Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE 01.02.2010

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 450 vizualizări
Subiectele Zilei: Cum i-a dat un judecator 10% din judetul Buzau unui cetatean care sustine ca e urmasul lui Preda Buzescu; Bechtel, pusa de Guvern sa construiasca fara bani de la stat; O mare teapa: "Cancaniada; Moldovenismul, cui in relatia Bucuresti-Chisinau

Moldovenismul, cui in relatia Bucuresti-Chisinau. Politicienii de peste Prut spun ca problema identitatii cetatenilor moldoveni nu poate fi transata de declaratiile de la Bucuresti. Respingerea ferma, in Romania, a ideii unei limbi si a natiunii "moldovenesti" pare sa creeze in continuare probleme la Chisinau. In toiul lunii de miere din relatia Bucuresti-Chisinau, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a catalogat drept "ofen satoare" declaratiile ministrului roman de externe, Teodor Baconschi, care a spus ca "moldovenismul" neaga radacinile identitare romanesti. Interventia lui Lupu vine intr-un moment in care politicienii din alianta aflata la guvernare la Chisinau vor sa castige votul unui electorat ce se identifica drept "moldovean". Integral in EvZ.ro.


Milioane aruncate degeaba pe dezinsectie. Firma care detine monopol pe deratizare in Capitala si-a prelungit contractul, fara licitatie, cu voia primarului general Sorin Oprescu. Nu mai putin de 32,2 milioane de euro. Atat au cheltuit in ultimii 14 ani edilii Capitalei pentru a scapa nu doar de tantari, dar si de sobolanii care bantuie nestingheriti prin subsolurile si pe la ghenele blocurilor. Suma a fost incasata integral de societatea 3D Romania (infiintata de Consiliul General al Capitalei in 1996 si vanduta ulterior unor firme daneze), care a reusit sa-si prelungeasca an de an contractul initial, prin acte aditionale, si sa obtina astfel nu doar monopolul pe deratizare in Bucuresti, dar si noi sume fara licitatie, scrie EvZ.ro.


Romani arestati pentru frauda. Politia britanica a anihilat o retea de romani care ar fi obtinut ajutoare in valoare de milioane de euro folosind sute de cereri false ale unor persoane care pretindeau ca au copii, relateaza editia electronica a publicatiei Sunday Mirror. Potrivit articolului, o singura banda ar fi obtinut, prin aceasta metoda, 10 milioane de lire sterline (11,5 milioane de euro), iar o alta gestiona 350 de familii false. La o adresa din Enfield, in nordul Londrei, erau inregistrate 45 de familii. "Este imposibil de spus exact cat de vasta este cu adevarat frauda. Pana acum, au fost condamnate peste 40 de persoane pentru fraude similare privind ajutoarele si descoperim tot mai multe cazuri", a declarat Bernie Gravett de la Scotland Yard. Integral in Romania Libera.


CNSAS, somat sa clarifice cazul Bejinaru. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa comunice daca sefa Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a colaborat cu Securitatea, a declarat Mona Pivniceru, presedintele AMR. Bejinaru a primit initial, de la CNSAS, un verdict de colaborare cu fosta Securitate, dar acesta a fost schimbat in iunie 2009 printr-o decizie definitiva a instantei supreme. Integral in Romania Libera.


Cum i-a dat un judecator 10% din judetul Buzau unui cetatean care sustine ca e urmasul lui Preda Buzescu. Cu ajutorul unui arbore genealogic, Teodor Nastase (medic veterinar si fost sef al Hergheliei Rusetu) aproape ca a ajuns proprietar peste toate padurile din Muntii Buzaului, in total 63.000 de hectare de padure. El a obtinut in acest sens o sentinta de la Judecatoria Patarlagele, care nu este insa definitiva, putand fi atacata cu recurs. Decizia judecatoreasca este inedita, fiind pentru prima data cand o instanta de judecata din Romania retrocedeaza o avere atat de mare. Motivarea sentintei seamana mai mult cu un studiu genealogic, pornind de la Hrisovul Mavrocordat din 1723 si trecand prin mai multe acte vechi - existente la Arhivele Statului Buzau, potrivit judecatorului cauzei - pentru a demonstra ca reclamantul Teodor Nastase este mostenitorul lui Toma Craciun Lupu si al Lisavetei Nastase. Integral in Gandul.


Bechtel, pusa de Guvern sa construiasca fara bani de la stat. Ministerul Transporturilor nu are bani pentru a plati Bechtel sa construiasca jumatate din Autostrada Transilvania, respectiv tronsonul Brasov-Targu Mures, de 200 km. Solutia propusa inca de anul trecut de catre ministrul de resort Radu Berceanu si anuntata oficial de premierul Emil Boc la finele saptamanii trecute este ca statul sa concesioneze acest tronson, tot catre Bechtel, pentru o anumita perioada de timp, ceea ce inseamna ca americanii vor trebui sa asigure ei finantarea proiectului, cel mai probabil cu bani de la banci. "Pentru tronsonul Brasov-Targu Mures, nu avem, in acest moment, asigurata finantarea. Daca ar fi sa construim autostrada strict dupa alocatiile bugetare, cei 415 km vor fi gata abia in 2025", a declarat pentru Gandul Adrian Ionescu, directorul de Infrastructura din cadrul Ministerului Transporturilor.


O mare teapa: "Cancaniada". Tabloidul "Cancan" a lansat o campanie promotionala inselatoare in care anunta un castig de un milion de euro. Sansele ca premiul sa fie acordat sunt insa aproape nule: 0,8%!. Mecanismul de a pune "castigatorul" sa extraga un plic din 125, doar unul dintre ele continand potul cel mare, a fost folosit si de "Gazeta Sporturilor", care nu a acordat milionul. Zilele trecute, ziarul "Cancan" a lansat o promotie puternic promovata si la TV, prin care anunta un mare pot de un milion de euro. Spotul TV, in care o voce abia inteligibila anunta concursul, spune ca "ai megasansa de a castiga premiul de un milion de euro", fara sa explice insa in ce consta aceasta "megasansa". Integral in Adevarul.


Gripa noua pierde din virulenta. Numarul cazurilor de gripa A(H1N1) este in scadere continua de la jumatatea lunii ianuarie si pana in prezent. Un calcul facut pe baza informarilor zilnice ale Ministerului Sanatatii (MS) arata ca in fiecare din saptamanile de mijloc ale acestei luni, a doua si a treia, au aparut cate cel putin 400 de noi imbolnaviri, iar in ultima, doar 130. Pe de alta parte, numarul celor morti din cauza gripei noi a scazut de trei ori din saptamana a doua pana intr-a patra, de la 27 la noua persoane. Integral in Adevarul.




de S.P. HotNews.ro





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.