Ultima oră

Radiografia unui judet congelat: sub cerul liber la -20 de grade

Ziarul de Vrancea
26 ian 2010 1804 vizualizări
Si astazi Indicele de Racire va depasi pragul critic de risc ridicat in Vrancea, ceea ce inseamna ca nu putem sta prea mult in aer liber u oamenii fara adapost le dau de munca medicilor din spitale pentru ca moartea siberiana ii cauta prin subsoluri si canale u Ambulantele fac ture in Focsani in cautarea persoanelor inghetate de ger u oamenii strazii si-au gasit adapost si in gari, de unde nu mai sint evacuati u primaria se gindeste sa incalzeasca nefericitii sortii la Punctele Termice, dupa ce 32 dintre acestia se ingramadesc in azilul de noapte u si ieri, temperaturile au coborit pina la - 20 de grage Celsius u angajatorii sint obligati sa distribuie ceai fierbinte si sa acorde pauze angajatilor care lucreaza in aer liber

Vrincenii au indurat si ieri temperaturi demne de iarna polara, care au coborit pina la "" 21,7 grade Celsius. Azi va urma o noua zi demna de un congelator, intrucit Indicele de Racire va depasi pragul critic de risc ridicat. Asta inseamna ca gerul ne va biciui cu o "intensitate" de pina la -32 de grade Clesius, daca va bate vintul. Daca pentru oamenii obisnuiti citeva minute in aer liber inseamna un disconfort termic ridicat, ginditi-va ce simt oamenii strazii. Sub cerul liber, la -20 de grade Celsius, "boschetarii" incearca sa supravietuiasca cu sprijinul autoritatilor sau prin propriile puteri, insa moartea ii loveste unul cite unul. Daca unii au cazut deja victime gerului napraznic, altii au "strigat" dupa ajutor, mina intinsa venind de la medici. In cazul in care municipalitatea mai gaseste "boschetari" pe strazi, pentru acestia se ia in calcul amenajarea unor adaposturi temporare in Punctele termice dezafectate. Si la Adapostul de Noapte din Focsani nu se mai tine cont de localitatile din care provin acestia, asa ca daca ii vedeti chirciti pe undeva indrumati-i pe strada Albinei.

Valul de ger care a lovit intreaga tara face victime si in Vrancea. Daca unele persoane se aleg doar cu degeraturi la miini si picioare, altii nu reusesc sa scape cu viata dupa ce temperatura corpului le scade sub 35 de grade Celsius. Dupa ce un barbat cu identitate inca necunoscuta a fost gasit vineri inghetat aproape de calea ferata in Suraia, o soarta asemnatoare a avut-o si un barbat din satul Ursoaia, comuna Reghiu, care si-a dat duhul in zapada. Ion Mocanu a fost gasit mort de medicii de la Ambulanta care s-au dus sa-l ajute. Barbatul era cunoscut in sat cu patima betiei, linga el fiind gasita si o sticla de 2 litri ce mai avea un strop de rachiu in ea. De asemenea, un barbat de 56 ani din Boghesti a murit dupa ce a fost internat la Spitalul Municipal Adjud. Politistii au fost sesizati despre faptul ca Ionel Rusu a fost gasit inconstient in propria casa. "Cel in cauza a fost transportat la Spitalul Adjud, fiind diagnosticat cu hipotermie, in urma careia a decedat", se arata intr-un comunicat al Politiei. Dupa necropsie s-a constatat ca barbatul a baut prea mult alcool.


A inghetat in casa


Si medicii din spitale au avut de lucru dupa ce zeci de persoane au inghetat la propriu. De exemplu, la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani s-a lucrat la foc continuu. Medicii au avut de tras nu numai cu persoanele care nu au unde sa locuiasca, ci si cu micutii care s-au jucat cu zapada ori tinerii si batrinii care nu au bani pentru lemne si au inghetat in propriile case. Asa se face ca un tinar de 29 ani din Odobesti a ajuns pe patul de spital dupa ce a inghetat in casa unui prieten. Aurel Ioan Simion a fost diagnosticat cu degeraturi la picoare, fiind internat in sectia de chirurgie. "Am dormit la un prieten si am inghetat. Nu avea caldura in casa. Am mai fost degerat acum citiva ani", ne-a povestit Aurel. Barbatul nu stie ce va face cind va parasi spitalul pentru ca nu se intelege cu rudele si nu are unde sa traga. Acesta nu este insa un caz singular. Medicii de la Ambulanta au fost chemati in nenumarate rinduri pentru ajutorarea unor persoane degerate. Ambulantierii au primit sarcina de a verifica toate zonele din oras si de a-i aduce la spital pe oamenii fara locuinta, desigur daca vor. "Trebuie sa facem un tur pe la piata, pe la gara, prin locurile unde de obicei avem probleme cu persoanele fara adapost", a mentionat dr. Cristina Ciocan.


"Boschetarii" se adapostesc in gari


Nu numai spitalele sint pline de persoane fara o locuinta. Si garile au devenit in aceste zile geroase spatiile in care "boschetarii" se pot bucura de caldura. "Sint si persoane fara adapost, aurolaci cum mai sint ei numiti, care stau pe aici. In afara de cei «obisnuiti», de-ai casei, pe care Politia TF ii stie deja foarte bine, au mai fost zilele trecute si oameni din acestia, rataciti, care s-au adapostit seara. Noaptea, au stat in gara. Mai sint si persoane noi, venite din alte parti, de exemplu de la Marasesti", ne-au spus angajatii statiei CFR din Adjud. Si la Marasesti, gara a devenit "casa" pentru mai multe persoane fara adapost. In aceste zile, in jur de 20 de persoane si-au gasit adapost nocturn. "E deschisa sala de asteptare si persoanele fara locuinta sint primite pe timpul noptii. Nu au creat probleme pina acum. Noi asiguram ordinea si este liniste", ne-a precizat agentul sef principal Emil Bisceanu, seful Politiei TF Marasesti. Si la Focsani, cei fara adapost mai stau in gara, insa politistii ii indruma la azilul de noapte al municipalitatii, dupa cum ne-a declarat agentul sef Enache Titel, seful de post al Politiei TF.


Adapost in Puncte Termice


"Homelesii" din Focsani au fost luati de pe strazi de Politia Comunitara si adapostiti la Adapostul de noapte al Crucii Rosii. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, la caldurica au ajuns 32 de persoane fara adapost, in acest moment spatiul de cazare fiind plin. In cazul in care municipalitatea mai gaseste "boschetari" pe strazile orasului, pentru acestia se ia in calcul amenajarea unor adaposturi temporare in Punctele termice dezafectate. "Daca mai gasim oameni pe strazi ii ducem la Adapostul de noapte. Avem 32 de persoane fara case pe care i-am dus acolo, iar in acest moment este plin. Avem in vedere si amenajarea unor Puncte termice in cazul in care mai sint oameni fara adapost", ne-a spus primarul. O parte dintre cei care traiesc pe strazi nu au acceptat ajutorul municipalitatii nici in aceste zile cu temperaturi de Alaska, refuzind sa plece la adapostul din Focsani. Ieri, pe strazile municipiului, boschetarii erau agitati de prezenta politistilor comunitari si isi cautau cotloane calduroase prin scarile de bloc.


Program prelungit la Adapost


Filiala de Cruce Rosie a modificat programul Adapostului de Noapte "Nicolae cel Nou" de pe strada Albinei nr. 18. Daca pina acum oamenii strazii puteau fi cazati numai pe timp de noapte, in conditiile in care vremea ramine foarte rece, Crucea Rosie va adaposti boschetarii si pe timp de zi. Totodata, beneficiarii au asigurata si masa calda. "Adapostul de Noapte s-a transformat si in adapost de zi in sensul ca nu mai respectam programul pe perioada geroasa. Insa, cei care ies din adapost pe timp de zi o fac pe proprie raspundere, ne facem griji pentru o parte dintre ei, care sint batrini, bolnavi sau greu deplasabili", ne-a declarat Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Rosie. De asemenea, numarul de beneficiari a fost sporit de la 28 de oameni cit prevede proiectul pina la 40. "In prezent gazduim 31 de persoane. Avem 28 de locuri in paturi, dar am suplimentat capacitatea cu saltele. Putem asigura locuri pentru orice situatie de urgenta", a mai spus Davidean. Adapostul de Noapte le asigura celor ramasi fara un acoperis si servicii medicale, insa doar pina cind temperaturile vor mai creste, urmind ca nefericitii sa se intoarca tot in strada. Persoanele fara adapost din tot judetul se pot adresa in aceste zile filialei de Cruce Rosie, care poate asigura cazare si in alte centre, la Marasesti, Gugesti, Virtescoiu si Garoafa. La nevoie, oamenii pot fi adapostiti si in cadrul Centrului de primire in regim de urgenta pentru victimele violentei in familie din Focsani, unde sint disponibile 10 locuri, a adaugat Rodica Davidean.


Protocol cu intirziere pentru nefericitii loviti de ger


Dupa patru zile de cind a fost emisa avertizare de cod galben de frig extrem si dupa ce doi oameni ai strazii au murit vineri si duminica din cauza gerului napraznic, Institutia Prefectului a decis ca astazi sa se incheie un protocol intre institutiile abilitate sa intervina pentru napastuitii care stau pe strada la -20 grade. "O preocupare majora in aceasta perioada sint problemele persoanelor fara adapost. Azi (ieri, n. r.) am avut o intilnire cu factorii responsabili si am hotarit ca incepind de miine (azi, n.r.) sa incheiem un protocol intre Prefectura, Primaria Focsani, filiala de Cruce Rosie, Serviciul de Ambulanta, Spitalul Judetean de Urgenta, Inspectoratul de Politie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Directia de Sanatate Publica. Chiar ne dorim ca aceste persoane sa fie tratate corespunzator pentru ca si ei sint semenii nostri", a declarat prefectul Ion Oprea in cadrul unui briefing de presa. Printre masurile enumerate de prefect se numara comunicarea periodica pe care o face Ambulanta a cazurilor aparute, dar si informari din partea Spitalului Judetean cu privire la internarile cu probleme specifice, cauzate de temperaturile siberiene.

(Grupaj coordonat de Raluca MANOLACHE)


  • Ceai fierbinte si pauze de refacere pentru angajati


  • Angajatorii sint obligati sa distribuie ceai fierbinte si sa acorde pauze de refacere angajatilor. Masura este valabila in timpul temperaturilor care scad sub 20 de grade. Acest lucru este foarte probabil, in zilele urmatoare, dupa cum anunta prognoza meteo. In acest sens, Inspectoratul Teritorial de Munca va desfasura actiuni de informare si control privind aplicarea acestor prevederi. "Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului in perioadele cu temperaturi scazute extreme, angajatorii trebuie sa distribuie ceai fierbinte, in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb, sa acorde pauze pentru refacerea capacitati de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu climat corespunzator", spune Mircea Moise, purtatorul de cuvint de la ITM. Pentru nerespectarea acestor obligatii, angajatorii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei. Prefectul Ion Oprea a anuntat ca incepind de ieri ITM a inceput o serie de controale la societatile care desfasoara activitate in aer liber, pentru a se verifica modul in care se respecta legislatia muncii in ceea ce priveste munca in conditii de temperaturi extreme. Astfel, au fost controlati 95 de angajatori din domenii precum constructii, electrica, salubritate, spalatorii si au fost dispuse cinci masuri de remediere a deficientelor constatate si a fost aplicata o amenda. Verificarile vor continua pina pe 30 ianuarie. (M. B., D. C.)



  • Gerul inca nu a inghetat apa pe conducte


  • Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale din Ministerul Economiei a declarat ieri situatie de urgenta, din cauza temperaturilor scazute, astfel ca furnizarea de gaze catre unele companii va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei.

    Primarul municipiului de pe Milcov, social democratul Decebal Bacinschi a precizat ca in aceste zile, cind mercurul din termometre a scazut pina la -15 grade Celsius, nu au fost probleme cu furnizarea de utilitati catre consumatorii casnici. Potrivit afirmatiilor edilului, atit furnizarea de gaze naturale, dar si a apei reci si calde s-a facut la parametri normali. (I. C.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 4

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 5 ore, 18 minute, 53 secunde
    Referitor la: "Primarul municipiului de pe Milcov, social democratul Decebal Bacinschi a precizat ca in aceste zile, cind mercurul din termometre a scazut pina la -15 grade Celsius, nu au fost citeste integral
    , acum 739397 zile, 5 ore, 18 minute, 53 secunde
    Pe Comisia Centrala caloriferele sunt amortite!!!Ce se intampla?!!!Ingheata copii in casa nebunilor!!!
    , acum 739397 zile, 5 ore, 18 minute, 53 secunde
    Fratilor, ele functioneaza la parametrii normali. DB pe tine te-a luat tata oprisan la ochi si nu-ti mai da caldura. cat pentru restu. Caldura functioneaza in parametri normali, insa magistralele citeste integral
    , acum 739397 zile, 5 ore, 18 minute, 53 secunde
    Dupa cum bine vad comentariul tau a fost facut la 19:30. daca ai fi dormit mai putin ai simtit ca nu a functionat nimic la parametrii normali. izolatie este si bloc nou deasemenea. Probabil ca cineva citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.