Ultima oră

McDonald"s ocoleste Focsaniul!

Iulia Crețu
11 feb 2010 10355 vizualizări
Compania americana a refuzat pentru moment ofera municipalitatii care i-a oferit pe tava un teren la pretul citorva hamburgeri pentru metrul patrat u in 2008, cei de la McDonald"s primeau de la Consilul Local Focsani zona de intrare in municipiu pentru un restaurant u in 2010, firma anunta ca mai cauta inca un teren fezabil si nu se stie cind va demara investitia u pina atunci, oficialii companiei americane ii invita pe vrinceni in cele 60 de restaurante ale lantului din Romania u de partea celalta autoritatile inca mai spera sa vina investitia de 3 milioane de euro u fast-food-ul McDonald"s a fost mai mereu o promisiune de campanie

Cei care poftesc pina le ploua in gura dupa un Mac puisor, Big Mac sau dupa salata Caesar mai asteapta pina sa ajunga aceste preparate, in farfurii, la Focsani. Restaurantul american McDonald"â„¢s, cu produse de tip fast food deschis pe toate meridianele globului, cu un simbol recunoscut international "" clovnul - inca nu si-a completat dosarul pentru obtinerea autorizatiei de construire in municipiul nostru. Renutare la investitie sau asteptare pentru a trece criza? Oficial, nu se stie nimic sigur. Cei de la Primaria municipiului Focsani ii asteapta inca pe reprezentantii McDonald"â„¢s Romania SRL ca pe "piinea calda" pentru a da o alta fata intrarii in Orasul Unirii, dar si pentru a oferi citeva zeci de locuri de munca tinerilor interesati sa cistige un salariu intr-o astfel de companie. In 2008, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, se lauda ca a negociat personal cu oficialii McDonald"â„¢s construirea a doua restaurante in Focsani, unul pe bulevardul Bucuresti si altul in centru. Evident, au fost doar minciunele de campanie pentru a obtine voturi de la naivi, dat fiind ca de venirea companiei americane se vorbeste aproape in fiecare campanie electorala de vreo zece ani incoace. Desi investitia celor de la "Mac" nu ar fi de dat cu piciorul, sint oficiali locali care considera ca meniul practicat de celebrul restaurant cu produse dupa retete americane nu ar fi tocmai sanatos pentru cei mici. Discutiile au o alta greutate in acest sens si in contextul intentiei Ministerului Sanatatii Publice de a trece saorma si burgerul pe lista alimentelor taxabile.


Daca in 2008, prin plenul Consiliului Local Focsani trecea fara prea multe probleme proiectul de hotarire privind acordarea unui teren simbol pentru Focsani catre McDonald"â„¢s, in vederea construirii unui restaurant de tip Drive Thru, acum, in 2010, pe locul respectiv nu s-a ridicat nimic. La acea data, alesii ofereau scuarul de intrare in municipiu dinspre Golesti, cu o suprafata de 2.230 mp, pentru un pret de concesiune de 50 lei noi/mp/an. Reprezentantii "Mac" declarau ca in Focsani se va face o investitie in valoare de 3 milioane de euro, care ar fi presupus si mai multe locuri de munca, in special pentru cei tineri. In acest moment insa, clovnul, imaginea McDonald"â„¢s, pare a infatisa o fata trista catre cei care se asteptau ca acesta sa ajunga si la Focsani. Ba mai mult, toate discutiile ar duce spre concluzia ca restaurantul ar renunta la piata locala, care nu ar fi una cu potential. Primarul Decebal Bacinschi spune ca inca mai asteapta de la McDonald"â„¢s Romania toate avizele pentru a le elibera autorizatia de constructie. La rindul lor, cei de la Agentia pentru Protectia Mediului afirma ca asteapta solicitarea firmei pentru avizul de mediu, dar ca pina la aceasta ora nu s-au purtat decit "discutii de principiu". Politica de investitii de la Focsani difera radical de ceea ce a facut restaurantul in alte locatii din tara, dar si in judetele vecine, unde constructia fast food-urilor s-a facut in timp record. "Primaria le-a eliberat toate actele necesare, urmau ca ei sa aduca toate avizele pe care le-am solicitat noi. Pina acum nu le-au adus pentru ca noi sa le putem elibera autorizatia de constructie. In cazul in care ar fi renuntat la investitia de la Focsani, cred ca m-ar fi anuntat. Si acest lucru nu s-a intimplat. Poate aceasta este politica lor. Oricum, pentru noi ca oras, orice investitie este un lucru bun, pentru ca atrage dupa sine locuri de munca. Iar la ei acestea s-ar fi indreptat in special catre tineri", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. In 2008, in momentul dezbaterilor din CL, alesii l-au atentionat pe reprezentantul McDonald"â„¢s, Daniel Ciuca, despre faptul ca in zona aleasa pentru constructia restaurantului s-ar putea combina mirosurile, intr-un iz nu tocmai placut. Se stie ca, in special in sezonul cald, in perimetrul ANL "" Sud, aerul miroase a ferme de pasari. La momentul anului 2008, cei de la McDonald"â„¢s au precizat ca nu ar fi obiectii legat de acest aspect. Faptul ca intirzie solicitarea pentru avizul de mediu ridica semne de intrebare. "Nu am primit nici un document de la cei de la McDonald"â„¢s. Am avut la inceputul acestui an, in ianuarie, o discutie neoficiala si pur formala cu ei. Ii astept sa depuna documentatia pentru avizul de mediu. Nu mi-au transmis cind ar putea veni cu actele", ne-a spus si directorul APM Vrancea, Adrian Colin.


McDonald"â„¢s cauta o locatie "fezabila" in Focsani


In acelasi timp insa, restaurantul s-a "lipit" de o suprafata de teren "de aur" mai ales ca aceasta este chiar linga drumul european 85, intr-un sector foarte circulat, fie ca mergi spre Moldova sau te indrepti spre sudul tarii. Acesta aspect a fost constatat si de autoritati care afirma ca McDonald"â„¢s-ul nu s-ar bate neaparat pentru piata din Focsani, cit mai ales pentru ademenirea soferilor infometati care tranziteaza municipiul de pe Milcov. Totusi, chiar si cu o pomana, investitia nu vine. Intr-un raspuns acordat Ziarului de Vrancea, oficialii companiei McDonald"â„¢s Romania nu au precizat cind si daca se mai incepe investitia in municipiu de pe Milcov. "Si Municipiul Focsani se afla in atentia noastra pentru gasirea unei locatii fezabile deschiderii unui restaurant McDonald"â„¢s tip Drive thru in viitor. Ne va face o deosebita onoare sa informam media locala pe masura ce vom putea furniza date concrete despre deschiderea unui restaurant McDonald"â„¢s in Municipiul Focsani. Pina la deschiderea unui restaurant in orasul dvs vom fi de asemenea onorati sa va avem ca oaspeti in cele 60 de restaurante McDonald"â„¢s din Romania", ne-a precizat Atena Balint, PR supervisor McDonald"â„¢s Romania, in urma unei cereri formulate de ziarul nostru. In momentul in care au venit la Focsani, cei de la McDonald"â„¢s se angajau ca o mare parte din suprafata de teren luata in concesiune sa fie amenajata ca spatiu verde. Tot atunci, oficialii companiei afirmau ca locul de intrare in municipiu, unde in trecut din gardul verde era tuns numele judetului, este perfect pentru investitia lor. "Acum a fost momentul oportun pentru ca noi sa venim la Focsani. Este vorba despre o singura locatie. Vom oferi posibilitatea unei slujbe pentru aproape 100 de tineri. Vom lucra cu cei din comunitate. Vom respecta legislatia in vigoare, in ceea ce priveste realizarea de parcari, si vom dezvolta zona atit ca fast-food, ca loc de petrecere pentru zilele de nastere ale copiilor, dar si ca spatiu verde. De asemenea, McDonald"â„¢s va colabora cu autoritatile locale pentru dezvoltarea altor spatii verzi. 400 mp din suprafata vor fi ocupati de restaurant. Jumatate din suprafata va fi ocupata, restul fiind spatiu verde", declara in urma cu doi ani Daniel Ciuca, director in dezvoltare la McDonald"â„¢s. (Iulia CRETU)


La Carrefour se va face un "drive in"


Daca cei de la McDonald"â„¢s se mai gindesc daca isi aduc hamburgherii la Focsani, cei de la Bel Rom Sapte SRL Bucuresti au in proiect realizarea unui fast food tip "drive in" pe centura municipiului, in zona Carrfour. De altfel, investitorul care deja a realizat un punct de atractie pentru populatia orasului si cea a judetului la centrul comercial de pe Calea Moldovei a inaintat documentatia pentru a obtine avizul de mediu de la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea. Noul proiect cuprinde, pe linga restaurant, si o spalatorie auto, o statie de carburanti si un magazin cu accesorii amenajari interioare. Informatiile privind potentialul impact asupra mediului al proiectului pot fi consultate la sediul APM, de linga Autogara. Potrivit celor de la Mediu, eventualele observatii sau contestatii se pot aduce pina la data de 24 februarie. (I. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 13 ore, 6 minute, 33 secunde
Rusine. De ce se favorizeaza Mc DOnalds? sa se faca licitatie pentru locul ala asa cum e normal. Nu e de ajuns ca in ziua de azi copii sunt grasi si suprapoderali, mai aducem si cea mai ucigataore citeste integral
, acum 739392 zile, 13 ore, 6 minute, 33 secunde
Emy, nu e nimeni obligat sa se angajeze la Mc Donald's daca nu-i convine conditiile...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.