Ultima oră

INTERNATIONAL:Bogdan Aurescu: Am discutat cu omologul meu de la Chisinau despre scutul antiracheta. Decizia Romaniei nu afecteaza negocierile pe START

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 492 vizualizări
MAE roman a prezentat Chisinaului implicatiile deciziei Romaniei de amplasarea a scutului antiracheta, a declarat intr-un itnerviu pentru HotNews.ro Bogdan Aurescu, secretar de stat pe afaceri strategice. Aurescu a respins orice efecte negative asupra situatiei transnistrene a deciziei Romaniei, in conditiile in care ea nu afecteaza nici negocierile ruso-americane pe noul acord START.


"Ieri (n.r. joi, 11 februarie) am avut o discutie telefonica cu omologul meu Andrei Popov, viceministrul de externe, in care i-am prezentat elementele principale ale deciziei pe care Romania a luat-o. De altfel, o delegatie romana care are contacte la nivel mai larg pe relatiile romano-moldovene se afla la Chisinau si a avut la dispozitie elementele de prezentare legate de aceasta decizie si implicatiile ei", a spus Aurescu.



In ultimele zile au existat declaratii ale unor oameni politici de la Chisinau, care cereau ca Romania sa dea explicatii lamuritoare.


Serafim Urechean, unul dintre liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, arata ca Bucurestiul trebuie sa dea "o lamurire pe larg a situatiei, pentru ca oamenii sa inteleaga corect si sa nu dea apa la moara autoritatilor de la Tiraspol".


La randul sau, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat si potential presedinte al Moldovei, a insistat pe necesitatea ca Romania sa "initieze un dialog cu tarile din regiune, sa ofere explicatii" si a insistat pe ideea ca amplasarea scutului "nu ar avea efecte pozitive asupra R. Moldova, dimpotriva, starneste multe semne de intrebare si ingrijorare".


Cel mai radical a fost ldierul comunist Vladimir Voronin, care sustine ca Moldova "este transformata intr-o linie de front, provocand Rusia la o reactie asemanatoare fata de Transnistria".


De altfel, toti cei care s-au exprimat pe acest subiect - fara a exista o reactie publica oficiala, a guvernului de la Chisinau - au facut legatura intre amplasarea scutului antiracheta in Romania si dosarul transnistrean.


Bogdan Aurescu a respins o astfel de idee, argumentand ca in conditiile in care negocierile ruso-americane privind noul acord START nu au fost afectate, dosarul transnistrean ar fi cu atat mai putin.


"Nu cred ca o astfel de decizie, la modul serios, poate avea un efect negativ asupra conflictului transnistrean. De altfel, participarea Romaniei la un astfel de sistem nu va afecta relatiile la nivel global, de exemplu cele referitoare la negocierile pe START, de aceea va avea cu atat mai putin efect asupra problemei transnistrene", a spus oficialul roman.


Secretarul de stat pentru afaceri strategice a remarcat faptul ca autoritatile moldovene nu au condamnat decizia Romaniei de participare la proiectul american. "Nu am constatat - si ma refer aici la autoritatile indreptatite sa vorbeasca, la oficialii R. Moldova - luari de pozitie contrare, care sa condamne aceasta decizie", a subliniat el.


de Anne-Marie Blajan HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.