Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 05.02.2010

Ziarul de Vrancea
6 feb 2010 390 vizualizări
Fenomenul doi directori pe acelasi scaun: Boc, in pericol sa plateasca mii de functionari demisi politic; 200.000 de romani vor intra in somaj tehnic; Trusa medicala, singurul doctor din scoala, iar Berceanu ne explica misterul gropilor

Fenomenul doi directori pe acelasi scaun: Boc, in pericol sa plateasca mii de functionari demisi politic. Guvernul incearca sa-si salveze armata portocalie de la deconcentrate. La loc comanda: directorii politici ai institutiilor guvernamentale din teritoriu vor fi functionari publici, dupa ce predecesorii lor au fost demisi pentru ca erau functionari publici. Nici Guvernul, nici ANFP nu explica ce se va intampla cu directorii demisi ilegal, care si-au recastigat posturile in instanta sau sunt inca in proces cu Guvernul, beneficiind de o decizie favorabila a Curtii Constitutionale. Integral in Gandul.


Drogurile legale il agita pe Boc. Autoritatile s-au trezit: "Special Gold" va fi interzis in maximum o saptamana. Intre timp, zeci de adolescenti cad victime acestui drog. Premierul Emil Boc a dispus ieri adoptarea de urgenta a proiectului de lege ce interzice plantele etnobotanice si substantele legale care ucid. Intre aceste substante se va afla si mephedrona numita "Special Gold", despre efectele careia "Evenimentul zilei" a scris in repetate randuri in ultimele saptamani. Boc i-a cerut ministrului sanatatii, Cseke Attila, ca pana miercuri sa prezinte proiectul de act normativ, indiferent de existenta avizului de la Comisia Europeana, de care se tot "impiedica".


Sursa "Felix" a intrat in analele Justitiei. Voiculescu a facut politie politica. Sursa "Felix" a intrat de ieri si in analele Justitiei: magistratii au decis ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Curtea de Apel Bucuresti a oficializat legaturile omului de afaceri Dan Voiculescu cu fosta Securitate si a stabilit calitatea de colaborator a acestuia. Dupa o saptamana de deliberari, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au dat dreptate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in cazul fostului senator Dan Voiculescu. Instanta a respins ca neintemeiata contestatia lui Voiculescu formulata impotriva verdictului dat de CNSAS in august 2006, scrie Adevarul.


Berceanu ne explica misterul gropilor. Ministrul transporturilor spune ca injura la fel ca orice sofer atunci cand da in gropi, dar banii de la minister nu-i permit sa le astupe. Romanii circula pe drumuri expirate, pline de gropi si bantuite de hoti, recunoaste ministrul transporturilor, Radu Berceanu. El spune ca nu sunt bani pentru mentenanta infrastructurii, astfel ca exista drumuri nereparate de 28 de ani. Asta, in conditiile in care durata de garantie a unui drum este de opt ani, dupa care sunt necesare reparatii capitale, scrie EvZ.ro


Catalin Voicu a primit de la Casuneanu 200.000 euro pentru a interveni pe langa judecatorii ICCJ. Senatorul PSD Catalin Voicu a primit de la Costel Casuneanu suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa magistratii instantei supreme care judecau un proces privind o firma a omului de afaceri, se arata in motivarea Inaltei Curti, care i-a permis lui Casuneanu sa paraseasca localitatea. Costel Casuneanu este acuzat ca in august 2009 i-ar fi cerut senatorului Catalin Voicu sa intervina pe langa judecatorii ICCJ, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, care judecau litigiul dintre PA&CO International SRL Bacau (firma la care Casuneanu este asociat ""n.r.) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pentru ca judecatorii sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale, potrivit motivarii, scrie Romania Libera.


Ministerul Sanatatii nu are bani pentru scumpirea medicamentelor. Scumpirea medicamentelor cu 15-20%, asa cum estimau expertii din industira farmaceutica, in urma unui ordin al Ministerului Sanatatii (MS) din ianuarie, nu se mai aplica. Dupa ce au anuntat ca medicamentele se vor scumpi, incepand cu 1 aprilie, specialistii MS si-au dat seama ca nu au bani sa plateasca costurile suplimentare si au revenit asupra deciziei. Astfel, intr-un nou ordin afisat pe site-ul MS se anunta ca modificarea preturilor e "nesustenabila de catre sistemul de sanatate si de catre populatie" si ca "implementarea schimbarilor ar trebui realizata in corelatie cu situatia socio-economica", scrie EvZ.ro


200.000 de romani vor intra in somaj tehnic. Guvernul sustine ca economiseste peste 400 de milioane de lei de pe urma acestei masuri. Cabinetul Boc a dat, vineri, unda verde actului normativ prin care masura somajului tehnic se aplica si in 2010, de la 1 februarie. Astfel, angajatii din societatile care isi suspenda temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de baza, iar contributiile la asigurarile sociale (CAS) si impozitul pe venit sunt suportate de stat. "Asta inseamna ca pe perioada suspendarii temporare a activitatii unei intreprinderi, timp de 3 luni de zile statul preia plata contributiilor de asigurari sociale ale angajatului si angajatorului, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile", a explicat seful Executivului, scrie Gandul.


Romania a imbratisat la repezeala acordul pentru scutul antiracheta. Spre deosebire de Cehia si Polonia, care au pus conditii de securitate Washingtonului, Romania a agreat acordul, desi nu se stie inca nimic despre costuri sau alte obligatii. Detaliile concrete ale acordului cu Statele Unite pentru scutul antiracheta raman inca in ceata pentru autoritatile de la Bucuresti. Inainte de anuntul de joi al presedintelui Traian Basescu au fost stabilite doar detaliile de principiu, respectiv avantajele strategice ale amplasarii echipamentelor militare in Romania. Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu stiau, pana sa fie convocati joi la Cotroceni, in jurul pranzului, momentul exact in care Romania va lua decizia de a participa la proiectul scutului, scrie EvZ.ro


Trusa medicala, singurul doctor din scoala. Jumatate dintre asistentele medicale si peste 10% din medicii din unitatile de invatamant vor fi concediati, propune Ministerul Sanatatii. Profesorii si invatatorii spun ca proiectul este un atentat la siguranta copiilor. In caz de prim ajutor, ei vor apela la trusa medicala. Un proiect al Ministerului Sanatatii (MS) care stabileste noi norme de pacienti si limite de cheltuieli pentru cabinetele medicale din scoli, asistentii comunitari si mediatorii sanitari rromi indica de unde vor proveni primii someri din acest sistem. In total, 2.493 de angajati din sanatate vor fi dati afara. Printre ei se numara medici, asistenti, infirmiere, personal TESA si muncitori, scrie Adevarul.



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.