Ultima oră

SPORT: JO de iarna de la Vancouver/ Ceremonia de deschidere, dincolo de spectacol: doliu, gafe si proteste

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 577 vizualizări
Canadienii au dat startul celei de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna, ceremonia de deschidere de pe BC Place Stadium din Vancouver fiind urmarita in direct de aproximativ 60.000 de spectatori. Dincolo de momentele festive, ceremonia a fost umbrita de tragicul accident al sportivului georgian, Nodar Kumaritashvili.


Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, ceremonia de deschidere s-a tinut intr-o sala acoperita. Festivitatile de pe BC Place Stadium au inceput cu un moment de celebrare a popoarelor aborigene, reprezentate de patru totemuri imense.


Parada sportivilor a avut loc la inceputul ceremoniei, organizatorii luand aceasta decizie pentru ca delegatiile sa poata urmari spectacolul de deschidere din tribune si nu asteptand in picioare momentul defilarii. Aproximativ 2.500 de sportivi dintr-un numar record de 82 de tari participante vor concura la cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna, inclusiv sapte debutante: Columbia, Insulele Cayman, Peru, Serbia, Muntenegru, Pakistan si Ghana.


Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale ceremoniei a fost atunci cand un munte simbolic a "rasarit" din podea, devenind un ecran imens pe care s-au proiectat momente de la Olimpiade. Insa dincolo de fast, lumini si culori, ceremonia a fost umbrita de moartea unuia dintre sportivii participanti. Organizatorii au modificat programul in ultimul moment: au tinut un minut de reculegere pentru sportivul gerogian de 21 de ani, iar presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge le-a oferit condoleante colegilor si familiei lui Kumaritashvili.


Gafele si problemele tehnice nu au ocolit ceremonia de la Vancouver. Recitalurile muzicale au fost tinute de Nelly Furtado, Bryan Adams, Sarah McLachlan si k.d. lang, artistii intampinand, insa, probleme in a "tine pasul" cu inregistrarea, prestatiile lor nefiind "in direct".


Finalul ceremoniei a avut parte de o gafa tehnica, de care spectatorii nu si-au dat, insa, seama, acestia nestiind planurile initiale ale organizatorilor. Patru sportivi canadieni, Wayne Gretzky (hochei), Steve Nash (NBA), Nancy Green (schi alpin) si Catriona Lemay Doan (patinaj viteza) au aparut in arena tinand in maini torte. O eroare tehnica a impiedicat una dintre cele patru torte imense sa iasa din podea, astfel incat Catriona Lemay Doan nu a putut lua parte la ritualul de apindere a imensei flacari olimpice.


Protestatarii organizarii JO de iarna la Vancouver si-au facut cunoscuta cauza in centrul orasului, politia impiedicandu-i sa se apropie de BC Place Stadium. In timpul ceremoniei,1.500 de canadieni au protestat, in incercarea de a apara drepturile grupurilor aborigene si a persoanelor fara adapost. Cei prezenti au scandat "Noi nu avem bilete" sau "Case nu Jocuri" si au afisat mesaje precum "Multumim Vancouver pentru ca ai pus Olimpiadele inaintea saraciei si a oamenilor fara adapost".



de Lucretia Andriev HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.