Ultima oră

Soferii vrinceni au cistigat anularea taxei de poluare

Doina Ganea
29 ian 2010 985 vizualizări
Zeci de vrinceni si-au luat taxa înapoi

Odata cu instituirea obligativitatii platii taxei speciale de poluare pentru autovehicule, 66 de vrinceni au dat in judecata Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea pentru restituirea sumelor achitate. Din aceste dosare, 56 au fost solutionate, iar 48 chiar au fost cistigate de petentii care s-au incapatinat sa demonstreze ca taxa este discriminatorie si au dat statul roman in judecata.

Pentru cei 48 de vrinceni care au primit solutii favorabile, instanta a dispus plata sumei de 252.542 lei, din care DGFP Vrancea a inapoiat deja 192.217 lei pentru 37 de solicitanti. "S-a creat un precedent cu un caz petrecut la Arad si cistigat in instanta, dupa care practica judiciara a fost preluata. Este insa discutabil ceea ce s-a intimplat. Soferii au platit intii taxa de inmatriculare, apoi au dat in judecata statul, solicitind restituirea. Din cite m-am informat, in cele mai multe dintre solutiile date de instante s-a sustinut ca taxa este contrara normativelor comunitare. Acum acesti oameni care s-au judecat pentru taxa de poluare au masinile inmatriculate fara sa plateasca nici un ban", a declarat Constantin Grigorica, director coordonator adjunct la DGFP Vrancea. Potrivit unei situatii prezentate de conducerea DGFP, in 2009 au intrat in vistieria statului 9.068.784 de lei in contul taxei de inmatriculare platita de soferii vrinceni si s-a restituit suma de 248.879 de lei, reprezentind atit diferenta de taxa, cit si taxele cistigate in instanta ca urmare a actiunilor judecatoresti. Pentru anul 2010 s-au depus 124 de cereri pentru taxa de poluare, suma incasata pina in prezent fiind de 437.092 de lei. Conform OG 117/2009, privind taxa pe poluare, incepind cu 1 ianuarie 2010 nu mai sint scutite de taxa de poluare nici autovehiculele M1 pentru transport persoane, cu norme de poluare Euro 4 a caror capacitate cilindrica este mai mica de 2000 cmc si nici autovehiculele N1 pentru transport marfuri cu o capacitate mai mica de 3,5 tone, cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima oara in Romania. In continuare nu se datoreaza taxa de poluare pentru aceste tipuri de autovehicule, daca acestea au fost inmatriculate pentru prima data in UE in perioada 15 decembrie 2008 "" 31 decembrie 2009 si daca se inmatriculeaza pentru prima data in Romania in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, adica aproximativ 14 februarie 2010. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.