Ultima oră

AFACERI: Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI: Convalescenta sistemului bancar din Romania va mai dura un an sau un an si jumatate

Ziarul de Vrancea
28 ian 2010 517 vizualizări
In momentul de fata, greul a trecut atat in Europa de Vest, cat si in cea de Est. Criza nu s-a terminat, dar observam o recladire a increderii intre jucatorii bancari, intre companii si oameni , a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI la un seminar organizat de Finmedia

". Potrivit reprezentantului roman la FMI, criza din Romania a condus la concluzia ca reformarea sistemului bugetar-fiscal e fundamental necesara. "Fara asta nu vom putea merge inainte. E drept, asistam la o crestere a productiei industriale, a exporturilor, dar in acelasi timp, exista riscuri legate de implementarea reformelor. Daca tonul acestor reforme nu va fi ferm, vom provoca o stare de confuzie", a mai spus Tanasescu.

Cele mai importante declaratii ale lui Tanasescu:


* Stocul de arierate de la sfarsitul lunii noiembrie era mai mare decat ne-am propus. Dorim sa il reducem catre zero in urmatoarele 5-6 trimestre

* Criza a trecut, dar riscurile vin din nereformarea sistemului bugetar-fiscal

* Sistemul bancar din Romania va mai fi in convalescenta un an - un an si jumatate

* E nevoie de o regandire a sistemului de asistenta sociala in Romania. In momentul de fata, Transporturile dau gratis calatorii celor din sistem, cei de la Energie la fel, de la Ministerul Muncii, la fel. Nu stim daca banul acela e folosit cum trebuie si daca are efectul scontat

* Adoptarea euro inseamna disciplina, responsabilitate si o ne-revenire de la ce am promis ca facem. Nu trebuie ca euro sa fie un minus, ci un plus in activitatea noastra

* Este ingrijorator faptul ca datoria publica s-a dublat in doi ani. Daca o tinem tot asa, vom ajunge la niste niveluri foarte mari ale datoriei. Nu trebuie sa depasim 35% din PIB

* Bancile straine nu isi vor retrage banii, dar e nevoie ca acest capital romanesc sa devina o alternativa la cel strain



Depinde de noi ca cei care detin capitaluri straine sa nu plece cu ele in tarile lor


Potrivit reprezentantului roman la FMI, provocarile in acest an ale economiei sunt de a tine echilibrul intre presiunile asupra inflatiei si presiunile asupra monedei nationale. Tanasescu mai spune ca bancile grecesti din Romania o duc foarte bine, in ciuda problemelor macro ale Greciei. "Aceasta frica sau emotie ca banii bancilor straine vor iesi din tara este foarte corecta.



Daca nu vom invata ca nu mai putem consuma pe datorie, criza a trecut degeaba peste noi



Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI

Dar depinde de noi si de credibilitatea noastra ca acest lucru sa nu se intample, ca cei care detin capitaluri sa nu plece cu ele. Pana acum am gasit metode neortodoxe. Am facut intelegeri cu bancile straine si ele au fost respectate. Tin sa spun ca bancile grecesti din Romania nu au scos bani in afara. Sunt solide, chiar daca fac parte dintr-un sistem bancar cum e cel grec", a mai spus Tanasescu.


El a anticipat ca in perioada urmatoare vom asista la dezbateri consistente legate de adoptarea euro, pe fondul problemelor unor economii europene.


* Va urma o discutie ampla legata de introducerea monedei euro


"Zona euro trebuie regandita. Portugalia a accesat zona euro, dar nu era pregatita. Portugalia are probleme mai mari decat Grecia. Va fi o discutie legata de introducerea monedei euro mai repede sau mai putin repede.


Unii spun sa introducem euro maine, iar altii ca trebuie amanat fiindca economia trebuie consolidata", a conchis Tanasescu, care a mai precizat ca potrivit informatiilor sale, convalescenta sistemului bancar va mai dura un an sau un an si jumatate, dupa care isi va relua viteza de finantare a economiei.


* Tanasescu: Criza ne-a prins nepregatiti, ca sa fiu elegant


Criza ne-a prins nepregatiti. Prin politicile prociclice din 2007-2008 am contribuit la suferinta din 2009, care va mai continua si in 2010. Potentialul de crestere al Romaniei se situeaza la 5-6% anual. In acest an vom avea o crestere de 1,3-1,5%, iar in 2012 vom ajunge la potentialul de 5%.

Nu vom mai asista la cresterile din 2007 si 2008, dar trebuie consolidate aceste ritmuri de crestere.


Potentialul de crestere al Romaniei se situeaza la 5-6% anual. In acest an vom avea o crestere de 1,3-1,5%, iar in 2012 vom ajunge la potentialul de 5%.



Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI


Zona euro trebuie regandita. Portugalia a accesat zona euro, dar nu era pregatita. Portugalia are probleme mai mari decat Grecia. Va fi o discutie legata de introducerea monedei euro mai repede sau mai putin repede. Unii spun sa introducem euro maine, iar altii ca trebuie amanat fiindca economia trebuie consolidata.


* Capitalul romanesc trebuie sa devina o alternativa la cel strain



"Suntem dispersati, nu intotdeauna cu valori comune, astfel incat capitalul romanesc nu este intotdeauna foarte solid. E nevoie ca acest capital local sa fie o alternativa la cel strain", a mai spus Mihai Tanasescu.



de Dan Popa HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.