Ultima oră

Fantomele afacerii Bancorex bintuie inca Vrancea

Nicoleta Cristea
3 feb 2010 11552 vizualizări
Mare parte din devalizatorii sucursalei Bancorex Focsani au scapat cu fata curata u din Vrancea, AVAS arata cu degetul 99 de societati care nu si-au achitat creditele u printre acestea se afla si unele firme care functioneaza si in acest moment u cele mai mari datorii le are defunctul INPRELG SA GUGESTI, imprumutul fiind insa luat de la filiala Lipscani u firma a fost administrata de Nelu Panturu, nasul baronului de Vrancea u si alte nume surpriza apar in acest dosar de 6.000 de pagini u Ziarul de Vrancea va prezinta intr-un serial de trei episoade culisele extrem de interesante ale acestei afaceri prin care sume uriase de bani au intrat in buzunarele unor oameni care aveau acces la informatii de sus

Dezastrul produs de acordarea haotica a creditelor de la colosul Bancorex nu s-a acoperit nici acum, la mai bine de zece ani de la startul creditelor curier. Bancorex a reprezentat o afacere profitabila pentru multe personalitati aflate pe scena judetului la acea vreme, iar Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care a preluat datoriile, se lupta si acum pentru recuperarea pagubelor. Scandalul creditelor Bancorex a izbucnit in urma cu 11 ani, cind s-a descoperit ca banii se aruncau practic din banca in buzunarele afaceristilor, fara masurile de precautie necesare. Evident, existau oameni in sistemul de stat care stiau ca banca va pica, asa ca banii s-au luat cu roaba.

In Vrancea, cercetarile in acest sens au demarat in 1998, cind s-a sesizat disparitia bunurilor preluate de banca o data cu achizitionarea sediului. Ulterior, in iunie 1999, ancheta a fost extinsa si asupra modului in care au fost acordate o serie de credite neperformante. Dosarul a fost ulterior trimis in instanta prin rechizitoriul nr. 232/P/2000 intocmit de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati. Impresionantul si trimbitatul caz "Bancorex", privind devalizarea filialei vrincene a bancii cu aproape 20 de miliarde de lei, a ajuns in luna ianuarie 2001 pe rolul Judecatoriei Focsani, fiind trimis de procurorul Alexandru Balas, acum la pensie, care a instrumentat cazul pentru Parchetul Curtii de Apel Galati. Cazul s-a materializat brut, la sfirsitul cercetarilor, care au durat mai bine de doi ani, intr-un dosar de peste 6.000 de pagini, reunite in noua volume de peste 15 kilograme. Din cei 11 inculpati initial, putini au primit in final, la recurs, pedepse cu executare, dat fiind ca judecata in instante s-a incheiat in toamna anului 2008, iar mare parte dintre fapte s-au prescris. Ziarul de Vrancea va propune o retrospectiva a cazului "Bancorex "" credite curier", in ceea ce priveste trecutul si prezentul numelor implicate efectiv in ancheta cazului. O parte dintre cei considerati raspunzatori pentru prabusirea Bancorex in Vrancea isi executa pedepsele, o parte s-au facut disparuti si probabil continua afacerile incepute in urma cu mai bine de 10 ani, in timp ce un alt segment, al norocosilor cu pedepse gratiate, au afaceri infloritoare, la vedere.


Startul oficial al Bancorex a avut loc in 11 aprilie 1995, cind intre SC Metex si Centrala Bancorex a fost incheiat un contract de vinzare-cumparare privind imobilul din B-dul Republicii, la care se adauga o suprafata de teren, niste garaje si o lista impresionanta de bunuri, aflate pina la acea data in dotarea magazinului Putna. Suma platita de Bancorex pentru toate acestea s-a ridicat la 2,5 miliarde lei vechi, din care 995 milioane lei reprezentau bunurile din patrimoniul magazinului Putna. Director al sucursalei nou infiintate in Focsani a fost numit Radu Albu, originar din Buzau, care ulterior a fost destituit din functie in februarie 1999. Bancorex Focsani a urmat acelasi parcurs cu al tuturor filialelor din tara, acordind credite pe banda rulanta societatilor detinute de oameni influenti din Vrancea, dar si unor interpusi ai acestora. In rechizitoriu s-a retinut si ca Radu Albu a atras societatile unor prieteni, pentru a le inlesni acordarea unui credit curier. Inca din iunie 1996 Curtea de Conturi atragea atentia ca, in urma unui control la Bancorex, a constatat ca banca a facilitat procurari de valuta prin nerespectarea Regulamentului valutar si la un curs de schimb inferior celui oficial. Curtea de Conturi sustinea ca mecanismul era acela ca unei singure societati private sa i se acorde mai multe credite, in timp ce unele firme cu capital privat au beneficiat, in permanenta, din partea bancii, de un tratament preferential, "intrucit li s-au pus la dispozitie importante fonduri in valuta si in lei prin nerespectarea reglementarilor in vigoare". De la acest raport s-au stirnit scandaluri in toata tara, si mai multi directori ai sucursalelor au fost anchetati si deferiti instantei. Printre ei s-a numarat si Radu Albu, impreuna cu alti functionari din banca focsaneana, dar si mai multi afacerisi din judet. Ulterior, din 1 iunie 1999, sucursala Bancorex Vrancea si-a inchis portile la Focsani, clientii vrinceni ai bancii fiind preluati de sucursala din Rimnicu Sarat.


Initial, politia cerea tragerea la raspundere a 60 de persoane


Pe 23 iunie 1999, Politia a incheiat cercetarile in dosarul Bancorex, propunind procurorilor trimiterea in judecata a 60 de persoane implicate in devalizarea bancii. Volumul mare de munca a pus la treaba ofiteri de la Politia Criminala, Crima Organizata si Politia Economica. Politistii au pus in evidenta un prejudiciu de peste 20 de miliarde de lei, suma cu care a fost pagubit statul roman, numai prin activitatea frauduloasa a filialei vrincene. Calculat la cursul din noiembrie 1998, prejudiciul era de peste 1,8 milioane de dolari. Politia judeteana sustinea la acea data ca paguba a fost acoperita in proportie de 90%, insa nu in mod direct, ci prin masuri asiguratorii constind in sechestre si inscriptii ipotecare. Cu toate acestea, AVAS, cea care a preluat debitele indirect de la Bancorex, a publicat la 12.01.2009 ca existind nu mai putin de 647 de firme cu obligatii de plata, 99 de societati fiind din Vrancea. Radu Albu a fost invinuit de abuz in serviciu si de asociere in vederea savirsirii de infractiuni, ca si functionarii Petrisor Rogozan, Mihai Todica, Vasile Nenciu si Marilena Bari. De remarcat ca Mihai Todica, la acea data consilier juridic la Bancorex, a fost scos ulterior de sub urmarirea penala, iar actualmente este avocat in Baroul Vrancea. In ceea ce il priveste pe Vasile Nenciu, la acea data era sef serviciu de departament operatiuni, echivalent postului de contabil sef. Nenciu a primit la rindul lui scoaterea de sub urmarirea penala, initial fiind cercetat pentru ca a pus viza "bun de plata" in cazul a 6 ordine de plata, fara ca in momentul respectiv sa fie intrunite conditiile. Nenciu a motivat ca acestea i-au fost prezentate de o alta persoana cercetata in dosar, Antonio Clim, care desi nu era angajat al bancii, isi facea veacul pe acolo. Scaparea lui Vasile Nenciu a venit dupa ce s-a ajuns la concluzia ca vizele puse de acesta se refereau la "utlilizarea creditului si nu la acordarea si aprobarea acestuia". Restul functionarilor pina la 60 au fost cercetati si dati pe mina Parchetului pentru asociere in vederea savirsirii de infractiuni, inselaciune si alte infractiuni prevazute de legi speciale. Anchetatorii au concluzionat ca fosta conducere a bancii a utilizat in exces instrumentul de creditare, pe lista beneficiarilor creditelor curier fiind in general cunoscuti oameni de afaceri, dar si vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea de la acea vreme, Marius Iorga, in calitate de patron al firmei Spatial International Trading.


11 "negri mititei"


Ulterior, din cele 60 de persoane, rechizitoriul s-a conturat cu 11 inculpati, trei functionari ai bancii, dar si alte nume cunoscute ale unor afaceristi de la acea data, ca Nelu Serban Purcel, Anton Danut Nechifor, Emilia Oancea, Victor Valentin Stoica, Domnica Bolovan, Marius Daniel Tuvene si Stefan Constantin. Printre cei scosi de sub urmarirea penala se numara Corneliu Prunache si sotia sa, Marinela, Antonio Clim, Victor Coniac, Ginel Trotus, Viorel Virgil Podaru, Emil Danut Popoiu, Silviu Draghis si Lucian Avram, o parte dintre acestia fiind sanctionati administrativ. Profesorul Popoiu, in prezent consilier local PD-L, a declarat initial presei, la stirnirea scandalului, ca a luat imprumutul, lichidat de altfel, pentru un elev de-al sau. Potrivit rechizitoriului insa, imprumutul contractat de Popoiu prin firma sa, SC Daf Serv SRL pe 30 decembrie 1998, respectiv 14.000 de lei, a fost garantat cu bilet la ordin emis de Ginel Trotus, si care a fost virat firmei acestuia. Chiar si in ancheta, Popoiu a recunoscut ca a luat creditul la rugamintea lui Trotus. Procurorii au considerat ca Popoiu a luat creditul pe filiera lui Ginel Trotus, al carui nume a fost legat in 2001 si de tepuirea filialei PECO Braila. Revenind la banca mioritica, unii dintre cei care au scapat de teroarea "Bancorex" au fost anchetati ulterior in alte cauze, legate tot de infractiuni economice. Pentru paguba adusa Bancorex nu a raspuns practic nimeni, intrucit doar trei dintre inculpati au ajuns efectiv la executarea unei pedepse. Unii dintre cei condamnati fara ca pedeapsa sa fie gratiata sint fugiti de mult din tara, in timp ce norocosii cu faptele prescrise reprezinta in continuare afaceristi cunoscuti din judet.


Un dosar care a facut istorie, disecat de Ziarul de Vrancea


Pe parcursul a trei zile, Ziarul de Vrancea va va prezenta prezentul inculpatilor din rasunatorul dosar Bancorex, a carui amintire inca mai bintuie prin judet. Cine sint ei si cu ce se ocupa in prezent veti afla in numarul de miine. Astazi va prezentam lista societatilor care inca mai datoreaza bani din imprumuturile luate de la Bancorex in urma cu mai bine de 10 ani, statistica apartinind AVAS. Precizam ca numele administratorilor acestor firme sint cele consemnate in dosarul Bancorex, iar mare parte dintre creditele obtinute de aceste firme au fost folosite de persoanele care aveau o oarecare influenta in filiala Bancorex, iar in urma administratorii de drept au fost nevoiti sa traga ponoasele. Astfel, situatia debitorilor vrinceni preluati de la Banca Romana de Comert Exterior BANCOREX SA ce figureaza la data de 12.01.2009 cu obligatii de plata catre AVAS este urmatoarea:


1. INPRELG SA GUGESTI ""15.053.761,70 lei (imprumut luat de la filiala Lipscani) "" Nelu Panturu

2. DRAGON DO COMEX SRL FOCSANI - 1.137.354,36 lei"" actionari Dan Constantin Grigoriu si Serban Nelu Purcel

*3. CALUMET IMP-EX SRL FOCSANI - 251.564,79

4. CASAN PROD SRL FOCSANI - 29.629,76 lei "" administrator Marius Daniel Tuvene

*5. ILCONFEX SRL FOCSANI - 26.036,67 - lei

6. ESCO IMPEX SRL PANCIU - 24.781,07 "" Vasile Diaconu, intermediat de Tuvene

*7. POPTEX SRL ADJUD - 22.981,81 lei

8. SERVICES LUCOM SRL FOCSANI - 20.264,11 lei "" Traian Mihai Luchian, imputernicit Constantin Stefan

9. MILDA INTERNATIONAL SRL MARASESTI - 20.162,01 lei "" Dumitrache Tuvene, imputernicit de fiul sau, Marius Daniel Tuvene pentru credit

10. AN TAVI COMIMPEX SRL FOCSANI - 20.103,82 lei "" Anca Madalina Manolache, imputernicita Domnica Bolovan

11. KOHL PRODCOM SRL FOCSANI - 20.058,12 lei "" Viorel Virgil Podaru

12. AMBER TUR SRL GOLESTI - 19.999,38 lei "" Nicu Stefan, tatal lui Constantin Stefan, il reprezenta cu imputernicire

13. DACOPLAST SRL FOCSANI - 19.902,95 lei "" Domnica Bolovan

14. DUO CATA SRL FOCSANI - 19.902,00 lei - Domnica Bolovan

15. GHEVAL COM SRL GAROAFA - 19.827,75 lei "" Gheorghe Chelaru, imputernicita Domnica Bolovan

16. UNIC STAR IMPEX SRL FOCSANI - 19.815,32 lei "" Emilia Oancea

17. VRANIS IMPORT EXPORT SRL FOCSANI - 19.686,45 lei "" Marin Gheorghe

18. MDG TEH MED SRL FOCSANI - 19.642,88 lei "" Gabriel Mihalascu si Mihai Mihalcea, imputernicita Domnica Bolovan

19. ANGELI COMPANY SRL FOCSANI - 19.641,56 lei "" Ovidiu Tiberius Sandu, intermediat de Tuvene

20. NASSER SRL FOCSANI - 19.563,68 lei "" Dumitru Muresan, sediul societatii era la domiciliul Domnicai Bolovan

21. ACCES 2000 COM SRL GUGESTI - 19.563,42 lei "" Carmen Mihalache, intermediat de Tuvene

22. PRODESTIL SRL FOCSANI - 19.560,57 lei "" Marian Cojocau, intermediat de Iorga si Oancea

23. CATALIN COMIMPEX SRL FOCSANI - 19.560,18 lei "" Gheorghita Merchea, intermediat de Tuvene

24.TUR MON CAPRIS SRL FOCSANI - 19.411,57 lei "" Nicolae Herghelegiu, intermediat deTuvene

25. SOFIEA PRESTCOM SRL FOCSANI - 19.411,17 ""Sofiea Stafie, imputernicit Marius Daniel Tuvene

26. ANTONY IMPEX SRL FOCSANI - 19.408,63 "" Antoaneta Contoman, intermediat de Tuvene

27. FLORI&STEF COMEX SRL FOCSANI - 19.400,88 ""Florin Vasilache, intermediat de Tuvene

28. AKP ROBU SRL FOCSANI - 19.393,75 "" Maria Robu, intermediat de Tuvene

29. IMPORT EXPORT DC FLORIN SRL FOCSANI - 19.377,25 "" Decebal Silviu Draghis, intermediat de Tuvene

30. CHRIS MORELL COM MODE SRL FOCSANI - 19.373,67 "" Mioara Moraru, intermediat de Tuvene

31. PALTINIS DANY COM SRL FOCSANI - 19.305,91 ""Maria Robu

32. EMAROM PROD SERV SRL FOCSANI - 19.242,56 "" Lucian Mihalache

33. RO CO SRL FOCSANI - 19.241,01 "" Mariana Cristina Balan, intermediar Purcel

34. PALTINIS MARY COM SRL FOCSANI - 19.214,79 "" Maria Robu, intermediat de Tuvene

35. GOLDEN PAST SRL FOCSANI - 19.165,51 "" Victor Coniac

36. GEMA CONFEX SRL FOCSANI - 19.159,42 "" Camelia Rodica Vechiu, intermediat de Tuvene

37. IMPACT CONFEX SRL FOCSANI - 19.154,61 "" Antoaneta Contoman, intermediat de Tuvene

38. EOS PUBLICITATE SRL FOCSANI - 19.066,45 "" Ion Tarin, imputernicit fiul, Augustin Liviu Tarin, intermediat de Tuvene

39. RICADO COMEX SRL FOCSANI - 19.015,68 "" Rodica Chirila, imputernicit Victor Coniac

40. DUBLU L SRL FOCSANI - 19.015,65 "" Elena Petre

41. BALTIM COM SRL FOCSANI - 19.014,47 "" Mihail Balamote, intermediat de Coniac si Petre

42. M&C PROD IMPEX SRL FOCSANI - 19.010,01 "" Veronica Carmen Panteliuc, intermediat Coniac si Petre

*43. ROLHF COMIMPEX SRL MARASESTI - 18.973,72

44. COGICOM PREST SRL GUGESTI - 18.947,75 "" Costel Dumitru, unchiul lui Tuvene, credit intermediat de acesta

45. NEVAL EXPO SRL FOCSANI - 18.850,95 "" Serban Nelu Purcel

46. SODDA PRODIMPEX SRL FOCSANI - 18.819,37 "" Doru Grigorita, intermediat de Tuvene

47. PENT IMPEX SRL FOCSANI - 18.742,50 "" Veronica Carmen Panteliuc, intermediat Coniac si Petre

48. AXIS INTERNATIONAL SRL MARASESTI - 18.738,51 "" Marius Daniel Tuvene

49. MINLI COMEX SRL FOCSANI - 18.655,68 "" Camelia Elena Lungu, imputernicita Elena Petre

50. AGROMEC MAICANESTI SA - 18.626,32 "" Valentin Bogatu, reprezentata de sotie, Mihaela Bogatu

51. VAL MARKET SRL FOCSANI - 18.626,14 "" Valentin Bogatu, imputernicita sotia, Mihaela Bogatu, intermediat de Coniac si Petre

52. CICO GROUP LTD FOCSANI - 18.624,65 "" Victor Coniac

53. TACHE, IANCHE SI KADAR SRL FOCSANI - 18.621,40 "" Victor Coniac

54. RHAPSODY IMPORT EXPORT SRL FOCSANI - 18.597,64 "" Georgeta Olaru, imputernicita Elena Petre

55. BOGATU SI SARACU SRL FOCSANI - 18.597,51 "" Coniac Victor

56. MAGNAT M&M SRL FOCSANI - 18.594,92 "" Mihail Balamote, intermediat de Coniac si Petre

57. SNACK BAR ARIZONA SRL FOCSANI - 18.499,33 "" Nelu Andrei, intermediat de Coniac si Petre

58. SPATIAL INTERNATIONAL TRADING COMPANY SRL FOCSANI - 18.462,91 "" Marius Iorga administrator, imputernicita Emilia Oancea

59. COMPACT SRL URECHESTI - 18.409,63 "" Anton Danut Nichifor, intermediat de Tuvene

60. UNICOTUR SRL GOLESTI (AMBER TUR SRL) - 18.398,50 "" Nicu Stefan, tatal lui Constantin Stefan, acesta din urma avind imputernicire

61. IOSUB SI PAMFIL - SOCIETATE IN NUME COLECTIV SNC FOCSANI - 18.373,82 "" Andrian Panfil

62. MASTER COMIMPEX SRL FOCSANI - 18.250,69 "" Viorel Boscan, intermediat de Tuvene

63. MIRO PROIND SRL FOCSANI - 18.230,81 "" Iuliana Mirodone

64. DORALI COMIMPEX SRL PANCIU - 18.194,40 "" Ion Rosu, intermediat de Tuvene

65. SIMPATEX SRL ADJUD - 18.112,95 "" Nicusor Cantea

66. ADYNEC COMEX SRL FOCSANI - 17.898,08 "" Adrian Necula

67. AQUARIUS CONS SRL FOCSANI - 17.895,94 "" Lucian Voicu, intermediat de Nechifor

68. LV GENERALCOM SRL FOCSANI - 17.721,26 "" Liliana Maxineanu

*69. U COMPANY ADA SERV SRL SURAIA - 17.719,55

70. COSTACHE SNC FOCSANI - 17.334,10 "" Nicusor Costache

*71. PALTINIS MAREXIM SRL LEPSA - 17.258,27

72. MORUNUL SRL FOCSANI - 17.078,38 "" Nicusor Costache

73. CAPITAL PRODINC SERV SRL FOCSANI - 17.029,61 "" Ginel Trotus

74. ROBISVAL IMPEX SRL FOCSANI - 17.014,02 "" Valentin Victor Stoica

75. LORALEX SRL FOCSANI -17.009,55 "" Catalin Laurentiu, imputernicit Andi Gabriel Matei

76. ROBOTEX AGENCY SRL Sat STUPINA - 16.996,40 "" Vasilica Iuga

77. CRISMIRA COM SRL MARASESTI - 16.949,96 "" Dumitrache Tuvene, tatal lui Marius Daniel Tuvene

78. LUMY ROB COM SRL FOCSANI - 16.923,55 "" Victor Valentin Stoica

79. ROMAR CONFEXIM SRL FOCSANI - 16.766,47 "" Rodica Rusu, intermediat de Ginel Trotus

80. DANTONY IMPORT EXPORT SRL - 16.442,72 "" Anton Danut Nichifor

81. KARMA IMPEX SRL TIMBOIESTI - 16.330,15 "" Gheorghe Trofin

82. IRIS CONF SRL FOCSANI - 15.931,71 "" Liliana Irimia, intermediat de Tuvene

*83. DRANI PROD SRL ADJUD - 15.927,96

84. BOGMI PROD COM SRL FOCSANI - 15.848,12 "" Iovu Mirela, intermediat de Iorga si Oancea

85. MECANO SERV SA FOCSANI - 15.404,32 "" Viorel Vlaicu, intermediat de Corneliu Prunache

86. TICPERS SRL FOCSANI - 14.927,44 "" Marilena Prunache

87. LEGAL INVEST SERV SRL FOCSANI - 14.873,01 "" Mihail Aurelian Niciperenco

*88. IUNIS COM SRL FOCSANI - 14.215,44

89. VALCONDRA SRL FOCSANI - 14.070,02 "" Doina Tomozei

90. DAKE CONF SRL FOCSANI - 13.479,46 "" Ileana Moraru

91. VOLS SA FOCSANI - 13.038,84 "" Lucian Avram

*92. VIANCITI PREST SRL CIMPURI - 12.589,39

*93. BRADUL SRL CIMPURI - 11.144,16

*94. AG COM SRL VULTURU - 8.975,21 - ?

*95. STEAUA IMPEX SRL FOCSANI - 6.923,37 -

96. MA NUC COM SRL FOCSANI - 3.237,10 "" Relu Nuca

*97. RIDEX COMPREST SRL FOCSANI - 2.941,09

*98. ELNIC IMPEX SRL FOCSANI - 2.404,27

*99. SOGEND SRL FOCSANI - 1.870,19


Cititi in numarul de miine:


Afacerile de dupa Bancorex: Prosperi oameni de afaceri, cercetati pentru alte tepe


  • dupa povestea devalizarii Bancorex, patru afaceristi vrinceni, inculpati in dosar, si-au continuat afacerile nestingheriti u pentru "baietii destepti", creditele curier au insemnat un ajutor insemnat in afaceri u o parte dintre acestia inca mai au probleme in justitie, fiind cercetati si in alte dosare u povestea lor o veti afla din numarul de miine al Ziarului de Vrancea


  • În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 4

    Adaugă comentariu
    , acum 739370 zile, 19 ore, 49 minute, 35 secunde
    N-are dom'le cum sa fie fantome. Se plimba pe strada, stau prin Dance si chiar poti pune mana pe ele. Poate or fi alta specie, de Vrancea, ca daca alea occidentale sunt albe si fac BUHUHU, astea ale citeste integral
    , acum 739370 zile, 19 ore, 49 minute, 35 secunde
    Intr-adevar, Bancorexul, alaturi de Gerald, FNI au fost printre cele mai mari tepe financiare de dupa 90. Fara implicarea unor politicieni de la virf si/sau a serviciilor de informatii nimic nu ar fi citeste integral
    , acum 739370 zile, 19 ore, 49 minute, 35 secunde
    Magazinul Putna a fost deschis in decembrie 1971,un magazin reprezintativ al focsanenilor la acea vreme. Dupa 1989,s-a ales praful si pulberea de el.A pus mana pe el Mafia VRANCEANA. Bietul citeste integral
    , acum 739370 zile, 19 ore, 49 minute, 35 secunde
    De ce mi-ati sters comentariul critc la adresa distinsului consilier local Popoiu Danut Emil, de la PD-L, care apare pe lista celor care au luat bani cu imprumut de la Bancorex? Nu am jignit pe citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.