Ultima oră

MASS-MEDIA:Moartea unui jurnalist

Ziarul de Vrancea
29 ian 2010 629 vizualizări
Ieri-dimineata s-a stins din viata Florin Zamfirescu, unul dintre cei care au pus bazele fostului "Monitorul", actualul "Ziarul de Iasi". Slujba inmormintarii va avea loc miine, in jurul orei 13, la Biserica "Sfantul Nicolae" din Copou.

Autor: Nicoleta BUNDUC

Cititi un ultim omagiu adus de fostii colegi si prieteni de la "Ziarul de Iasi": "Amprenta lui Florin Zamfirescu" si "Omul din hirtie de ziar".




Ieri-dimineata a incetat din viata jurnalistul Florin Zamfirescu (47 de ani), unul dintre cei care au pus bazele cotidianului "Monitorul", actualul "Ziarul de Iasi", si director editorial al cotidianului ortodox "Lumina".


Jurnalistul suferea de o boala neurologica grava, intitulata poliradiculonevrita. Boala de care suferea este una foarte rara. Cauzele ei nu se cunosc exact, sustin medicii, si, practic, este o boala care nu poate fi tratata si care dezvolta complicatii grave.


Florin Zamfirescu poate fi considerat unul dintre fondatorii presei moderne din Iasi si din tara. A fost secretar general de redactie la revista "Opinia Studenteasca", in anii premergatori revolutiei din decembrie 1989, revista care, in ciuda impunerilor vremurilor de atunci, nu a publicat niciodata imagini sau texte referitoare la cuplul Elena si Nicolae Ceausescu.


Imediat dupa Revolutie a fost unul din fondatorii "Monitorului de Iasi", iar ulterior a initiat si participat activ la dezvoltarea retelei de ziare "Monitorul", in Moldova, Ardeal si Bucuresti

, retea care numara in 1999 nu mai putin de 20 de cotidiane locale, dintre care unul in limba maghiara. A sustinut in paralel dezvoltarea retelei de statii radio "Nord-Est" si a centrului tipografic "Multiprint", gratie caruia la Iasi s-a tiparit primul ziar full policrom din Romania

. A urmarit indeaproape profesionalizarea departamentelor de productie si tehnoredactare din ziarele retelei, "Monitorul de Iasi" fiind primul ziar din tara care a computerizat operatiunile respective. S-a ingrijit, in calitate de director editorial al retelei de ziare, de instruirea a numerosi reporteri si redactori. A structurat redactiile locale si, intr-un climat profesional national foarte confuz, a introdus reguli de functionare pe departamente si sectii cu competente clar definite.


Pe parcursul a zece ani, cit a functionat reteaua "Monitorul", piata presei locale din Romania s-a schimbat profund, o insemnata parte din merit revenindu-i din plin. Dupa destramarea retelei a infiintat mai multe ziare locale (Obiectiv, Lumea ieseanului), fiecare dintre acestea surprinzind piata cu idei ingenioase dintr-o paleta larga de competente, de la editorial la distributie. In 2005 a fost in echipa celor care, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au lansat "Ziarul Lumina", primul ziar crestin din Romania, parte a trustului de presa al Patriarhiei, unde a detinut functia de director editorial.


Slujba inmormintarii va avea loc simbata, 30 ianuarie, in jurul orei 13, la Biserica "Sfantul Nicolae".




Amprenta lui Florin Zamfirescu


Florin Zamfirescu face parte din galeria speciala a personalitatilor care, fara a dori sa se plaseze neaparat in prim-plan, au exercitat, cu discretie, cu farmec si har, o mare influenta asupra celor din jur si a peisajului media in general.


E greu sa descrii in citeva fraze ce simti atunci cind te desparti de un om linga care ai trait, zi de zi, la o intensitate astazi greu de inteles, anii de inceput ai presei noastre post-comuniste. Ani agitati, tensionati, haotici. E ca si cind s-ar risipi peste noapte o bucata din propria

ta existenta. Pentru o vreme, am luat cu totii parte la o aventura unica ce a inceput in anii \'80, ultimii din perioada comunista, cind la Iasi se facea cea mai buna presa studenteasca din tara, privita cu invidie prin celelalte centre universitare din tara. Aventura a continuat intr-un alt fel in deceniul urmator. Pe 22 decembrie 1989 se stringea la Casa Studentilor din Iasi nucleul care avea sa scoata intr-o noua formula "Opinia Studenteasca", punctul de plecare pentru alte proiecte media importante, in primul rind "Monitorul", cea mai importanta retea de ziare locale din tara, dar si Radio "Nord Est" sau tipografia "Multiprint". In toate regasim ideile, citeodata de-a dreptul nastrusnice, entuziasmul si verva lui Florin.


La fel ca Vanda Condurache, si Florin Zamfirescu a disparut incredibil de brusc de pe radarul existentei noastre cotidiene. Apropierea lor nu e deloc intimplatoare pentru ca amindoi fac parte din galeria speciala a personalitatilor care, fara a dori sa se plaseze neaparat in prim-plan, au exercitat, cu discretie, cu farmec si har, o mare influenta asupra celor din jur si a peisajului media in general. O influenta pe care doar cei din interior au putut sa o perceapa si sa o inteleaga la adevarata ei dimensiune.


In timp, vechiul nucleu al "Opiniei Studentesti" s-a risipit. A ramas insa vie amintirea unei perioade in care am trait cu totii, la cote maxime, momente care ne-au marcat definitiv existenta ulterioara, chiar daca vremurile si destinele individuale ne-au despartit. Ce e sigur e ca, intr-un fel sau altul, in tot ce s-a intimplat atunci si apoi o buna bucata mai incolo, regasim amprenta lui Florin Zamfirescu. O pot confirma Daniel Condurache, Andi Lazescu, Toni Hritac, Dan Radu, Marius Cristian, Florea Ioncioaia, Cornel George Popa, Gabriel Rusu, Cristian si Alina Mungiu, Dan Mititelu, Valeriu Gherghel, Cezar Caluschi, Dorina Baiesu, Liviu si Sorin Avram, Irina Radu, Ovidiu Simonca si, cu siguranta, toti cei care s-au alaturat mai tirziu "echipei de aur" a "Monitorului".



Omul din hirtie de ziar


Autor: Dan RADU

Zamfirescu. Asa l-am trait eu.


Prin toamna lui \'86, vreo douazeci de insi ne buluceam intr-o camaruta din Casa Studentilor, la concursul de reporteri ai Opiniei Studentesti, fara doar si poate cea mai buna revista din tara in acei ani. In fundul camarutei, stind relaxat picior peste picior, nitel arogant si tragind din tigara cu sipca, ne astepta Florin. O figura uscata, cu barba ascutita, de calugar siberian. Acela a fost inceputul meu.


Apoi am stat in aceeasi camera de camin in Tudor vreo patru ani, si am ris mult, ca avea mult umor, si am impartit fasolea la borcan pe care el o indoia cu apa ca sa fie mai multa, iar el bea foarte mult ceai negru, vreo doua kile pe zi, si fuma tigara de la tigara, si ma enerva ca lasa scrumiera plina cu chistoace, si scria poezii, mi le-a citit si mie intr-o noapte, apoi a mai scris si altele in alte nopti, si mi-a povestit si cum era sa se faca calugar dar ceva l-a razgindit, si dormea pina dupa-amiaza la doua, ca aveam storuri la camera de nu mai stiai de-i zi sau noapte, si in multe nopti corecta textele revistei, si punea cele mai faine titluri din tara, iar la unele rescria finalul, si o data l-am vazut cu mapa sub brat plecind la scoala, ca era totusi si student, si m-a busit risul, ca era prima data in atitia ani cind il vedeam mergind la facultate, apoi m-a invatat si tehnoredactare, cu masurare in quadrati, o chestie foarte complicata, matematica si arta, si eram amindoi "echipa de tipografie", unde ne certam cu zetarii desi eram prieteni cu ei, si le mincam salamul si le beam rachiul, si in unele nopti dormeam acolo pe banci, asteptind spalturile, si el era celebru, cam cit puteai fi in vremea aia, ca inainte de a-l cunoaste mi l-a aratat un coleg de grupa la o masa alaturata intr-o crisma: "uite, ala-i Zamfirescu de la Opinia", chestie care m-a lasat rece, si ce daca, am zis, habar nu aveam ca omul asta va ciopli mai tirziu si la destinul meu, si al multor altora, ca era un fel de guru, si de sef de trib in presa, daca spunea ceva Florin, pai aia si era, si scria si rubrica PULS, pe care o citea toata lumea si-si dadea coate ca uite ce le-a mai tras-o aici, sau aici, si avea un condei stralucit, de pe care se scurgeau metafore slefuite ca diamantele, si revista lua premii an de an, si el isi umfla pieptul si mai tare, ca-i placea sa se mindreasca, era una cu revista, asta e sigur, apoi a facut alte ziare, si alte reviste, si iar alte ziare, si tot asa.


Omul asta era din hirtie de ziar. De aia a si fost asa de fragil.


Zamfirescu. Asa l-am trait eu.



Sursa:www.ziaruldeiasi.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.