Ultima oră

POLITICA: Geoana si-a facut KO adversarii. Se regrupeaza taberele: Nastase s-a retras din cursa pentru sefia PSD, Ponta preia stafeta

Ziarul de Vrancea
16 feb 2010 412 vizualizări
Presedintele PSD, Mircea Geoana a reusit luni sa-l elimine din cursa pe Adrian Nastase cu 5 zile inaintea alegerilor interne. La sedinta Comitetului Executiv, Geoana si-a impus toate propunerile privind statutul si organizarea congresului. Adrian Nastase a realizat ca nu are sanse sa preia sefia PSD si si-a retras candidatura. Adversarii lui Geoana se regrupeaza in spatele lui Victor Ponta iar Crstian Diaconescu a sarit in barca lui Mircea Geoana.


Inaintea sedintei CEX, Mircea Geoana a chemat toti liderii de organizatii in cabinetul sau de la Senat unde au pus la punct ultimele detalii privind oragnizarea alegerilor interne si propunerile de statut. La sedinta au participat liderii de filiala si vicepresedintii fideli actualei conduceri: Liviu Dragnea, Dan Nica, Constantin Nita, Gheorghe Nichita, Ilie Sarbu, Ion Toma, Constantin Nicolescu, Radu Moldovan, Ion Vasile, Ioan Chelaru, Mircea Dusa, Aura Vasile si Oana Mizil.


Atmosfera a fost una foarte tensionata inaintea sedintei. Pe hol, Adrian Nastase a declarat ca "social-democratii trebuie sa se hotarasca daca vor sa organizeze un Congres sau o mascarada" in timp ce Miron Mitrea isi dorea amanarea congresului si vorbea despre boicotarea acestuia.


Nici presedintele PSD Bucuresti nu a fost prea vesel declarand rastit ca este in favoarea votului pe liste, pentru ca "s-a saturat sa-i traga altii frana de mana lui Geoana si apoi sa spuna ca nu e un presedinte bun".


Candidatii surpriza pentru a-l incurca pe Geoana


La cateva minute de la debutul sedintei se anunta doua noi candidaturi la sefia PSD: primarul Constantei, Radu Mazare si un lider local, Ioan Domonco.


Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu a fost curierul lui Radu Mazare. Constantinescu a venit la CEx pentru a depune dosarul cu candidatura lui Radu Mazare. "Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, candideaza la presedintia Partidului Social Democrat, la Congresul extraordinar al formatiunii din 20 februarie. Candidam oriunde, pe plaja, afara in ninsoare. Important este sa fie votat\', a declarat Nicusor Constantinescu.


Mazare nu a putut veni la sedinta pentru ca este plecat in Brazilia unde participa la un carnaval si defileaza pe un car alegoric al unei scoli de samba.


Cel de-al doilea candidat surpriza este, asa cum l-a descris Ion Iliescu, "un baiat tanar, Ioan Domonco". Presedintele de onoare al PSD vorbea in utimul timp despre posibilitatea aparitiei unor "candidaturi-surpriza" pentru acest post. Surse social democrate sustin ca Domonco este doar o strategie a grupului Nastase-Iliescu-Mitrea de a impiedica acceptarea propunerii votului pe echipe.


"De la Dorohoi am primit o scrisoare de la un baiat presedinte de organizatie locala, recomandat si de primarul orasului, am sa o prezint aici. Domonco, sau cam asa ceva... baiat tanar", a precizat Iliescu. Ioan Domonco are 51 de ani, este profesor in Dorohoi si membru PSD din 2002.


Nastase s-a retras dintr-un "scenariu prost"


In spatele usilor inchise s-a declansat scandalul. Adrian Nastase si sustinatorii sai au propus ca locatia congresului sa fie la Palatul Parlamentului in timp ce actuala conducere a mers pe varianta organizarii la Romexpo, amfitrionul fiind Marian Vanghelie. Cele doua propuneri au fost supuse la vot iar Nastase a pierdut. Cu 28 de voturi pentru, opt impotriva si zece abtineri liderii de organizatii au decis ca alegerile interne se fie organizate la Romexpo. Nastase a inghit cu noduri prima infrangere.


La capitolul repartizarea delegatiilor, Nastase a fost din nou invins. Secretarul general Liviu Dragnea a propus in sedinta norma de delegati la fiecare organizatie in parte. Lista a fost facuta impreuna cu Mircea Geoana iar PSD Bucuresti a obtinut 225 de delegati si nu 150 cum dorea Adrian Nastase.


Lista a fost supusa la vot si a fost aprobata cu 28 de voturi pentru si 20 de abtineri. Nastase a pierdut din nou. Conform surselor Hotnews.ro, Liviu Dragnea a prezentat un proiect in care alegerea conducerii se facea printr-o motiune, presedintele fiind ales impreuna cu echipa sa. Propunerea vine tot din partea lui Mircea Geoana si a starnit nemultumiri in randul adversarilor sai.


La discutiile privind modificarile la statut, Nastase a izbucnit. Conform surselor participante la discutie, Nastase a tunat si fulgerat in sedinta amenintand ca demisioneaza din functia de presedinte al Consiliului National pe care o detine in acest moment.


Nastase a anticipat ca si propunerile lui Geoana la statut vor fi acceptate si avertizat ca nu va accepta in calitatea sa de presedinte al CN o astfel de prevedere nestatutara."Este un atentat la adresa dreptului fiecarui social-democrat de a candida la o functie de conducere. Nu pot sa accept asa ceva si demisonez din functia de preseidnte al Consiliului si renunt a mai candida la vreo functie in partid", ar fi amenintat Nastase.


De altfel, acesta a parasit sedinta foarte nervos si a declarat public ca isi retrage candidatura.


"Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu un figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite... Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. Dati-mi un singur argument pentru care ar trebui sa joc in piesa asta! Am mult prea mare pretuire pentru mine insumi, asa cum spunea si domnul Iliescu, si din acest motiv nu doresc sa particip la aceasta chestiune", a declarat Nastase.


Schimb de replici intre Vanghelie si Ponta


In pauza sedintei CEX, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, si vicepresedintele Victor Ponta au avut un schimb de replici. In timp ce Vanghelie se intretinea cu colegii pe hol, Ponta i s-a adresat: "Noi la Romexpo nu ne alergam. Doar la Sala Palatului".


Replica lui Vanghelie a fost rapida: "La Romexpo o sa stau la prezidiu, o sa ma uit la tine si o sa-ti dau. Linistit".


Ponta adaugat "Voi fi in sala", apoi a parasit grupul. Vangheie si Ponta sunt demult in conflict, cei doi intepandu-se de cate ori au ocazia.


Ce a obtinut Geoana


Mircea Geoana a reusit sa-si impuna punctul de vedere la sedinta Comitetului Executiv National al partidului obtinand votul liderilor de filiale pentru toate propunerile sale: organizarea Congresului la Romexpo, practic in curtea lui Marian Vanghelie, numarul de delegati la fiecare organizatie in parte in varianta dorita si alegerea pe lista a echipei de conducere a PSD.


Locatia si stabilirea normei de delgati au trecut repede la vot. Liderii locali au fost de acord sa-i dea lui Vanghlie atributiile de a organiza congresul si, totodata, i-au dublat nurmarul de delegati ai organizatiei PSD Bucuresti la 225 de reprezentanti. Cele doua propuneri acceptate i-au marit considerabil sansele lui Geoana de a fi reconfirmat in functie.


In ceea ce priveste modalitatea de vot, dupa 4 ore de discutii Geoana a reusit sa-si impuna propunerea si anume, echipa de conducere a partidului va fi votata pe liste. Echipele vor fi formate din presedinte, un prim-vicepresedinte, un secretar general, 15 vicepresedinti si 15 secretari executivi. Cu 42 de voturi pentru, 13 impotriva, 9 abtineri, propunerea lui Geoana a fost acceptata.


Ponta intra in cursa


Dupa ce Nastase si-a retras candidatura, a devenit din ce in ce mai credibila candidatura lui Victor Ponta. De altfel, o eventuala rocada intre Nastase si Ponta se vehicula de cateva zile, mai ales ca saptamana trecuta, Victor Ponta a batut in lung si lat organizatiile judetene si a participat la sedintele acestora. Aceleasi surse sustin ca Ponta ar fi obtinut sprijinul lui Adrian Nastase, Ion Iliescu si Miron Mitrea si al organizatiilor fidele celor trei.


"Sa terminam cu zvonurile. Avand in vedere ca Adrian Nastase s-a retras, cred ca PSD are nevoie de o alternativa. Voi candida la functia de presedinte. Nu luasem in calcul aceasta candidatura, dar acum, dupa retragerea lui Nastase, acest lucru este necesar: Eu am credinta ca nimic nu e pregatit dinainte, ca fiecare om va veni la Congres cu propriul gand si ca oamenii aceia au nevoie de o alternativa", a declarat Ponta.


Mitrea se gandeste daca se retrage


La finalul sedintei CEX, Miron Mitrea a declarat ca se gandeste serios daca se retrage din cursa si, daca o va face, va sabota Congresul National al social-democratilor.


"Ma gandesc foarte serios sa imi retrag candidatura. Este un congres ilegitim, pe care nu pot sa il girez.(...) Daca hotarasc sa ma retrag la congres si sa nu candidez, nu particip nici la congres, decat poate ca sa-mi spun punctul de vedere. Nu voi participa la proceduri asa cum au fost desemnate la ora actuala.


Poate ca sunt incalzit, poate ca sunt dupa o zi in care lucrurile nu au iesit asa cum le-am propus, am avut cu totul si cu totul alte idei si poate sunt nervos si incerc sa nu iau o decizie sub presiunea supararii, dar astazi, daca ar fi sa decid, as decide sa nu particip la congres si, bineinteles, nici la candidatura".


Iliescu, nemultumit de decizia CEX


Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a declarat ca este nemultumit privind acceptul votului pe echipe insa, a evitat sa atace actuala conducere a partidului. "Nu sunt multumit. Majoritatea a pledat pentru sistemul de vot in echipa. Mie mi se pare periculos acest lucru pentru unitatea partidului. Ideea de echipa inseamna presedintele viitor, ori noi trebuie sa facem echipa partidului. (...) Congresul este suveran, inca mai poate sa delibereze".


Cristian Diaconescu a sarit in barca lui Geoana


Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca Geoana i-ar fi promis lui Cristian Diaconescu functia de prim-vicepresedinte daca va renunta la candidatura la sefia PSD. Desi Diaconescu a declarat dupa sedinta CEX ca nu intentioneaza sa-si retraga candidatura, Mircea Geoana a declarat intr-o emisiune la Antena 3 ca Diaconescu face parte din echipa sa. Presedintele PSD a mai spus ca Liviu Dragnea va candida in echipa sa la postul de secretar general al PSD.



de Luminita Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.