Ultima oră

Prosperi oameni de afaceri dupa tunurile de la Bancorex

Nicoleta Cristea
4 feb 2010 11409 vizualizări
Dupa devalizarea Bancorex, patru afaceristi vrinceni, inculpati in dosar, si-au continuat nestingheriti afacerile. Unii dintre acestia inca mai au probleme in justitie, dar cu alte dosare.Campionul la dosare penale este Constantin Stefan, care a fost prins recent si arestat la Iasi, dupa ce s-a folosit de un nume fals pentru a da tepe. Afaceristii Victor Valentin Stoica si Serban Nelu Purcel au mai dat in 2008 si 2009 de trei ori cu subsemnatul la parchet. Imprumuturile m-au ajutat atunci in afaceri , ne-a spus patronul restaurantului Lumirob, care organizeaza evenimente si la Casa Armatei. Pina la urma imi pare rau ca n-am luat bani suficienti si sa ramin cu ei , comenteaza Nelu Purcel. Stomatologul Tuvene, care s-a facut nevazut, a fost arestat in decembrie la Brasov

La finalul procesului Bancorex, care a durat in mare 7 ani, unii dintre cei 11 inculpati au avut norocul ca pedepsele sa le fie gratiate, astfel incit si-au continuat afacerile. Insa, o data cu afacerile, fostii inculpati ai Bancorex au mai avut de-a face si cu organele legii. In aceasta a doua parte a "povestii" Bancorex, Ziarul de Vrancea isi propune o analiza a celor pentru care creditele curier au insemnat un ajutor insemnat in afaceri. Dupa cum am precizat in editia anterioara, la finalul cercetarilor, Politia a recomandat tragerea la raspundere pentru devalizarea Bancorex a 60 de persoane, insa de la parchet doar 11 au ajuns in instanta. In final, condamnare cu inchisoare au primit directorul filialei din Focsani, Radu Albu, fostul sef de la Serviciul Credite, Petrisor Rogozan, Marius Iorga, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean in perioada 1997 - 2000, si oamenii de afaceri Constantin Stefan, Domnica Bolovan, Emilia Oancea si Marius Daniel Tuvene. In acelasi timp, pentru faptele pentru care au fost judecati Anton Danut Nichifor, Victor Valentin Stoica, Marilena Bari si Serban Nelu Purcel a intervenit prescriptia penala, astfel incit s-a constatat ca pedepsele au fost gratiate.


Constantin Stefan, alias Claudiu Craciunescu


Cel mai norocos inculpat din dosarul Bancorex se poate considera Constantin Stefan, chiar daca din octombrie 2008, de la sentinta finala de 6,6 ani de inchisoare, a fost dat in urmarire generala. Constantin Stefan a contractat 3 credite de la sucursala vrinceana a Bancorex, pentru Amber Tur SRL Golesti, care apartinea tataului sau, SC Unicotur Golesti, la care era administator unic, si SC Services Lucom, in calitate de imputernicit. In ciuda faptului ca a fost condamnat definitiv si a faptului ca pedeapsa nu i-a fost gratiata, Constantin Stefan a continuat sa faca afaceri in Vrancea, care insa s-au dovedit a fi paguboase pentru parteneri. Numai in perioada 2008 "" 2009 Constantin Stefan a fost cercetat la parchet in nu mai putin de 9 dosare, fiind campionul absolut la incalcarea legii. De altfel, omul de afaceri mai are inca doua dosare penale pe rolul instantelor vrincene, insa se pare ca afacerile acestuia s-au sfirsit in urma cu citeva luni. Dat disparut in Vrancea si cautat in toata tara si peste hotare, vrinceanul a fost prins in toamna anului trecut tot in Moldova, dar la Iasi, de catre procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Se pare ca a existat un motiv pentru care Constantin Stefan parea ca a intrat in pamint. In ancheta procurorilor ieseni se precizeaza ca acesta folosea identitati false, actionind si sub numele de Claudiu Craciunescu. Constantin Stefan a fost prins in urma unei actiuni de amploare, care si-a propus destructurarea unei retele de "tepari". Procurorii ieseni considera ca gruparea a fost pusa pe picioare in luna martie 2009 de patru persoane, printre care si vrinceanul nostru, Constantin Stefan, acum in virsta de 50 de ani. Potrivit procurorilor, reteaua a actionat doar sapte luni in cursul anului trecut si a reusit sa creeze un prejudiciu total de aproape 19 milioane de lei. Modul de actiune consta in cumpararea de catre sefii grupului, printre care si Stefan, a unor firme, pe care mai apoi le treceau pe numele unor persoane interpuse. Luau documentele societatilor si faceau comenzi de marfuri pe care le achitau cu cecuri fara acoperire bancara, iar in momentul in care filele cec urmau sa intre la decontare, dispareau si isi continuau afacerile sub alte nume si cu alte societati comerciale. In afara acestui dosar, si a celui generat de Bancorex, Constantin Stefan a primit inca 3 ani de inchisoare, pentru complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, infractiuni legate tot de obtinerea unor imprumuturi in mod ilegal, luate prin intermediul unor documente false de la Banca Transilvania. Dupa acest dosar, care inca se judeca in apel, vrinceanul a fost trimis in judecata pentru o alta inselaciune, pe motiv ca, prin intermediul Stefani Dac SRL Marasesti, a provocat prejudicii de peste 100 de mii de lei.


3 la 3 pentru Stoica si Purcel


Conform unor surse din cadrul procurorilor, din fosta "mindrie" a Bancorex, in ultimii doi ani au mai trecut pe la parchet doar alti doi inculpati. Este vorba despre afaceristii Victor Valentin Stoica si Serban Nelu Purcel. Cei doi oameni de afaceri vrinceni au fost cercetati fiecare in cite trei dosare. Cu toate acestea, infractiunile pentru care au fost cercetati cei doi din 2008 si pina acum nu s-au materializat in dosare penale. "In general este vorba despre infractiuni de inselaciune, evaziune fiscala si falsuri", au precizat procurorii vrinceni. Stoica a fost amendat administrativ pentru una dintre faptele pentru care a fost cercetat, in vreme ce in alta a fost anchetat pentru ca a folosit "imaginea" Casei Armatei din Focsani pentru a-si face reclama propriei firme. Stoica a facut "afaceri" cu Bancorex prin firmele sale Lumirob SRL si Robisval Impex SRL. Astfel, Stoica a contractat pentru Lumirob noua credite curier, ultimul, de pe 30 decembrie 1998, de 16.923,55 lei noi, ramas nerambursat, iar pentru Robisval a primit 5 credite curier, ultimul, tot din decembrie "â„¢98, de 17.014,02 lei noi, neachitat. Cu toate ca aceste date sint facute publice in dosarul Bancorex, Stoica spune ca de fapt s-a achitat in relatia cu sucursala. "Creditele au fost achitate toate de atunci. Eu depuneam banii la termen, nu stiu ce s-a intimplat de acum au ramas neachitate. Imprumuturile m-au ajutat atunci in afaceri, la acel moment faceam afaceri cu Argus Constanta, iar toti banii se duceau pe ulei", ne-a spus afaceristul vrincean. Chiar daca spune ca datoriile de fapt ar fi achitate, Stoica s-a aratat rezervat in privinta unei recuperari "de facto" a banilor, intrucit ambele firme au fost lichidate. Relatia cu Bancorexul a continuat pentru Stoica, potrivit dosarului Bancorex, pe 1 februarie 1999. Stoica a contractat un alt imprumut, de 20.000 de lei, in numele unei societati, SC Aquarius SRL, fara ca, spun procurorii, administratorul de drept al acestei firme sa stie. In acest moment, omul de afaceri, in virsta de 38 de ani, este cunoscut datorita faptului ca organizeaza diferite evenimente, ca nunti si botezuri, prin firmele la care este actionar, SC Vistoval 2005 SRL si SC Intermedieri Totale SRL. Stoica are si o afacere de catering, societate care asigura meniul din popota celor mai multe dintre evenimentele care au loc la Casa Armatei. Aici, Stoica este cunoscut ca fiind un "administrator neoficial".


"Imi pare rau ca n-am luat bani suficienti si sa ramin cu ei"


Anchetatorii spun ca afaceristul Serban Nelu Purcel avea o relatie apropiata de directorul Radu Albu, motiv pentru care "a avut o pozitie privilegiata fata de alti clienti ai bancii". Astfel, spun procurorii, in perioada 19 mai 1998 "" 30 decembrie 1998 acesta a luat 15 credite curier pentru societatile sale, SC Neval Expo SRL si SC Dragon Topcome, si inca unul pentru SC Dragon Docomex SRL. Dupa cum am precizat mai sus, Purcel a scapat din dosarul Bancorex pentru ca faptele fusesera prescrise, pedeapsa de 5 ani de inchisoare fiind gratiata. Omul de afaceri spune insa ca nu se considera in nici un fel dator fata de fosta banca, pentru ca imprumuturile au fost achitate in mare parte, iar dobinzile uriase practicate de Bancorex ar acoperi tot. Cu toate acestea, Purcel admite ca, in cazul in care ar fi strins cu usa, ar achita restantele, pe care si le-a calculat la citeva mii de euro. "Daca ar fi cineva de condamnat, eu as condamna Bancorexul si legile bancare de la acea vreme. Banii se obtineau usor, nu se luau garantii reale si nici nu stiu daca erau prevazute sanctiuni. Ce se vehiculeaza sint minciuni, dosarul a fost facut din avion. Eu am fost judecat pentru o suma foarte mica, si oricum fapta era prescrisa de mult timp. La acea ora am luat credite curier. Am luat, am dat si cu dobinzile practicate la acea vreme sigur si-au scos fiecare banut. Si stiti pina la urma ceva? Imi pare rau ca n-am luat bani suficienti si sa ramin cu ei", spune Nelu Purcel. De la Bancorex incoace, Purcel a dat ochii cu instanta de citeva ori, insa in calitate de martor in unele procese. Insa anul acesta a existat si o plingere penala in instanta, in care se cerea tragerea la raspundere a acestuia in legatura cu o masina furata. Astfel, SC Mid Spedition Bora SRL, imputernicita a Milano Assicurazioni SpA Italia, a incercat sa isi recupereze masina, dupa ce aceasta a despagubit o alta societate din "Cizma", careia ii fusese furat un autoturism Hyundai galben. Povestea era cunoscuta de politistii vrinceni, care inca din 2007 cercetau faptul ca un vrincean, Georgel Costiniuc, cumparase cu un autoturism si circula cu acesta, cu numere false de inmatriculare si in baza unor acte de provenienta false, masina fiind declarata furata in Italia. Potrivit Interpol, masina fusese furata in februarie 2006, certificatul de inmatriculare fiind falsificat prin metoda indepartarii scrisului initial. In urma cercetarilor din Vrancea s-a stabilit ca Georgel Costeniuc cumparase fara acte masina in 2006, platindu-i 14.000 euro lui Costel Coroiu. Mergind pe fir s-a ajuns la concluzia ca cel care cumparase initial masina, cu 16.000 de euro, din tirgul Vitan din Bucuresti, a fost Serban Nelu Purcel, pentru ca mai apoi sa ajunga la Coroiu, dupa care la Costeniuc. Purcel a mentionat insa ca masina cumparata de el era neagra, iar persoana cu care a facut afaceri in Vitan nu ii era cunoscuta. Mai mult decit atit, afacerea a constat doar in inminarea a 16.000 de euro, pentru care a primit in schimb masina, evident, o cheie a acesteia si certificatul. Pretul cerut la acel moment de vinzator ar fi fost cu 10.000 de euro mai mult, insa Purcel a spus ca restul platii urma sa il faca dupa ce i-ar fi fost inminate toate documentele masinii, lucru care nu s-a mai intimplat, pentru ca nu s-a mai intilnit cu misteriosul camatar. Toti cei care au avut masina furata pe mina au scapat de judecata, inclusiv la recurs, insa anchetatorii au promis in 2008 ca Purcel va fi in continuare cercetat. In acest moment, potrivit datelor de la Registrul Comertului, Purcel este administrator la firma Perform SRL Focsani, obiectul de activitate fiind comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare.


Tuvene, most wanted


Stomatologul vrincean Marius Daniel Tuvene, desi scos recent pe tusa, poate fi si el inclus pe lista celor care au continuat afacerile si dupa creditele obtinute de la Bancorex. Tuvene a fost condamnat definitiv la 6, 6 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune, insa in momentul in care a fost data sentinta, tocmai ii reusise o eliberare conditionata intr-un alt dosar. Dupa aceasta poveste, Tuvene s-a aflat mult timp pe lista celor mai cautati vrinceni, si nu este exclus ca acesta sa fi derulat afaceri prin interpusi. Stomatologul dat disparut de pe fata pamintului a fost prins tot in tara, la Brasov, pe 29 decembrie anul trecut. In relatia cu Bancorex, Tuvene a reprezentat, in calitate de administrator sau imputernicit, firmele SC Kasan Prod SRL, SC Axis International, SC Crismira Com, SC Milda International si SC Tur Mon Capris. Procurorii au precizat si ca Tuvene a obtinut imputerniciri si de la alte societati. In decembrie 2007, Tuvene era arestat in alta cauza, pentru care primise 3,4 ani de inchisoare. Astfel, vrinceanul a fost arestat in decembrie 2004 pentru o infractiune de aceeasi talie, anume o evaziune fiscala de aproximativ 12,5 miliarde de lei vechi, reprezentind impozit neachitat. El a fost acuzat ca, in perioada noiembrie 1999 - martie 2000, prin intermediul firmelor sale a achizitionat si comercializat peste 100 de mii de tone de combustibil, l-a prelucrat printr-o firma din judetul Bacau, iar produsele derivate le-a vindut fara sa plateasca taxele si accizele catre stat. Singura firma cu care figureaza Tuvene la Registrul Comertului este Casan Prod SRL, la care are un asociat, insa societatea este in stare de insolventa. (Nicoleta CRISTEA)


"Monumentul coruptiei"


  • Alte detalii ale povestii le veti afla in numarul de miine, cind vom publica ultimul episod din dosarul Bancorex


  • Dupa mai mult de zece ani de la devalizarea "Bancorex" in Focsani, Ziarul de Vrancea v-a prezentat ieri si azi o retrospectiva a ceea ce a insemnat "loteria" filalei judetene. Reporterii nostri au vizitat zilele trecute ceea ce acum este cunoscut ca "monumentul coruptiei", si care le va servi judecatorilor pentru un palat de justitiei cirpit. Dupa inchiderea portilor bancii, sediul a fost inchiriat succesiv de alte institutii, astfel incit in acest moment urmele Bancorex au fost sterse. Mare parte din banii imprumutati de la filiala din Vrancea inca nu au fost acoperiti, si nici cei care au fost trasi la raspundere penala nu au avut prea mult de suferit in urma dosarului. Dupa ce devalizarea Bancorex a fost cercetata la politie, s-a propus urmarirea penala pentru 60 de persoane. Ulterior, rechizitoriul s-a conturat cu 11 inculpati, trei functionari ai bancii, dar si alte nume cunoscute ale unor afaceristi de la acea data. La finalul procesului Bancorex, care a durat aproape 7 ani, unii dintre cei 11 inculpati au avut norocul ca pedepsele sa le fie gratiate, si doar o parte au fost condamnati cu executare. Si din aceasta categorie, unii au fugit de bratul legii si sint in continuare vinati de politisti. In numarul de miine va vom spune cine plateste efectiv pentru devalizarea Bancorex in Vrancea.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 11

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Nu mai are nimeni interesul sa recupereze paguba adusa statului prin gaura neagra numita Bancorex. Din prada a papat si politica a papat si justitia. Despre Purcel se stie ca este cumatru cu unii citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Eu am impresia ca foarte putini oameni se mai preocupa de justitie in Romanica noastra, si niciunul dintre ei nu apartine de institutiile care ar trebui sa faca asta.Printre ei, cei de la ZdV de citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Interesant, nu stiam k stoika de la lumirob a fakut parte din clientii bancorex.
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Felicitari Ziarului de Vrancea, dar as avea o rugaminte daca se poate sa le publicati pozele la toti acesti tepari, nu de alta dar trec zilni pe linga noi si nu-i cunoastem dupa nume.
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    stiti unde lucreaza una din economistele bancorrex, MARILENA BARI ?? CARE AFOST ARESTATA! la clubul sportiv municipal2007 focsani unde este tot ECONOMISTA. deci daca furi si nu muncesti poti ajunge citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Bunicica initiativa ZdV, dar tot nimic nu se va rezolva. PROSTII CU PROSTII SI SMECHERII CU SMECHERII. Daca ati sti toti agentii SRI din Vrancea si nu numai cat si fostii securisti ati realiza ca citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Sii ce sa le facem frate acuma???a furat de la mine??bv lor ca au inchis bancile...daca as putea as inchide si eu una...dar numai ca nu pot...lea mers capu
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Mai oameni buni ce aveti cu vali? va este ciuda ka are tot Focsaniul la picioare, I-a mai lasati omul in pace.Este o persoana foarte de gasca,bine dar nu cu cei care al kalca pe nervi.Bravo Vali dai citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Si cei care se grabesc sa al i-a la intrebari pe Vali ar fi bine sa va mai ganditi inainte sa dati ochii cu el.Stati draku linistiti si nu va mai bagati in seama degeaba ca nu v-a deranjat pe voi cu citeste integral
    , acum 739392 zile, 14 ore, 1 minut, 30 secunde
    Dar unde lucreaza super secretara lui ALBU RADU ....???La Omniasig Vrancea ....unde din " profesionista " ce era , scolita de dl Albu a ajuns sefa de serviciu asigurari .."unsa" cu acest post de citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.