Ultima oră

AFACERI: Business Report 09.02.2010

Ziarul de Vrancea
9 feb 2010 434 vizualizări
Cat ii costa pe angajatii-firme sa treaca pe salariu; Criza a sters 600.000 de joburi; Cine vinde Romania short?; Noul Porsche 911 Turbo S, de la 173.241 de euro

Criza din imobiliare, vazuta de cel mai discret investitor din domeniu. Alexander Hergan, unul dintre cei mai discreti investitori imobiliari de pe piata locala, a fost implicat in ultimii ani in cele mai mari afaceri din industrie "" vanzarea cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza pentru 85 mil. euro si a mall-ului Iris Shopping Center din Titan pentru 140 mil. euro. Acum incepe constructia celui mai mare mall din Estul Europei si se pregateste sa vanda proiectul Iris Shopping Center din Pitesti. Nu a anticipat criza, dar a observat ca e timpul sa vanda in momentul in care investitorii "se inghesuiau" la el in birou pentru achizitii. Recunoaste ca piata imobiliara a fost industria cea mai puternic lovita de criza, dar considera ca peste doi ani lucrurile se vor indrepta, motiv pentru care a inceput deja sa faca noi plasamente, scrie capital.ro.


Cat ii costa pe angajatii-firme sa treaca pe salariu. Peste 100.000 de persoane si-au luat salariile beneficiind de legislatia privind microintreprinderile, conform estimarilor din piata. Daca numai o parte dintre ei s-ar transforma in simpli salariati, bugetul statului ar putea castiga 900 de milioane de euro, sustin specialistii. Sa luam ca exemplu un manager in domeniul IT care lucreaza intr-o multinationala si castiga lunar circa 3.000 de euro. Ca microintreprindere, unde trebuia sa aiba cel putin un angajat part-time, costurile lunare se ridicau la circa 33 de euro contributii sociale, la care se adaugau 90 de euro impozit pe venit. In total - 123 de euro. Ca salariat, costurile sunt de sapte ori mai mari, scrie EVZ care a initiat o campanie dedicata informarii proprietarilor de microfirme, care trebuie sa aleaga in ce forma de organizare isi vor continua activitatea.


Cum arunca chinezii cu banii: megastructurile de la JO 2008 abia daca sunt folosite. La aproape doi ani de la incheierea Jocurilor Olimpice (JO) de la Beijing, extravagantele constructii realizate de chinezi special pentru acest eveniment nu isi mai gasesc utilitatea lor initiala, scrie The New York Times. Stadionul Olimpic National, "Cuib de Pasare", a carui constructie a costat 423 mil. dolari, a devenit scena pentru diferite concerte sau parcuri tematice. Nici "Cubul cu apa", faimosul centru acvatic in care s-au investit peste 100 mil. dolari, nu mai gazduieste probe de natatie, ci reprezentatii de balet, scrie Ziarul Financiar.


Oligarhii din spatele lui Ianukovici. Indiferent cine ar fi invingator in alegerile in Ucraina, oligarhii sunt adevaratii castigatori, apasand cu toata puterea lumea politica. Multi dintre ei sunt deputati sau au reprezentanti in Rada. Viktor Ianukovici, cu un trecut dubios si secrete bine pastrate la Moscova, isi datoreaza cariera puternicilor sai sponsori, in primul rand lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care a finantat campania electorala si teleghideaza de ani de zile formatiunea sa, Partidul Regiunilor, prorusa, scrie Romania libera.


Cine vinde Romania short? Datele de la Data Explorers, o firma de analiza specializata pe colectarea datelor financiare referitoare la vanzarile short, indica o tendinta ingrijoratoare pentru dobanzile si preturile obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei. Intr-un clasament al economiilor emergente, din punct de vedere al volumului de obligatiuni guvernamentale utilizate in cadrul pozitiilor scurte, Romania ocupa primul loc (vezi grafic), iar situatia s-a deteriorat semnificativ fata de anul trecut, scrie Bursa. Daca in ianuarie 2009, circa 29% dintre obligatiunile Romaniei erau imprumutate pentru deschiderea unor pozitii scurte, la sfarsitul lunii ianuarie 2010 ponderea a ajuns la 59%. Ce inseamna acest lucru? Ca ne apropiem de un default suveran, chiar daca pretul instrumentelor CDS este mai redus decat in cazul Greciei sau al Californiei?


Un nou bir: taxa pe parloaga! Cine isi lasa pamantul nelucrat va plati un impozit suplimentar. Ministrul Agriculturii le-a dezvaluit partenerilor din sindicate si patronate ca pregateste taxarea pamanturilor nelucrate, cu care Finantele sunt de acord, scrie Adevarul.


Comenzile false, marea problema a e-commerce-ului romanesc. Pentru romani, shoppingul online e inca la stadiul de experiment. Numarul celor care fac cumparaturi in mod obisnuit in .ro este foarte mic comparativ cu vecinii din Europa de Vest. In plus, romanii s-au dovedit clienti needucati. Potrivit oficialilor din piata de vanzari online, cumparatorii nehotarati sunt una dintre cele mai mari probleme. Acestia comanda si refuza apoi sa primeasca coletul. "Comenzile false au ajuns in 2009 la un nivel de 10% si numai de Sarbatori au insumat 15%", a declarat pentru capital.ro Stoica Alexandru, managing partener al site-ului de cadouri GiftLand.ro.


Protoscar Lampo2 - roadsterul electric ce se incarca 10 minute si parcurge 100 km. Constructorul elvetian Protoscar a prezentat noul Lampo2, o masina sport full electrica ce va debuta la Salonul Auto de la Geneva. Modelul in doua locuri vine cu un design cel putin... inedit si cu doua motoare electrice ce dezvolta 408 CP si un cuplu de 640 Nm. Protoscar se lauda cel mai tare cu o noua interfata de incarcare rapida ce permite ca, in doar 10 minute, masina sa fie gata incarcata pentru a parcurge aproximativ 100 kilometri, scrie AutoDigest.ro.


Viitorul VW Golf VII, deja in teste. Volkswagen Golf VII ar urma sa-si faca aparitia peste doi ani si, dupa cum relateaza unele publicatii auto, in prezent se afla deja in teste, in nordul Europei. Astfel, se vorbeste despre o caroserie mai lunga si mai lata, in general una mai masiva decat la actuala generatie. Golf VII ar putea avea si o versiune cabrio (alta decat viitoarea generatie Eos), scrie 24auto.ro.


Criza a sters 600.000 de joburi. Guvernul, incapabil sa opreasca hemoragia de slujbe. Companiile private au incheiat anul trecut doar 1,6 milioane de contracte de munca, fata de 2,3 milioane in 2008. In ianuarie, somajul a crescut iar cu 0,3%, pana la 8,1%. Datele reprezinta practic atat miscarea de personal de la o companie la alta, cat si intrarile/iesrile de pe piata muncii. Reactia Guvernului este foarte slaba: Vom discuta beneficii pentru angajarea de someri, dar ne concentram pe crearea si pastrarea locurilor de munca, scrie Ziarul Financiar.


Noul Porsche 911 Turbo S, pretul porneste de la 173.241 de euro. Porsche a prezentat primele imagini oficiale cu modelul 911 Turbo S, care va fi expus in premiera la Salonul Auto de la Geneva, luna viitoare. Motorul lui Porsche 911 Turbo S dezvolta cu 30 CP mai mult decat cel al modelului 911 Turbo, producand 530 CP si un cuplu de 700 Nm. Viteza maxima a crescut cu doar 3 km/h, ajungand la 315 km/h. Consumul ramane acelasi ca si la Porsche 911 Turbo, respectiv 11.4 litri/100 km, scrie StiriAuto.ro.



de Ionut Baias HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.