Ultima oră

Sefii ocoalelor silvice, mai tari ca prefectul

Doina Ganea
9 feb 2010 1047 vizualizări
Merenii au fost din nou la Prefectura sa-si ceara dreptul de a exploata padurile, dupa ce, saptamina trecuta, seful Directiei Silvice ii promisese prefectului ca le va rezolva problema

Merenii au pazit ieri din nou portile Prefecturii pentru a cere voie sa-si exploateze lemnul din padurile proprii, retrocedate cu chiu cu vai dupa ani de procese. Oamenii s-au plins de faptul ca silvicultorii nu vin sa le marcheze arborii pe care ar putea sa ii valorifice. Saptamina trecuta, merenii au fost in audienta la prefectul Ion Oprea si s-au plins de atitudinea sefilor de ocoale silvice. Dupa o scurta discutie telefonica cu Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice, prefectul Ion Oprea i-a anuntat pe oameni ca problema marcarii a fost rezolvata si ca pot pleca acasa. Merenii spun inca ca problema lor nu s-a rezolvat asa cum se asteptau, motiv pentru care ieri s-au infiintat din nou la Prefectura si la sediul Sindicatului Propact Vrancea. Aici oamenii au reclamat printre altele si faptul ca unii sefi de ocoale refuza sa le presteze serviciile pentru care sint platiti. "Nu avem lemne de foc. Ce sa facem? Cei de la Directia Silvica ne spun ca nu au timp de noi. Ne-au luat banii din decembrie pentru marcare si paza si nici pina acum nu a venit nimeni. Acum nu vin fiindca zic ca e zapada. Sintem atitia oameni care asteptam. Seful Ocolului spune ca o sa marcheze cind o sa vrea el. Ne-au luat banii pe anul trecut cite 70 de lei pe hectar si n-au marcat nimic. Anul acesta iar ne-au luat banii pe tot anul si nimic", s-a plins Oancea Labunt din Mera. Directorul Directiei Silvice, Petrica Tudosa, ne-a declarat insa ca nu-i poate forta sefii de ocoale sa marcheze in locurile indicate de proprietari, daca acestia considera ca se incalca unele prevederi legale.


"Sefii ocoalelor vor sa impartim padurea cu ei?"


Pentru a scapa de probleme, taranii din Mera vor sa se constituie intr-o asociatie de proprietari de paduri, prin care doresc sa ocoleasca serviciile oferite de ocolul silvic. Merenii au anuntat ca prefera ocoalele silvice particulare din judetele vecine. "Prin Asociatia Proprietarilor de Paduri vrem sa ne inscriem la un ocol privat din alt judet. Incercam astfel sa ocolim mafia padurilor din Vrancea", a spus Costel Ichim, presedintele Propact. Oamenii spun ca deja au fost facute primele demersuri pentru obtinerea personalitatii juridice. "Noi am hotarit sa infiintam o asociatie a proprietarilor la Mera. Deja am trimis la Bucuresti rezervarea denumirii, pentru a ne putea inscrie la un ocol silvic privat din alt judet pentru a beneficia si noi de drepturile noastre. Functionarii publici din ocoalele noastre asteapta mereu sa le dam cite ceva", a mai spus Costel Ichim. Merenii au amenintat ca in situatia in care nu le vor fi marcati arborii zilele acestea vor picheta Directia Silvica. "Cei de la ocoalele silvice sint cei mai mari distrugatori de paduri. Ei ar vrea sa impartim padurile cu ei? Eu pina acum am cheltuit peste 50 de milioane de lei vechi pentru retrocedarea a 11 ha de padure si acum nu am voie sa o exploatez fiindca de la Primaria Mera au fost trecuti doi mostenitori care nici macar nu au facut cerere de retrocedare", a spus sateanul Mitica Ifrim.


"Legea permite exploatarea a 5 mc/an/ha"


Directorul Directiei Silvice a declarat ca are nevoie de timp pentru a se documenta cu privire la cazul celor de la Mera, dar a subliniat ca nu se poate amesteca in decizia sefilor de ocoale. "Nu am date exacte acum cu privire la situatia de la Mera. Dupa ce o sa ma documentez va pot da un raspuns clar. Cert este ca daca sefii de ocoale au decis sa nu marcheze si sa nu puna in valoare o suprafata de padure inseamna ca au motive intemeiate. Ei nu pot marca o suprafata de padure atita timp cit solicita acest lucru doar unul dintre titularii dreptului de proprietate. La solicitarea de marcare pentru exploatare trebuie semnaturile tuturor mostenitorilor de pe aceeasi suprafata. Legea permite exploatarea a 5 mc/an/ha. Daca pe un hectar sint mai multi proprietari si fiecare vine cu cite o cerere inseamna ca intr-un an se poate pune in valoare 50 mc si padurea este taiata practic la ras. Cit priveste faptul ca se vor muta la ocoale silvice private este dreptul dumnealor si noi nu ne plingem de prestari servicii", ne-a precizat directorul Petrica Tudosa. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 11 ore, 21 minute, 34 secunde
niste mafioti astia dela directiile silvice
, acum 739392 zile, 11 ore, 21 minute, 34 secunde
Pai ce sa stie Tudose..ca doar nu e competenata lui sa verifice, e a lu'ma-sa. Scapati odata de hotul si coruptul asta..i-a dat bani lui TRALALA- de aia se tine de scaun si e preferatul lui Oprea, ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.