Ultima oră

Spaima bugetarilor! Din ce institutii se mai taie posturi

Ziarul de Vrancea
27 ian 2010 4521 vizualizări
Serviciile publice deconcentrate din judetul Vrancea au anuntat anul trecut concedierea unui numar de 40 de persoane u pentru anul 2010 s-a anuntat in prima faza reducerea unui numar de 29 de posturi u peste aceste cifre se aduna insa in acest an si concedierile anuntate in administratie, unde intra si Protectia Copilului, dar si sutele de plecari din scoli u sefii institutiilor deconcentrate nu sint de acord cu aceste disponibilizari si se pling ca nu dispun de personal suficient pentru volumul de munca, dar sa mai si trimita oamenii in somaj u primul val de disponibilizari pare sa fie deocamdata doar pe hirtie

Institutiile publice din Vrancea trec printr-o contractie de personal. Urmare a deciziilor guvernamentale privind reducerea cheltuielilor de personal, primele concedieri anuntate pe anul acesta in rindurile functionarilor publici vrinceni nu sint menite totusi sa creeze panica, intrucit s-a taiat din schema pina si ultimul post neocupat. Totusi, doar 15 institutii din judet nu au anuntat reduceri de personal in 2009 si la inceput de 2010, potrivit unor informatii obtinute de reporterii nostri. In conformitate cu prevederile Legii 329/2009, reducerea de personal in anul 2009, la nivelul institutiilor deconcentrate din judet, cumuleaza 40 de posturi, din care 26 de posturi de functionari publici. In valoare absoluta, numarul reprezinta un procent de 1,73%, fata de numarul total de personal prevazut de 2,03%. Pentru anul 2010 se estimeaza o reducere de 29 de posturi bugetate din serviciile deconcentrate, din care 14 posturi de functionari publici, ceea ce in valoare absoluta inseamna un procent de 1,26%, fata de numarul total de personal prevazut al functionarilor publici de 1,09%, de la nivelul fiecarei institutii. Unele dintre acestea, neavind acoperita complet schema de personal, au putut anunta reducerea unor posturi care oricum nu erau ocupate, pastrind in continuare acelasi numar de angajati.


Se taie din posturi, nu se dau afara oameni


La Directia de Sanatate Publica, care are in schema de personal 99 posturi, din care 65 functionari publici, a avut loc reducerea unui numar de 9 posturi in 2009 si urmeaza in 2010 alte trei posturi din rindurile personalului contractual. "Nu vom da afara nici o persoana din institutie. Vor fi taiate posturile vacante din organigrama", a precizat dr. Catalin Graur, directorul DSP Vrancea. La Inspectoratul Teritorial de Munca, care dispune de 77 de angajati, din care 60 sint functionari publici, a fost anuntata inca de anul trecut reducerea unui numar de 16 posturi pentru anul 2010, din care 10 au fost angajati contractuali. "Pentru 2010 nu ni s-a comunicat nimic. Nu cred ca o sa se mai faca la noi disponibilizari. Pentru 2009 au fost desfiintate posturile vacante dupa care personalul contractual pe perioada determinata, care se termina oricum in februarie. Unele colege si-au depus cerere de pensionare anticipata, patru persoane, ceea ce a fost un colac de salvare pentru noi", ne-a declarat directorul adjunct al ITM, Eliza Tarba. La fel si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, care a trimis in 24 decembrie 2009 un numar de 9 persoane in preaviz, din care 8 erau functionari publici. "Deocamdata nu avem nici un semnal de noi disponibilizari. In urma concedierilor din anul trecut, pina ne stabilizam, trebuie reorganizare", spune Carmen Chitic, directorul coordonator al AJPS.


Sefii institutiilor se pling ca oricum nu au oameni


Directia Judeteana pentru Sport are la ora actuala un post vacant si a disponibilizat anul trecut trei persoane din cele 21 angajate. "Nu am fost anuntat despre disponibilizari la nivelul institutiei, dar oricum mi-ar fi foarte greu sa rup de undeva pentru ca si asa sintem putini", ne-a spus Daniel Gongu, seful DS Vrancea. Clubul Sportiv Unirea Focsani, din cele 28,75 de posturi prevazute in organigrama, a redus in anul 2009 un singur post. CS Unirea are in structura de personal atit posturi cu norma intreaga cit si posturi prin cumul de functii. "Schema este redusa, iar in acest moment avem nevoie de jumatate de norma la box si tir. Sectiile stau fara antrenor in acest moment, iar la atletism am nevoie de o norma intreaga. De asemenea, am nevoie de muncitori. Am doar patru angajati in conditiile in care am in grija baza din Sud, poligonul de tir, patinoarul si terenul sintetic. Am nevoie de 20 de muncitori, dar ma descurc cu ce am. Va dati seama ca nu am cum sa mai tai si din acestia", ne-a spus Petrea Vilcu, directorul CS Unirea Focsani. La rindul sau, Directia Judeteana pentru Tineret figureaza cu doua posturi vacante si a disponibilizat trei persoane din cele 21 de posturi. "Ni s-a transmis pentru acest an sa nu depasim bugetul de salarii de anul trecut. Deocamdata nu stim daca vom mai reduce din personal pentru ca nu a fost transmisa de la Autoritatea Nationala de Tineret si Sport organigrama institutiei", a precizat directorul Adrian Baciu.


La DSV s-au taiat posturile de pe hirtie


Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a redus si ea anul trecut trei posturi din cele 86 existente in organigrama. "Au fost trei persoane care au iesit la pensie de drept, iar posturile acestora au ramas vacante", ne-a precizat Mariana Botea, purtatorul de cuvint al DADR. Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si de Vinatoare (ITRSV) are un numar de noua posturi vacante, pe care le-a redus integral anul trecut, nefiind astfel obligata sa concedieze. Si Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) a disponibilizat anul trecut patru persoane din cele 19 aflate in organigrama. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a anuntat pe anul trecut reducerea a sase norme din cele 148 prevazute. "Este vorba doar despre sase posturi care erau vacante, trei de functionari publici si trei de personal contractual, care ne-au fost luate. Momentan, privitor la restructurari, nu ni s-a comunicat nimic", ne-a spus directorul Luminita Deliu.


Se anunta proteste


In cadrul institutiilor deconcentrate vrincene sint angajate 2.306 persoane. Anul acesta ar putea urma si alte concedieri, in special in administratia locala, dar si in educatie, din luna august. Se pare ca nici Protectia Copilului nu scapa de "taieri" de posturi. Conform informatiilor avansate de reprezentantii guvernului, primii disponibilizati din rindurile bugetarilor vor fi din rindul personalului contractual. Aceasta in conditiile in care administratia publica ramine un domeniu destul de afectat de lipsa de personal si de diminuare a veniturilor salariale. Avind in vedere ca aceste disponibilizari au efecte negative atit asupra autoritatii de stat, in diferitele domenii de activitate, cit si asupra diminuarii puterii de cumparare a angajatilor sindicalistii din administratia publica au hotarit declansarea actiunilor de protest la nivelul ramurii incepind de saptamina viitoare.

Grupaj coordonat de Doina GANEA



  • In educatie lucrurile sint deja aranjate


  • La Inspectoratul Scolar s-au redus cinci norme in anul 2009, iar la Casa Corpului Didactic "Simion Mehedinti" o norma. Aceasta din urma are prevazut in schema sapte posturi cu norma intreaga si patru posturi prin cumul de functii. Conform organigramei ISJ, institutia a trebuit sa reduca cinci norme din cele 40 existente, acest lucru fiind facut odata cu revenirea lui Iordache Bostan in fruntea invatamintului vrincean, imediat dupa sosirea directivelor de la Ministerul Educatiei. Dintr-un foc, acesta a demis trei inspectori, dar si pe referentul Marioara Vintila, pentru a reduce numarul de norme. Astfel, la inceputul lunii septembrie a incetat contractul inspectorilor Maria Lupu, la acel moment inspector de limba romana, Cristina Trofin si Savel Mihailescu. Aceasta se intimpla dupa ce in urma cu citeva saptamini, inspectorul responsabil cu imaginea, Mirela Filip, si-a dat demisia, in acest moment institutia neavind un purtator de cuvint. Zilele trecute, inspectorul scolar general, Iordache Bostan, a declarat ca nici un angajat al ISJ nu va fi dat afara in acest an scolar. Totusi, din august se anunta concedieri. La Casa Corpului Didactic, unde s-a solicitat reducerea unui post, lucrurile s-au aranjat de la sine, intrucit unul dintre angajati a iesit la pensie. "Pina sa inceapa anul scolar, a iesit la pensie administratorul. In rest, avem sapte angajati cu norma intreaga si trei profesori metodisti platiti la cumul, si un alt profesor metodist cu jumatate de norma", ne-a spus directorul Janet Popoiu. (I. N.)



  • 15 institutii nu au prevazute reduceri


  • 1. Directia pentru Cultura Culte, care are 8 posturi in organigrama din care 5 sint functionari publici,

    2. Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor - 17/16

    3. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) ""52/48

    4. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP)- 518/485

    5. Garda Financiara - 30/28

    6. Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale "" 36/33

    7. Oficiul Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice -10

    8. Agentia de Plati si interventie pentru Agricultura (APIA) - Centru Judetean Vrancea "" 121/118

    9. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) ""22/19

    10. Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltre Rurala si Pescuit (OJPDRP) -20

    11. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) - 41/40

    12. Directia Judeteana de Statistica - 30/27

    13. Garda de Mediu "" Comisariatul Judetean""19/18

    14. Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) ""136

    15. Oficiul Judetean de Posta - 514 angajati prevazuti. (D. G.)




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739391 zile, 21 ore, 58 minute, 45 secunde
    Imi pare nespus de rau , dar in multe din aceste institutii se taie.......multa frunza la caini
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.