Ultima oră

Felinare cu gaz lampant pentru iluminatul din Panciu

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 2933 vizualizări
Primarul Ion Petre continua tirada acuzatiilor la adresa Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice pentru incarcarea facturilor si lasarea in bezna a orasului, desi Primaria are o datorie istorica de peste 11 miliarde de lei vechi u extinderea retelei de iluminat public a dus la cresterea consumului, sustin oficialii Electrica u edilul Panciului spune ca va cumpara gaz lampant si felinare pentru a asigura iluminatul stradal macar ca acum 100 de ani

Edilul orasului Panciu, Ion Petre, ameninta cu instantele si protestele de strada fiindca Electrica a decis in 15 ianuarie sistarea furnizarii energiei electrice pentru iluminatul public, din cauza restantelor mari acumulate inca din anul 2004. Primaria Panciu are de achitat 11 miliarde de lei vechi, din care un miliard de lei reprezinta numai factura pe luna decembrie 2009. Potrivit unei situatii realizate de oficialii din Primarie, aceasta factura arata ca pentru iluminatul stradal s-au consumat 219.000 de kw, ceea ce inseamna cu aproape 170.000 de kw mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2008. Primarul Ion Petre, impreuna cu un grup de cetateni din Panciu si deputatul PSD Ciprian Nica s-au aratat dispusi la o negociere cu cei de la Electrica pentru a lamuri misterul unui consum supraevaluat si pentru dezamorsarea conflictului. "Eu personal am discutat cu dl director Preda si am cazut la un moment dat de acord sa purtam o discutie in trei impreuna cu dl primar pe aceasta tema. Cert este ca in aceeasi situatie incep sa fie si alte primarii din zona Moldovei si este destul de ciudat", a afirmat deputatul Ciprian Nica. Oficialii din Panciu se gindesc pe viitor la solutii alternative pentru asigurarea energiei electrice in oras atit pentru iluminatul stradal cit si pentru functionarea institutiilor. Una dintre ele este infiintarea unei centrale foto-voltaice, proiect in valoare de 10 milioane de euro, aflat pe masa Ministerului Economiei.


AFEE, acuzata de "practici necurate"


Suparat ca incepind din 15 ianuarie Panciu s-a scufundat in bezna deoarece Agentia de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Focsani a decis sa sisteze furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public pe motiv de neplata a facturilor, primarul Ion Petre acuza societatea de "practici necurate" in ceea ce priveste facturarea, care creste periodic, in conditiile in care numarul de lampi este acelasi de citiva ani: "Este de domeniul evidentei ca fiind victima unor metode necurate de facturare, Primaria Panciu nu poate achita, intr-un an de criza, facturile emise pentru iluminatul public. De asemenea, fac urmatoarele precizari: la acelasi numar de consumatori (lampi de iluminat) consumul legat de iluminatul public a crescut in oras, de la an la an, ajungindu-se ca in 2009 consumul facturat catre Primaria Panciu sa fie cu 280% mai mare fata de anul 2005, cu 150% fata de 2007 si cu 47% fata de 2008. Datele statistice sint, din punctul nostru de vedere, revoltatoare!", a declarat ieri intr-o conferinta de presa, primarul Ion Petre. Potrivit acelorasi declaratii, intre timp AFEE a reluat furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public, aleatoriu numai pe unele cartiere. Edilii orasului nu exclud si posibilitatea sustragerii de curent electric de catre unii cetateni prin bransamente ilegale, altfel nu-si explica faptul ca AFEE a putut factura o valoare atit de mare a consumului. "Daca sint asemenea bransamente ele trebuie urmarite de catre Eelctrica", a mai spus Ion Petre.


Primarul Petre ameninta cu justitia si protestele de strada


Primarul Petre spune ca ar vrea dezamorsarea conflictului prin incheierea unui contract cu Electrica cu citeva conditii: reluarea furnizarii energiei electrice, reesalonarea datoriilor de peste 10 miliarde de lei vechi, citirea sau inlocuirea contorilor din punctele de consum numai in prezenta delegatului primariei si stabilirea orarului de consum de catre Primaria Panciu. "în conditiile in care aceste solicitari nu vor fi luate in considerare ne vom adresa Justitiei! Vom face plingere penala impotriva directorului AFEE care, in opinia noastra, se face vinovat de savirsirea mai multor infractiuni si vom cere instantei sa anuleze factura din data de 4 decembrie 2009! în acelasi timp Primaria Panciu nu isi va asuma responsabilitatea pentru nici una dintre actiunile de protest pe care cetatenii din oras le-ar putea organiza in urmatoarea perioada. Mai mult, primarul si viceprimarul orasului vor lua parte la aceste actiuni, indiferent cine le va organiza!", sustine Ion Petre. In acelasi ton primarul orasului Panciu a mai anuntat ieri ca se pregateste de achizitia unei tone de gaz lampant si a 100 de felinare pe care sa le monteze in oras pentru a asigura pancenilor iluminatul stradal macar ca acum 100 de ani.


Modernizarea retelei a crescut consumul, spune Electrica


De cealalta parte, oficialii Electrica sustin ca pentru iluminatul public exista echipamente adecvate de masura a consumului de energie electrica, de ultima generatie, iar tariful in acest caz este unul mai avantajos. "Pe 26-28 ianuarie s-au facut citirile impreuna cu un reprezentant de la Primarie. Contorizarea se face prin echipamente de ultima generatie, prin tehnologii noi. Daca s-a facturat mai mult in decembrie si indexul este mai mare decit cel real se poate verifica in urma citirilor din ianuarie. E posibil sa se fi facut si o regularizare, mai apar si situatii de genul acesta, dar sint izolate, e posibil sa fie o cauza tehnica, in nici un caz una subiectiv umana. Daca dl primar avea o problema reala primeam un telefon pentru a ajunge la o solutie, dar nu am primit nicio sesizare, nici de la primarie, nici de la AFEE ", ne-a declarat directorul Dumitru Danila, de la Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Focsani. Acesta sustine ca este normala o crestere a consumului de energie electrica pentru iluminatul public dat fiind faptul ca reteaua s-a extins si a fost modernizata incepind cu anul 2007. Cit priveste reluarea furnizarii energiei electrice pentru iluminat aleatoriu numai in unele cartiere, directorul Danila a explicat ca aceasta situatie s-a produs in perioada codului galben de ger de weekendul trecut, pentru a se facilita accesul ambulantei sau a altor organe de interventie in caz de urgenta. Dupa aceste citeva zile s-a revenit la deconectarea totala a iluminatului stradal. Si directorul AFEE, Ionel Preda, crede ca principalul vinovat pentru bezna in care se afla orasul Panciu este primarul Ion Petre, acuzat de management defectuos, intrucit timp de 6 ani nu a reusit sa isi achite datoriile la electricitate, desi a avut fonduri alocate in acest sens. (D. GANEA, M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 ore, 35 minute, 23 secunde
Tot inapoi spre evul mediu!ASA primar "gospodar" mai rar !ATI pus mai multe lampi,ati consumat ,dar nu vreti sa platiti.Ia sa ia exemplu si altii ,ca doar la Electrica este sat fara caini(sau sunt citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 35 minute, 23 secunde
Noi, oamenii simpli din aceasta tara Cerem , Asa cum nimeni nu a depus nici un efort si nu a facut nicio investitie pentru a umple lacurile de acumulare , pe care poporul roman le-a citeste integral
, acum 739393 zile, 10 ore, 35 minute, 23 secunde
... si de care se folosesc daor cei..... scuze penrtru greseala gramaticala... Doamna de romana m-ar lasa corigent si nu vreau asta... Inca o data suze..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.