Ultima oră

111 milioane de lei, cea mai babana pensie din Vrancea

Daniel Garleanu
12 feb 2010 2287 vizualizări
Trei vrinceni primesc in fiecare luna pensii speciale de lux de peste 11.000 de lei, fata de numai 350 de lei un pensionar obisnuit u privilegiatii sint fostii magistrati cu functii de conducere si parlamentarii, care au fost imbogatiti in anii 2004 si 2006 tot de catre Guvern u acum se cauta o solutie pentru diminuarea sumelor incasate care de multe ori depasesc de 30 de ori pensia minima garantata de stat u cea mai mare pensie normala din Vrancea ajunge la un maxim de 3.278 de lei si este primita de un fost inginer care a lucrat nu mai putin de 49 de ani pe santier si care a beneficiat si de fotoliul de director in cariera

Peste o mie de vrinceni privilegiati in cariera incaseaza luna de luna pensii speciale care ajung pina la citeva mii de euro. Este vorba despre fosti magistrati, parlamentari, demnitari, ofiteri de politie, armata sau din serviciile de informatii, aviatorii, fostii angajati ai Curtii de Conturi sau diplomati, care au parte de bani buni pentru un trai fara griji chiar si pe vreme de criza. Daca unii isi primesc pensiile de la Casa Judeteana de Pensii, fostii politisti si militari au case separate de pensii la Bucuresti si primesc banii prin posta militara sau intr-un cont speciala la banca. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost aprobat de Executiv in urma cu doua zile si vine sa uniformizeze veniturile incasate de pensionari, astfel incit sa nu mai existe "pensii abuzive", dupa cum le-a catalogat premierul Emil Boc. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta, urmind ca pensiile speciale sa fie recalculate in cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara nicio exceptie, potrivit premierului.


Pensionari de lux si in Vrancea


De pensii de lux beneficiaza si citiva vrinceni, fosti parlamentari, magistrati cu functii de conducere sau ofiteri superiori. Astfel, potrivit Casei Judetene de Pensii, cel mai bine platit pensionar vrincean incaseaza luna de luna o pensie in cuantum de 11.334 de lei, adica de circa 32 de ori mai mare decit pensia minima garantata de 350 de lei. In valuta, asta inseamna ca pensionarul primeste lunar de la stat 2.764 de euro. Casa Judeteana de Pensii plateste pentru cei 76 de magistrati pe care ii are in baza de date o pensie medie de 3.235 de lei pentru fiecare pensionar. Printre cei mai bine platiti se numara fostii magistrati cu functii de conducere in instante si parchete, cum ar fi Ioan Constantin, Gheorghita Chitroceanu, Vasile Teodorescu ori Ion Popescu. De asemenea, tot la capitolul pensii grase intra si cei patru fosti parlamentari pensionari pe care i-a avut judetul dupa 1990, intre care ii amintim si pe fostii parlamentari FSN Constantin Dinu si Gheoghe Zaharia din legislatura 1990-1992. Pentru un singur astfel de pensionar, Casa Judeteana de Pensii plateste cite 3.357 de lei/luna cit vor mai fi in viata, asta daca nu cumva legea se va schimba, asa cum a promis premierul Emil Boc. Chiar si cea mai mica pensie speciala este de peste doua ori mai mare decit indemnizatia minima garantata de 350 de lei. Exista alte sute de privilegiati "cu grade" care isi iau pensiile de la Bucuresti. Cea mai mare pensie din aceasta categorie ajunge la peste 2.000 de euro pentru ofiterii care au ocupat functii de conducere si au iesit la pensie cu cel mai mare grad profesional.


Ce a facut Guvernul?


"¦ a aprobat miercuri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmind sa fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta, astfel incit sa intre in

vigoare incepind cu ianuarie 2011. "Este nevoie de o noua lege a pensiilor in Romania care, pe de o parte, sa asigure sustinerea acestui sistem pe termen mediu si lung, si in acelasi timp, sa ii asiguram pe cei care astazi contribuie la sistemul de pensii ca vor primi o pensie atunci cind vor ajunge la virsta la care sa beneficieze de acest drept", a declarat premierul. Conform acestuia, in actualul sistem de pensii exista abuzuri care vor fi corectate prin noua lege. Unul dintre principiile pe care se bazeaza proiectul este cel al contributivitatii, astfel incit pensia sa fie proportionala cu contributia avuta la sistem. Guvernul a ales sa lupte cu pensionarii bogati dupa ce in 2004 si 2006 a inlesnit conditiile de acordare a pensiei motiv pentru care s-a ajuns la diferente atit de mari intre primul si ultimul pensionar. Magistratii au beneficiat de prevederile Legii 303/2004, iar parlamentarii de prevederile Legii 96/2006. Astfel, legea magistratilor pensionari spune ca "judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea virstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii". In aceste conditii, dupa cum spune directorul Casei Judetene de Pensii, Adrian Juravle, beneficiarii si-au "organizat" in ultimele luni de activitate toate sporurile, cel de-al 13-lea salariu si tot ce mai putea fi luat pentru ca "pensionarea" sa tina cu ei. Asa se explica si de ce cei mai multi beneficiari au iesit din activitate in lunile ianuarie si februarie. De asemenea, pentru parlamentari, pentru un mandat intreg, cuantumul reprezinta 80% din baza de calcul a veniturilor dovedite cu acte eliberate de secretariatul celor doua camere legislative.


Un pensionar normal: maxim 3.278 de lei pentru 49 de ani de munca


Cuantumul celei mai mari pensii normale din Vrancea se ridica la suma de 3.278 de lei, de 10 ori mai mare decit pensia sociala minima garantata de 350 de lei. Cei care aveau pensii foarte mici au beneficiat anul trecut de o echilibrare a cuantumului pina la 350 de lei prin Ordonanta de Guvern 6/2009, astfel ca diferenta este mai redusa. Cel care incaseaza cei mai multi bani "curati" din partea CJP are un punctaj mediu anual de 4,5 si un stagiu de cotizare de 49 de ani si sase luni. Acesta a detinut de-a lungul timpului functiile de inginer si director si a iesit la pensie in anul 2005. In rindul femeilor pensionare, cea mai mare pensie este de 3.148 de lei. Pensionara are un stagiu de cotizare de 42 de ani si un punctaj mediu anual de 4,3. In anul 2004 a iesit la pensie dupa ce a ocupat functii de economist, sef serviciu si director din anul 1977. Numarul mediu al pensionarilor in trimestrul III al anului 2009 a fost 67.099, cu 1.100 pensionari mai multi fata de trimestrul III al anului 2008 si cu 300 pensionari mai multi fata de trimestrul II "" 2009, dupa cum ne informeaza Directia Judeteana de Statistica. De asemenea, pensia medie lunara a pensionarilor de asigurari sociale de stat, in trimestrul III 2009 de 605 lei a inregistrat o crestere cu 26,3% comparativ cu trimestrul III din 2008 si o usoara crestere (^0,7%) fata de perioada anterioara (trim II 2009). In timp ce 16.609 pensionari beneficiaza de pensia sociala minima garantata, cuantumurile pentru cei care incaseza pensii speciale depasesc lejer 2.000 de lei. Diferentele exagerate au obligat Ministerul Muncii sa introduca in sistemul public toate tipurile de pensii, speciale sau nu. Astfel, proiectul legii sistemului unitar de pensii publice prevede cresterea virstei de pensionare pentru cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atit pentru femei cit si pentru barbati, de la de 55 de ani, in prezent, la 60 de ani, pina in 2025. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 7 ore, 25 minute, 16 secunde
Credeti ca o sa se faca ceva, or sa voteze asa ceva?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.