Ultima oră

Elevii din Radulesti au gasit ieri scoala arsa

Dan Chiriac
26 ian 2010 1024 vizualizări
Acoperisul unitatii a luat foc luni dimineata, inainte de zori u 42 de copii au luat astfel o vacanta neprogramata u Iordache Bostan promite reluarea cursurilor miercuri u cosul de fum construit gresit a dus la aprinderea acoperisului u alte zece incendii au fost generate de hornuri

Scoala cu clasele I-IV din satul Radulesti, comuna Vinatori, a luat foc ieri dimineata. Flacarile au izbucnit in jurul orelor 5.30, dupa ce paznicul a facut focul duminica la prinz. Ca urmare a faptului ca mai multi parinti au reclamat ca in scoala este foarte frig, iar copiii risca sa se imbolnaveasca, conducerea scolii a decis sa incalzeasca salile de clasa inca de duminica. O defectiune la cosul de fum a produs scinteia care a aprins tot acoperisul. Pina sa vada cineva, focul a ars o suprafata de 100 de metri patrati. Au fost afectate sala de sport, o sala de clasa si cancelaria.

42 de copii care invata la scoala primara si la gradinita care functioneaza in cladire au fost trimisi acasa ieri dimineata, dupa ce si-au vazut scoala distrusa. Inspectorul general Iordache Bostan, prezent la fata locului, a promis ieri ca elevii vor putea relua orele in doua zile, desi in scoala este foarte frig, apa se scurge pe pereti, iar acoperisul este scrum. Saptamina trecuta, mai multi parinti au sesizat conducerea scolii ca in interior este foarte frig, iar copiii risca sa se imbolnaveasca. Reclamatiile parintilor nu au ramas fara ecou. Duminica, directoarea scolii l-a trimis pe fochist sa faca focul, astfel incit, luni dimineata, copiii sa gaseasca salile de clasa incalzite. Pina la urma insa, acestia au gasit scoala arsa. "Sotul meu a facut focul dupa-amiaza. Mai multi parinti s-au plins ca este frig, asa incit am fost nevoiti sa facem focul dinainte. Centrala a functionat normal, dar noaptea o scinteie sarita de la horn a aprins acoperisul", ne-a spus femeia de serviciu de la scoala. Aceasta incerca sa rezolve ieri o alta problema aparuta dupa incendiu. Apa scursa dupa interventia pompierilor a inghetat instant pe holul scolii, acesta fiind transformat intr-un adevarat patinoar. Focul a izbuncit in jurul orelor 5.30, iar oamenii care au observat flacarile au anuntat imediat pompierii. Trei autospeciale de la Detasamentul de Pompieri s-au deplasat la fata locului. "în urma incendiului a ars acoperisul scolii, confectionat din lemn cu invelitoare din tabla, pe o suprafata de aproximativ 100 mp. Cel mai probabil, din primele cercetari efectuate, incendiul a fost provocat de un cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile", a spus si sg. maj. George Dumitrache, purtatorul de cuvint de la ISU. Interventia pompierilor a fost ingreunata de temperatura foarte scazuta. Servantii s-au schimbat intre ei, la intervale scurte de timp, pentru ca frigul le ingheta aproape instantaneu miinile pe furtunul cu apa.


Doua zile liber, dedicatie de la Bostan


Inspectorul general Iordache Bostan a mers ieri dimineata pentru a vedea cele intimplate. Desi acoperisul este scrum, iar apa s-a scurs pe pereti, Bostan a spus ca miercuri se vor relua cursurile. Declaratiile sint confirmate de directorul unitatii. "Pina miercuri incercam sa rezolvam caldura si curentul electric pentru a putea relua cursurile. Cele doua zile pierdute le vom recupera simbata, dupa vacanta, cel mai probabil. Focul a afectat sala de sport, o cancelarie, dar si o sala de clasa. Alte trei sali sint functionabile. Din pacate, in scoala este frig, pentru ca nu a fost izolata bine cind a fost facuta. Flacarile au izbucnit din cauza faptului ca burlanul a fost construit necorespunzator. Firma care s-a ocupat de acest lucru este raspunzatoare pentru cele intimplate. In cele doua zile speram sa remediem caldura, iar oamenii de la primarie ne-au promis ca ne vor ajuta sa refacem si acoperisul. Oricum nu avem alte posibilitati de a reconstrui scoala!", ne-a spus profesoara Mariana Dascalu, directorul Scolii Radulesti. Scoala a fost inaugurata in 2005 in prezenta ambasadorului Frantei la Bucuresti. Unitatea de invatamint a fost reabilitata cu ajutorul companiei Gaz de France, care a alocat suma de 67.000 de euro pentru refacerea claselor afectate grav de inundatii.


10 incendii pe burlan


Pompierii vrinceni au avut un sfirsit de saptamina foarte incarcat, cu zece incendii produse in diferite colturi ale judetului. Toate s-au produs dupa ce oamenii au "bagat" lemne multe de foc, incercind astfel sa faca fata valului de frig siberian care s-a abatut asupra Romaniei. Unul dintre incidente a avut loc tot in satul Radulesti, unde acoperisul casei unui localnic a ars dupa ce o scinteie a cazut pe materiale combustibile. Si casa unei femei din Dumbraveni a ars tot din cauza hornului, la fel cum s-a intimplat si cu alte gospodarii din Panciu, Vidra, Slobozia Ciorasti, Homocea, Suraia si Golesti. In toate aceste cazuri au ars acoperisurile caselor, iar pagubele se ridica la zeci de mii de lei. Aseara, pompierii au intervenit la un alt incendiu produs la iesirea din Focsani spre Odobesti. O soba improvizata a dus la aprinderea unei locuinte tip « rulota » ce era amplasata pe cimp. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.