Ultima oră

AFACERI: Afacerile din comert au scazut in 2009. Anuntatele scumpiri ale patronatelor alimentare ar putea fi un balon de sapun

Ziarul de Vrancea
3 feb 2010 419 vizualizări
Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INSSE) volumul afacerilor din comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor) a scazut anul trecut cu 10,3%, cea mai puternica frana fiind reducerea vanzarilor de carburanti.


In decembrie comertul si-a mai revenit, inregistrand usoare cresteri ale volumului, de 9,6%. Cel mai puternic au crescut vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au urcat cu 23,4% fata de noiembrie, din cauza cumparaturilor facute cu ocazia Sarbatorilor de iarna.


Unele patronate din industria alimentara au repetat la inceputul lui 2010 mai toate amenintarile din 2009: ca vom avea de suportat scumpiri mari, indeosebi la carne si la produse din carne, dar si la multe alte produse. S-a adeverit ceva din ce ne-au spus in 2009? Absolut nimic



Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR


Comparativ cu decembrie 2008, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut in decembrie 2009 atat ca serie bruta, cat si ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 8,5% si, respectiv, cu 6,1%, se mai arata in comunicatul Statisticii.


Pe fondul unei inflatii in scadere, a presiunilor salariale tot in scadere, a importurilor avantajate de un leu apreciat, a scumpi produsele ar echivala cu taiatul cracii de sub picioare.


Motivul invocat de patronatele din industria alimentara, cel al taxei fast-food, este insuficient argumentat. Nivelul taxei, care urmeaza sa fie negociat cu firmele (si care inca nu a fost aprobat) poate fi absorbit de companii, fara sa fie trecut in pretul final.


Evolutia preturilor la carnea de pasare, lapte si paine, in 2009

Evolutia preturilor la carnea de pasare,

lapte si paine, in 2009

Sursa: Napoleon Pop, membru CA al BNR



"Jucatori dintre cei care, an de an, in ianuarie, produc un zgomot inflationist asurzitor, amenintandu-ne de pe ecranele televizoarelor ca vom vedea scumpiri cum n-am mai vazut, s-au grabit si in 2010 sa aiba initiativa. Au facut singura miscare pe care o stiu si pe care o repeta la fiecare inceput de an.


Unele patronate din industria alimentara, a caror agresivitate nu se dezminte niciodata, au repetat la inceputul lui 2010 mai toate amenintarile din 2009: ca vom avea de suportat scumpiri mari, indeosebi la carne si la produse din carne, dar si la multe alte produse. S-a adeverit ceva din ce ne-au spus in 2009? Absolut nimic. Tabloul miscarii preturilor de consum de-a lungul anului trecut, dominat de dezinflatie si nicidecum de inflatie, este edificator", explica Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.




de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.