Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 12.02.2010

Ziarul de Vrancea
12 feb 2010 379 vizualizări
Statul: Iesiti la pensie si dupa patru ani muriti; Intr-un an romanii petrec pe drumuri 136 de mii de ani; Cat primea un politist antidrog ca sa vanda informatii traficantilor; Documente despre teroristii de la Revolutie, arse de Armata

Tinerii "Generatiei HIV" isi intemeiaza familii sanatoase. Desi se intalnesc cu discriminari la tot pasul, tinerii seropozitivi infectati in anii "â„¢90, se straduiesc sa-si faca familii, incurajati si ca virusul nu mai apare la analize. Loredana si Cristian - ea seropozitiva, el seronegativ, sunt impreuna de doi ani, au deja un copil, iar anul acesta au decis sa faca pasul cel mare: casatoria in fata altarului. Cum nu au prieteni foarte apropiati care sa-i cunune, tatal adoptiv al fetei, doctorul Paul Marinescu, le face cunostinta cu nasii in biserica. Loredana paseste hotarat in fata altarului, raspunde la intrebarile preotului fara ezitare, iar cand fetita ei incepe sa planga in bratele bunicilor, intoarce discret capul, fara sa se framante. Integral in EvZ.ro.


Statul: Iesiti la pensie si dupa patru ani muriti! Impunerea varstei de pensionare la 65 de ani risca "sa creeze un genocid", pentru ca speranta de viata abia depaseste aceasta varsta, spune sindicalistul Bogdan Hossu. Specialistii spun ca pensionarea la aceeasi varsta a femeilor si barbatilor nu tine cont de discriminarile sociale din Romania. Femeile sunt obligate de multe ori sa aiba grija singure de copii, de batrani si de casa fara nici un ajutor din partea statului sau a angajatorilor, in schimb ar trebui sa aiba o cariera la fel de lunga ca barbatii, scrie Romania Libera.


Intr-un an romanii petrec pe drumuri 136 de mii de ani. Plecand de la cifrele sondajului facut de GfK pe un esantion reprezentativ din mediul rural si urban, Gandul a calculat ca romanii petrec anual pe drumuri 1,19 miliarde de ore, adica 136.309 ani. Calculul este facut raportandu-ne la populatia cu drept de vot din Romania care are peste 18 ani, adica peste 18 milioane de cetateni. Dintre cei intervievati de GfK, 19% au declarat ca merg cu masina, 21% cu mijloacele de transport in comun si 47% o iau pe jos. Pe ce drumuri merg? Multumita celor 8 ministri de la Transporturi postdecembristi, din care numai 4 sunt prezentati in fotografiile de mai sus, Romania este pe ultimele locuri europene din punct de vedere al infrastructurii. Avem 15.600 de km de drumuri nationale, din care 10.920 sunt intr-o stare proasta. Avem 20.385 de km de cale ferata, din care 38% ar fi trebuit demult bagati in reparatii capitale. Integral in Gandul.


Cersetori cu bani in banca si camera la hotel. Silvia Ciubotariu si Viorel Iacob, milogi de meserie, au pus la punct un adevarat "plan de afaceri" din care le iese cel putin cate 100 de lei de fiecare pe zi. Pentru a ajunge la punctele-cheie de cersit, cersetorii fac naveta cu taxiul intre Suceava si Botosani, locuiesc la hotel si isi aduna banii din mila intr-un cont deschis la banca. Viorel Iacob are 44 de ani si provine din Arad. Impreuna cu Silvia Ciubotariu (49 de ani), concubina lui din Botosani, au pus pe picioare o adevarata afacere: cersetoria de lux. Secretul businessului din care le iese si cate 300 de lei de fiecare intr-o zi este simplu: multa organizare si priza la public. Integral in Adevarul.


Cum riscam sa pierdem vestigiile romane de la Rosia Montana. Exploatarea de la Rosia Montana, daca ar deveni realitate, ar rade de pe fata Romaniei nu numai cativa munti, ci si un sit cu vestigii arheologice de importanta majora pentru patrimoniul mondial. "Exista numeroase argumente pentru ca acest criteriu arheologic sa fie unul fundamental de spus "NU" proiectului", explica Mircea Babes, cercetator stiintific principal la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan". Potrivit specialistului roman, 99% din vestigiile civilizatiei romane de la Alburnus Maior (numele localitatii antice de la actuala Rosie Montana) ar disparea, scrie EvZ.ro.


Cat primea un politist antidrog ca sa vanda informatii traficantilor. Comisarul Florea Farcasanu, de la Serviciul Antidrog Sector 4, a fost retinut de colegii sai pentru ca turna informatii celor din clanul Spoitoru. El primea 600 de euro lunar de la traficantii de droguri. Cand si-a dat seama ca este suspectat, a demarat procedurile pentru a se pensiona medical. Ofiterul antidrog retinut, marti seara, de colegii sai si de procurorii DIICOT, se pregatea sa se pensioneze pe motive medicale. El incerca sa evite efectele investigatiilor declansate asupra sa, dupa ce colegii l-au suspectat ca oferea informatii gruparii de traficanti de droguri Spoitoru, scrie Gandul.


Documente despre teroristii de la Revolutie, arse de Armata. Mai multe unitati militare, printre care si o unitate de graniceri, dar si Parchetele din Constanta si Brasov au recunoscut ca au distrus dosare cu victimele decedate ale Revolutiei, sustine Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989. Spre exemplu, la o unitate de graniceri au fost gasite referate de distrugere a documentelor secrete intocmite in legatura cu cadavrul unui terorist, precum si cu obiectele gasite asupra jurnalistului belgian Danny Huwe, ucis in acele zile in Bucuresti. Potrivit lui Maries, actiunea de distrugere a documentelor a inceput inca din 1990. "Pana si Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul General, ne iubeste atat de tare, incat a intentionat sa distruga dosarele deoarece nu ar mai fi de actualitate, iar termenul de arhivare ar fi trecut", sustine Maries. Integral in Romania Libera.


Sfarsit sau nou inceput pentru "baietii destepti"? Cui servesc mamutii Electra si Hidroenergetica. Minerii se asteapta la salarii mai mari si la un loc de munca sigur dupa ce companiile lor vor fuziona cu termocentralele. Consumatorilor le-a fost promis un tarif ceva mai mic, iar "baietii destepti" ar urma sa ramana, la un moment dat, fara contracte. Acestea sunt principalele argumente oficiale care au stat la baza reorganizarii din temelii a sistemului energetic national. Cat de bine stau ele pe picioare? Specialistii contactati de Romania libera spun ca exista riscul ca lucrurile sa sfarseasca rau. Diavolul se ascunde in detalii, scrie Romania Libera.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.