Ultima oră

INTERNATIONAL: Tutankhamon a murit din cauza malariei

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 421 vizualizări
Legendarul faraon egiptean Tutankhamon a murit din cauza malariei si a unor complicatii suferite in urma unei fracturi la picior, arata un studiu publicat saptamana aceasta in Journal of the American Medical Association, citat de CNN.

Cercetatorii au folosit metode antropologice, radiologice si genetice in examinarea mumiei lui Tutankamon si a altor 10 trupuri, mumificate in decurs de doi ani in timpul dinastiei tanarului faraon.


Inainte de efectuarea acestui studiu, Zahi Hawass, conducatorul cercetarii, a declarat ca datele istorice si relicvele descoperite indica faptul ca Tutankhamon ar fi putut fi fiul lui Amenhotep al III-lea, un cunoscut faraon din Dinastia a 18-a. Dupa efecturea testelor ADN, echipa de cercetatori coordonata de Hawass a demonstrat ca aceasta ipoteza era adevarata si ca Tutankhamon era casatorit cu sora sa. In plus, oamenii de stiinta sunt de parere ca bolile genetice au afectat starea de sanatate a tanarului faraon, din cauza casatoriilor in familie.


Radiografia mumiei indica faptul ca Tutankhamon suferea de scolioza si de oligodactilie, o anomalie caracterizata printr-un numar mai mic decat cel normal la degetele de la maini sau de la picioare. Din cauza aceastei boli, faraonul avea probabil piciorul stang foarte umflat si suferea de dureri foarte puternice.


"In reprezentarile antice, Tutankhamon este infatisat tragand cu arcul, insa nu stand in picioare, ci intr-un car de razboi, iar acest lucru era neobisnuit. In plus, in mormantul sau au fost gasite 100 de bastoane. Initial am crezut ca ele reprezinta un simbol al puterii, insa ele erau de fapt folosite de faraon pentru a se deplasa. Abia putea sa stea in picioare" a declarat Hawass.


De asemenea, cercetatorul a explicat ca, in 2005, a fost realizata o tomografie pentru a determina daca Tutankhamon a fost ucis, incat radiografiile precedente indicau o gaura la nivelul craniului. Insa, rezultatele arata ca acea gaura a fost facuta in timpul procesului de mumificare. Cu toate acestea, s-a descoperit o fractura la femurul stang care ar fi putut sa determine moartea sa.


Hawass a adaugat ca testele ADN au demonstrat prezenta plasmodiului malariei in organismul sau si ca acesta, impreuna cu fractura grava probabil i-au fost fatale.


Desi mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit inca din 1922, sunt inca putine detaliile care se cunosc despre viata sa. Acesta a fost faraon intre 1336-1327 i. e.n., iar in urma analizarii mumiei, s-a stabilit ca acesta a murit la varsta de 17-19 ani.



de Roxana Bobolicu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.