Ultima oră

Politrucii din deconcentrate devin functionari publici

Ziarul de Vrancea
16 feb 2010 2633 vizualizări
Deconcentratele sint în acest moment blocate u aproape 40 de directori coordonatori numiti politic de PDL in Vrancea nu mai au, teoretic, drept de semnatura dupa ce ordonanta prin care au fost numiti a fost declarata neconstitutionala, pe 3 decembrie 2009 u Guvernul vrea sa-i faca functionari publici desi multi n-au nici o treaba cu domeniul pe care au fost pusi sa-l conduca

Sefii politici ramin pe pozitii in institutiile deconcentrate din Vrancea, pina cind noul proiect de lege propus de premierul Emil Boc va fi adoptat de catre Parlament. Proiectul care trebuie adoptat pina pe 27 februarie nu face decit sa mimeze respectarea pasilor indicati de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) care a interzis modificarea statutului functionarului public prin ordonante. în realitate, sansele ca actul normativ sa fie adoptat in parlament si promulgat de presedinte in termen de 45 de zile de la pronuntarea CCR, cind actualii directori din teritoriu intra in ilegalitate, sint extrem de mici. Calendarul propus de Guvern pentru adoptarea legii este insa nerealist, daca tinem cont numai cit se vor prelungi discutiile din cadrul comisiilor. Trecerea proiectului de lege prin ambele Camere parlamentare in urmatoarele doua saptamini ar fi, practic, un record absolut, in conditiile in care acte normative similare zac in sertare de luni sau ani. Chiar daca ar trece repede de Senat legea ar avea oricum dificultati la Camera Deputatilor, unde guvernul nu are majoritate in Biroul Permanent care stabileste termenele de dezbatere. Reglementarile se vor pune insa in practica cel mai probabil tot prin ordonanta de urgenta, in ciuda interdictiilor CCR, al carei text va fi preluat in forma existenta in acest moment in Parlament. Cind erau in opozitie, democratii erau primii contestatari ai politizarii administratiei. Acum se declara deschis pentru ca acesta politizare sa fie transparenta. Directorul Directiei pentru Agricultura, Costica Neata, care a ocupat aceasta functie inclusiv pe vremea guvernarii liberale, ne-a declarat ca un partid ar trebui sa vina la putere cu directorii sai si sa plece cu ei.


Politrucii vor avea avize de functionari publici


Constrins de Curtea Constitutionala, guvernul a aprobat trimiterea in Parlament, ca initiativa legislativa, a unui act care ar urma sa-i transforme pe actualii directori coordonatori din deconcentrate in functionari publici cu statut special. Concret, actualii sefi - cei mai multi ai PDL - care nu sint functionari publici, pot solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) avizul pentru acest statut profesional la care multi nici nu visau. Conditiile minime sint: studii superioare si 5 ani vechime. în noua initiativa se instituie insa o exceptie pentru acest an, care va usura accesul: "Intrarea se poate face pe orice functie vacanta corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici". Potrivit proiectului de lege, art. VI, alin. (1) "în termen de maxim 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, functiile publice si functiile incadrate in regim contractual care au calitate de ordonatori de credite, precum si adjunctii acestora se desfiinteaza". De asemenea, potrivit aceluiasi text de lege, in termen de 90 de zile de la data aparitiei legii ANFP trebuie sa elaboreze si normele de aplicare privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici. în deconcentrate se va aplica, practic, reteta de la prefecturi, unde statutul de functionar public nu a impiedicat coalitia PDL - UDMR sa imparta politic functiile de prefect si subprefect. Astfel, cei care ocupa aceste functii vor continua sa conduca temporar serviciul pina la organizarea concursurilor definitive, cind tot ei vor deveni sefi. Aceasta deoarece si in acest sistem conditia obligatorie va fi recomandarea de la partid. Reprezentantii Guvernului in teritoriu, de la Institutia Prefectului, asteapta sa vada in clar proiectul, pentru a sti cum sa monitorizeze de acum incolo activitatea directorilor din deconcentrate. "Daca devin functionari publici, directorii nu pot avea functie de conducere la partid, pot fi doar membri", a detaliat subprefectul Vincentiu Micheci.


Se mimeaza depolitizarea


Intrarea in corpul functionarilor publici se face, teoretic, prin concurs, dar practic va fi iar o formalitate. Seful DADR Vrancea, Costica Neata, considera normal ca fiecare guvern sa-si numeasca directorii. "Si pina la aparitia Ordonantei 37 am fost functionar public si nu poate fi ceva surprinzator. Poate daca s-ar pune problema mobilitatii sa nu fim de acord. In general nu avem probleme de incompatibilitate pentru functia de director. Parerea mea, personala, este ca fiecare guvern ar trebui sa-si numeasca oamenii pina la functia de conducatori ai unitatilor deconcentrate. Atit. De la directorii adjuncti in jos toti trebuie sa reprezinte personalul tehnic. Fiecare partid ar trebui sa aiba oameni pe care sa-i pregateasca pe diferite domenii, ca atunci cind vin la guvernare sa-si aduca specialistii, iar cind pleaca acestia sa fie retrasi", ne-a declarat Costica Neata.


Revenirea la normal


Cei doi directori ai Directiei pentru Sport privesc diferit noua masura pe care Guvernul doreste sa o puna in aplicare. "Guvernul stie mai bine ce are de facut, noi doar ne supunem. Guvernul conduce tara, iar noi luam la cunostinta", a spus Daniel Gongu, unul dintre pedelistii instalati pe criterii politice. In schimb, fostul director Petre Plopeanu a declarat ca o astfel de ordonanta da timpul inapoi. "Noi am fost functionari publici pina in martie 2009, cind au fost desfiintate functiile de directori executivi si am fost trecuti la personal contractual. Este o revenire la normal, asa cum cer normele europene. Nu poti ocupa functie de conducere decit cu obligativitatea unei vechimi de cinci ani in functie de conducere si studii de specialitate. Statutul de functionar public este superior celui contractual, pentru ca aici ai un contract pe termen nelimitat, fata de dincolo, unde e pe o perioada determinata. In calitate de functionar public am venit in 2001 la Directia pentru Sport si am stat pina in martie 2009", ne-a spus Petre Plopeanu, cel care a recistigat in instanta postul de director, dar are sanse mici sa-l mai ocupe de facto, cit timp PD-L prefera un membru fidel.


DSVSA are un singur director


La Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor situatia directorilor pare in acest moment clara. Aceasta dupa ce fostul director Ionel Duta a iesit la pensie la inceputul acestui an, desi cistigase in instanta suspendarea actului prin care a fost demis. Luminita Deliu, care a cistigat concursul pentru postul de director coordonator in primavara, detine functia cel putin pina la o solutie pe fond vizavi de demiterea sa. In ceea ce il priveste pe democratul Mirel Iordache, venit la DSVSA Vrancea o data cu Ordonanta 105, mandatul sau s-a incheiat dupa ce medicul Luminita Deliu si-a cistigat postul in instanta temporar, dupa ce a fost numita cu sprijin de la PSD. Iordache a fost detasat la Bucuresti, astfel incit luptele pentru biroul de director al DSVSA Vrancea par a fi incheiate pentru moment. Actualul director cordonator al DSVSA spune ca deocamdata este prematur sa comenteze asupra proiectului legislativ, insa in cazul unui eventual concurs ar fi pregatita sa concureze pentru post. "Conditiile pentru a fi functionar public le indeplinesc, de asemenea si cele legate de vechime. Am si studii superioare, sint doctorand in anul II. Voi vedea daca ma voi inscrie la concurs, depinde de cum va arata legea", ne-a precizat Luminita Deliu. Dupa cum arata premisele, pentru a participa la concurs este nevoie de aviz politic de la partid, dar este posibil sa se reintroduca si asa numitul aviz al prefectului care a functionat in guvernarile trecute. (D. GANEA, N. CRISTEA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 48 minute, 56 secunde
Conform DEX definitia cuvantului "politruc" este : "Instructor, indrumator politic in armata sovietica." Adica , de unde si pana unde ? Duceti-va bai fratilor la Monitorul, poate mai angajeaza ca ei citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 48 minute, 56 secunde
OK, oamenii astia au meritul sau problema ca apartin unui partid politic. Dar ceilalti , ce merite au ? Dupa cum stim tara este complet in kkt si nimic n-a functionat niciodata. Deci cei care sunt ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.