Ultima oră

POLITICA: Traian Basescu: Romania a fost invitata de Barack Obama sa participe la sistemul antiracheta

Ziarul de Vrancea
4 feb 2010 469 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a fost aprobata participarea Romaniei la scutul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei; repet: nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat seful statului

.


"Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte in vestul tarii. Noua amplasare acopera in intregime teritoriul Romaniei", a mai spus Basescu.


Traian Basescu a aratat ca este vorba de stabilirea unor componente ale sistemului de aparare antiracheta in tara noastra: "Vor fi amplasati interceptori terestri; operationalizarea actiunilor de pe teritoriul tarii noastre va incepe in 2015".


Presedintele a precizat ca in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei.


Traian Basescu a spus ca decizia este importanta in consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este cresterea nivelului de securitate al Romaniei.


Anul trecut, secretarul de stat pentru afaceri strategice in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara pentru HotNews.ro ca noua varianta a scutului antiracheta american ar urma sa acopere si Romania, iar aceasta formula este considerata drept mult mai eficienta. Aurescu a declarat ca sistemul de aparare propus de administratia Obama presupune costuri mai mici decat cel anterior, propus pe vremea lui George W. Bush.


Precedenta sedinta a CSAT a avut loc in data de 21 ianuarie, cand s-a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.