Ultima oră

Mosii de iarna

Valentin Muscă
6 feb 2010 887 vizualizări
Este ziua cind ii pomenim pe cei morti si facem milostenie pentru cei saraci u simbata Mosilor de iarna este si simbata Lasatului sec de carne si prevesteste asprimea Postului Mare, care va incepe peste o saptamina

Astazi este pomenirea mortilor, ziua cunoscuta in limbajul liturgic, dar si cel popular, ca "Mosii de iarna", cea mai importanta zi de pomenire a celor adormiti din prima jumatate a anului. Daca "mosii de vara", calendaristic, ii avem in Duminica dinaintea Pogoririi Duhului Sfint, "Mosii de iarna" cad in fiecare an in simbata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati. In ciuda modernitatii galopante, care a cuprins inclusiv serviciile religioase, "Mosii de iarna" au ramas inca una din simbetele in care in bisericile ortodoxe intilnim o adevarata simfonie a culorilor pe mesele de pomenire. Aceasta pentru ca fiecare familie vine la serviciul religios cu parastase si colive decorate in cele mai nastrusnice culori si asortate cu bomboane de toate nuantele. Exteriorul acestor prinoase nu afecteaza simbolistica gestului, ci este o marturie a timpului in care traim si la care credinciosul roman s-a adaptat de nevoie. Simbata "Mosilor de iarna" este si simbata Lasatului sec de carne si prevesteste asprimea Postului Mare, care va incepe peste o saptamina. Slujbele de pomenire a mortilor sint momente emotionante, cind preotul pomeneste numele fiecarui membru al familiei trecut in lumea de dincolo. Desi in practica liturgica dupa 1989, contrar canoanelor Bisericii, se savirseste pomenirea mortilor si duminica, totusi pomenirea mortilor rinduita de parintii Bisericii trebuie sa aiba loc numai simbata, pentru ca duminica este ziua Domnului, cind cinstim Invierea din morti a Fiului Omului. Prin pomenirea mortilor se mentine acea legatura nevazuta intre lumea de aici si cea de dincolo si avem permanent in memorie ca viata de aici nu este decit o aventura catre eternul care ne asteapta dincolo. Crestinismul, mai mult ca alte religii, intretine prin serviciile religioase constiinta efemeritatii acestei vieti si promisiunea unui dincolo la care toti gindim, dar pe care numai cei sfinti sint siguri ca-l vor mosteni. De ziua mortilor, cei cu posibilitati pot sa-i ajute pe cei necajiti, iar in lumea in care traim, plina de batrini neputinciosi si bolnavi, e o ocazie numai buna pentru a ne manifesta altruismul si bunatatea. Cu atit mai mult ca nu mai este campanie electorala... Aviz politicienilor verosi! (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.