Ultima oră

Criza economica si instabilitatea politica, mai grave ca inundatiile

Ciprian Fânaru
3 feb 2010 1615 vizualizări
Asa a calificat seful Directiei Silvice Vrancea efectele asupra institutiei anul trecut u veniturile de criza ale unitatii au provenit din vinzarea lemnului, dar si din valorificarea fructelor de padure si pastravilor Bilantul pe anul 2009 a fost unul aproape negativ pentru Directia Silvica (DS) Vrancea, in conditiile in care institutia a survolat un an de criza economica si politica si se pregateste sa infrunte si cel de-al doilea an de recesiune

In acest context, seful Directiei, inginerul Petrica Tudosa, a calificat anul trecut ca fiind unul mediocru din punct de vedere al realizarilor. "Criza economica si instabilitatea politica au determinat realizari sub media tututor anilor precedenti, iar efectele asupra Directiei Silvice Vrancea au fost mai dezastruoase decit inundatiile din 2005", a pus punctul pe "i" seful Directiei Silvice, vorbind totodata de starea de tensiune creata in rindul personalului din pricina instabilitatii de la nivel guvernamental. Aceasta in conditiile in care la sefie s-au perindat mai multi silvicultori, iar unitatea nu a beneficiat de un plan de management unitar. La sfirsitul lunii mai a anului trecut, sefia Directiei a fost preluata de catre Gabriel Burghelea, sustinut de PSD. Dupa mai putin de sase luni de la instalare, cel care venise de la Ocolul Silvic Lepsa i-a lasat din nou loc celui care avea sa-i fie precursor dar si succesor, liberalul sustinut acum de PD-L, Petrica Tudosa. Din postul de adjunct a plecat in octombrie 2009 si Vasile Postu, conducerea institutiei fiind preluata de vechea echipa manageriala. Burghelea a primit atunci decizia de demitere de la Ministerul Agriculturii, cel de care apartinea la acea vreme Romsilva. Totusi, oficialii institutiei spun ca si-au facut treaba in 2009, atit in ceea ce priveste exploatarea lemnului cit si pe partea de impaduriri, chiar daca bugetul nu a permis "miscari" mai ample in aceasta directie. In cifre, anul trecut au fost recoltati 127.000 de metri cubi de material lemnos din cei 141.000 mc pe care si-i propusesera silvicultorii. Dintre acestia au fost vinduti doar 112.000 mc, 15.000 raminind pe stoc. In compensare, programul de regenerari de 151 de hectare a fost depasit, realizindu-se astfel de lucrari pe o suprafata de 170 ha. De mentionat ca cei mai multi puieti au fost plantati in zona de lunca a Siretului. "Materialul saditor a fost produs in pepinierele proprii. Mai mult, am avut solicitari si am dat si catre alte directii silvice din tara. La aceasta data avem un disponibil de 1.200.000 de puieti care pot fi achizitionati de alti beneficiari", ne-a spus Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al DS Vrancea.


Lucrarile din 2010, cu credite de la Banca Europeana


Lucrarile pe care institutia le-a derulat anul trecut au avut evident de suferit din pricina situatiei economice, dar si-au urmat cursul. Unele dintre acestea s-au facut in salturi si nu pot fi trecute la capitolul realizari finale din motive precum lipsa fondurilor, dupa cum ne-au explicat reprezentantii DS Vrancea. Au fost facute anul trecut, din fonduri de la buget si credite externe, lucrari in valoare totala de 4.997.600 de lei. Fondurile proprii, care au totalizat 108.000 lei, au fost folosite pentru cumpararea de utilaje independente si diverse amenajari de protectie. Interesant este faptul ca au fost valorificate nu mai putin de opt tone de pastrav provenind de la pastravaria de la Lepsa, aflata in administrarea Directiei. In tara si la export au mers de asemenea si peste 200 de tone de fructe de padure "prelucrate" la centrul de la Panciu. Legat de activitatea de anul trecut, silvicultorii se mai lauda si cu alte lucrari, cum ar fi cele de corectare a torentilor sau amenajari de drumuri forestiere. Personalul din ocoalele silvice a asigurat si servicii silvice pentru proprietarii de paduri. Oamenii in verde au pazit si au pus in valoare anul trecut 52.000 de hectare de padure. Planurile pentru anul acesta nu sint extrem de ambitioase, mai ales ca se urmareste o limitare a banilor cheltuiti, dar va fi urmata in continuare linia creditelor. "Pentru 2010, avind in vedere ca e un an de criza, s-au intocmit strategii de lucru, care au in vedere eficientizarea tuturor activitatilor pe care le desfasuram. Vizam optimizarea personalului, diversificarea productiei si identificarea de noi piete de desfacere pentru produsele noastre si reducerea la minimum posibil a cheltuielilor", a mai precizat purtatorul de cuvint al DS Vrancea. Chiar si in actualul context, 2010 se anunta un an cu investitii, dar si cu reorganizari in cadrul institutiei. Directia Silvica are pregatit un program de investitii in valoare de 30 de milioane de lei, bani care provin dintr-un credit de la Banca Europeana. Daca planurile nu sint puse in aplicare pina in 2011, banii se vor pierde. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.