Ultima oră

Cine plateste la bulau pentru tunul dat la Bancorex

Nicoleta Cristea
5 feb 2010 4722 vizualizări
Urmaritii general din afacerea Bancorex au fost prinsi pe rind, unii dintre ei foarte, foarte greu u singura, femeia de afaceri Domnica Bolovan este data disparuta inca din timpul urmaririi penale, banuindu-se ca este plecata din tara u fostul director Radu Albu, functionarul Rogozan si afaceristii Tuvene, Iorga si Oancea si-au inceput executarea pedepselor u 103 firme din judet au luat credite in valoare totala de 46 de miliarde de lei vechi, 17 miliarde lei fiind restanti si la aceasta data u creditele curier se obtineau doar daca aveai pile la conducerea bancii

Dintre cei 11 inculpati din dosarul mamut Bancorex "" credite curier, doar sase au ajuns sa execute intr-adevar pedepsele aplicate de instanta. In continuare, Politia o are in atentie pe Domnica Bolovan, care are de executat 6 ani si sase luni de inchisoare. La "mititica" au ajuns ulterior pedepsei definitive aplicate de Curtea de Apel Galati, de buna-voie sau nu, sase inculpati. Este vorba despre fostul director al filialei din Vrancea a Bancorex, Radu Albu, Constantin Stefan, stomatologul Marius Daniel Tuvene, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Marius Iorga, asociata acestuia, Emilia Oancea, si seful serviciului de credite din Bancorex, Petrisor Rogozan. Constantin Stefan si Marius Daniel Tuvene au fost ultimii retinuti de politisti, dupa cum am relatat in editia anterioara. De remarcat ca Oancea si Rogozan s-au predat autoritatilor la scurt timp dupa aflarea deciziei CA Galati. Atit Albu, cit si Iorga au fost prinsi citeva luni mai tirziu si in acest moment isi executa pedepsele in penitenciar.

Fostul director al Bancorex filiala Focsani a primit cel mai mult de executat, dupa ce s-a considerat ca acesta este cel care a scapat intentionat din mina "friiele" creditelor. Mare parte dintre "invirtelile" din biroul lui Albu au iesit la iveala dupa ce anchetatorii au descoperit in sediul filialei asa numitul "caiet portocaliu", pe care erau notate evidentele paralele ale creditelor, cine si pentru ce s-a imprumutat, in ce scop au fost folositi banii ulterior, la cine au ajuns banii, dar si cine ar trebui sa ii ramburseze. Albu a primit o sentinta definitiva de 8 ani de inchisoare, fiind prins in primavara acestui an pe raza localitatii Rimnicu Sarat si "depus" in penitenciar. Potrivit procurorilor, Radu Albu aproba credite curier fara ca la dosarele intocmite sa existe documentatia necesara sau cu acte incomplete. Astfel, din rechizitoriu rezulta ca din cele 103 de societati care au beneficiat de credite curier, doar in cazul a doua s-au intocmit note de analiza si propuneri, in timp ce in 50 de cazuri au fost acordate sume de bani fara a exista cereri in acest sens. Mai mult decit atit, s-a descoperit ca s-au acordat credite pe baza unei singure conventii, desi in mod normal, pentru fiecare in parte era necesara o conventie separata. O alta problema semnalata de procurori a constat in faptul ca acordarea de credite a continuat chiar si dupa 18 ianuarie 1999, cind Comitetul de Directie al Bancorex a interzis acest lucru. Albu mai are un dosar legat de aceeasi banca, pentru un imprumut obtinut de afaceristul bucurestean Dan Grigoriu, fostul asociat al vrinceanului Serban Nelu Purcel, care a scapat de acuzatii. Albu a primit in acest dosar o pedeapsa de inca 6 ani de inchisoare, insa dosarul inca se judeca in recurs, sentinta nefiind definitiva. Fostul director a fost gasit raspunzator pentru evaporarea unui credit in valoare de1.204.894,27 USD, pe care trebuie sa il achite. Creditul a fost obtinut de firma Dragon Do Comex SRL Bucuresti, la care actionari erau Grigoriu si Purcel, insa fara sa se depuna aportul personal de 272.000 USD si fara scrisoare de garantie bancara.


Doi au intrat de buna voie, unul a fost nevoit


Petrisor Rogozan si Emilia Oancea s-au predat autoritatilor la scurt timp de la aflarea sentintei, si s-au lasat dusi in penitenciar. Rogozan si-a inceput executarea pedepsei la sfirsitul anului 2008, dupa ce fusese condamnat la 6 ani de inchisoare pentru aceeasi infractiune ca si seful sau direct, fiind considerat vinovat de faptul ca nu a stopat acordarea creditelor pe banda rulanta, dar si pentru ca nu l-a denuntat pe Albu. In apararea lui, Petrisor Rogozan, fost administrator de credite al Bancorex Vrancea, a scris peste 180 de pagini de declaratii, dupa ce a fost invinuit ca a actionat in mod abuziv, aprobind si acordind credite curier cu incalcarea normelor de procedura si de lucru specifice si nici nu a luat masuri de recuperare a celor ajunse la termen scadent. Dupa ce Rogozan a renuntat la speranta de a fi liber, si Emilia Oancea, afacerista si pe vremea Bancorex, s-a lasat dusa la penitenciar. La citeva luni insa, aceasta a beneficiat de o scurta perioada de intrerupere a pedepsei, pe motive familiale. Emilia Oancea are de executat, in urma deciziei de la Galati, 7 ani de inchisoare pentru inselaciune, fiind bagata in aceeasi "oala" cu asociatul ei, Marius Iorga. Emilia Oancea a obtinut credite de la Bancorex prin societatea pe care o detinea la acea data, SC Unic Star Impex SRL, dar si ca imputernicita la SC Spatial International Trading Company SRL. Procurorii specificau la momentul cind dosarul a fost trimis in instanta ca Emilia Oancea, impreuna cu partenerul sau de afaceri, Marius Iorga, au atras si alte societati pentru contractarea creditelor curier, iar o parte din bani le-au folosit pentru ei. In acest moment, Emilia Oancea apare ca administrator la Stilproem SRL, fiind asociat unic. In ceea ce il priveste pe Iorga, fostul vice de la CJ Vrancea in perioada de glorie a Bancorex, in anii de dupa trimiterea in judecata au iesit la iveala mai multe scandaluri, legate de acelasi tip de acuzatii. Iorga insa s-a pierdut in negura timpului, cel putin in Vrancea, fara a detine alte firme si fara a fi implicat in alte dosare. Doar in anul 2000 numele lui Iorga a fost legat de mai multe acuze aduse in privinta unor credite luate cu ajutorul unor giranti, care s-au "fript" dupa ce ratele nu au mai fost achitate. Politistii au avut ceva de furca pentru a-i da de urma. In final, Iorga a fost prins anul trecut si incarcerat la Mindresti, dindu-se startul la executarea pedepsei de 7 ani de inchisoare.


A disparut pe cind "se cocea" dosarul


Domnica Bolovan este singura condamnata in cauza Bancorex care s-a facut nevazuta inca dinainte de a afla concluziile procurorilor. Deja cind dosarul a fost trimis in instanta Domnica Bolovan era disparuta din Vrancea, procurorii mentionind in rechizitoriu ca cel mai probabil aceasta a plecat din tara, aflindu-se in Spania sau Italia. In urma judecatii, Domnica Bolovan s-a ales si ea cu o pedeapsa de 6 ani si 6 luni pentru inselaciune. Potrivit anchetei derulate, Domnica Bolovan a fost initial contabila la firmele lui Victor Coniac, ulterior fiind imputernicita de Tuvene la firmele sale. Anchetatorii precizeaza ca focsaneanca era administrator la SC Duo Cata SRL si SC Daco Plast SRL. Ambele societati sint acum in lichidare. Cercetarile au relevat insa si ca aceasta a infiintat societati la domiciliul sau, in numele unor prieteni buzoieni de-ai directorului Radu Albu, si a reprezentat firmele prin mandat special. Firmele respective au fost infiintate in 1998, nu au fost platitoare de TVA, intrucit nu au desfasurat nici o activitate in afara celei de a primi si transmite apoi catre alte firme alte sume de bani imprumutate de la Bancorex. Dintre fostii functionari ai Bancorex din Focsani, Marilena Bari, inculpata in dosar, a scapat cel mai ieftin. Aceasta a fost acuzata ca, in calitate de sefa a Serviciului Clientela, a aprobat un credit de 230 de milioane de lei vechi, la citeva zile de la data la care Radu Albu fusese demis din functia de director. Desi Marilena Bari a fost condamnata la 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, asupra faptei a intervenit prescriptia penala. Ultimul inculpat din dosar, si el om de afaceri, a fost Anton Danut Nechifor. In privinta acestuia procesul penal a incetat inca din faza de apel a dosarului, dupa ce fusese inculpat pentru folosirea cu rea-credinta a creditului si pentru fals in inscrisuri. Nechifor a obtinut credite de la Bancorex prin firmele sale, SC Compact SRL Urechesti si SC Dantony Import Export SRL, insa de la povestea Bancorex focsaneanul nu s-a mai "remarcat" cu nimic. (Nicoleta CRISTEA)


Creditele curier, usor de obtinut si de uitat


Creditele curier se obtineau la acea vreme usor, mai ales daca cel aflat la nevoie cunostea pe cineva in interiorul bancii, asa cum s-a intimplat in cazul filialei din Focsani a Bancorex. Astfel, firma solicitanta trebuia doar sa faca dovada ca are de incasat intr-un termen foarte scurt bani de la partenerii de afaceri, beneficiarul obligindu-se sa restituie banii in zece zile, garantia fiind doar un bilet la ordin in alb depus in contul bancii. In mod normal, firma care beneficia de creditul curier nu mai avea voie sa obtina alti bani pina cind nu restituia suma imprumutata, insa responsabilii din Bancorex au sarit peste aceasta regula. Astfel, au fost societati care au beneficiat de mai bine de 15 credite curier, suma totala a creditelor obtinute de la filiala din Focsani a Bancorex ridicindu-se la peste 46 de miliarde de lei, din care peste 17 miliarde au ramas nerestituiti. (N. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
bolovan oana, acum 4303 zile, 18 ore, 17 minute, 28 secunde
s-au multumit sa prinda doar pestii mici ,nu cei mari...adevaratii faptasi...politia romana e corupta de la judecatori pana la gardianul de la porta...ce patetic...si pe mama au pacalit-o....bolovan citeste integral
, acum 739392 zile, 18 ore, 23 minute, 31 secunde
-STOICA VALENTIN- STOICA VALENTIN- STOICA VALENTIN- STOICA VALENTIN- STOICA VALENTIN- STOICA VALENTIN- citeste integral
, acum 739392 zile, 18 ore, 23 minute, 31 secunde
va rog ajutatio pe mama emilia oancea din a doua poza imi e dor de ea si eu sunt fica ei ajutatio ea nu a vrut au pacalito niste oameni prosti si acum ea ispaseste pedeapsa in locul lor va rog cine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.