evitam ca a treia Constitutie sa fie scrisa pentru Traian Basescu, sau pentru mostenitorii sai politici - Boc, Udrea, EBA", spune Tudor Chiuariu.


Potrivit acestuia, faptul ca a ajuns sa propuna modificari in privinta tuturor institutiilor si procedurilor, e pentru ca ele nu functioneaza.


"Nu functioneaza in sensul de a face viata romanului obisnuit mai simpla, si nu mai complicata. Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemultumirii fata de modul cum functioneaza institutiile publice, speculata abil in scopuri electorale inguste de presedintele in functie. Proiectul meu urmareste sa inlature cauzele, nu sa se opreasca la a trata superficial unele dintre efecte. De aceea poate fi caracterizat de atitudinea «curajul de a merge pana la capat»", spune sursa citata.


In opinia deputatului, ar fi o greseala ca credem ca reducerea numarului de parlamentari ar putea conduce, singura, la o mai buna guvernare.


"Reducerea risipei si coruptiei in sectorul public priveste intr-o mica masura Parlamentul. Pentru ca risipa si coruptia apar in special acolo unde se iau deciziile, in Executiv", arata Chiuariu.


Proiectul lui Tudor Chiuariu presupune desfiintarea functiei de Presedinte; limitarea numarului serviciilor secrete la trei; un Guvern cu maxim 15 ministere; un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite; institutionalizarea opozitiei parlamentare; obligativitatea dezbaterii publice prealabile actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si prin controlul de constitutionalitate parlamentar al ordonantelor; depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere; reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta, un buget minim alocat justitiei; o Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta; reforma administrativa: crearea regiunilor, functia publica neutra si profesionista, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice; reforma morala - principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.


Sursa:www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.